Aparaty

Rozmowy na temat fotografii. Zdjęcia, wideo i konkursy fotograficzne.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2023-08-30, 18:31

Adrian pisze:Zdjęcia z telefonu tracą na jakości kiedy je wyświetlimy na komputerze albo tv, gdyby je wywołać to pewnie też mogłoby być różnie z jakością ...

Jak na tv na pol sciany - to nie wiem bo nie mam. Ale po wywołaniu (nawet w formacie a4, bo takie robie na ściane) nie widze róznicy pomiedzy zdjeciem z telefonu toperza a zdjeciami z dobrych aparatow roznych znajomych. Moze w wiekszym by bylo, ale nigdy nie robiłam. Na chwilę obecną targam tego mojego kloca tylko z jednego powodu - duzy zoom.

satysfakcja z robienia i obrabiania zdjęć, to już jest niewytłumaczalne ;)

To juz jest inna kwestia. Ze jak się czerpie radosc z samodzielnej obróbki - to warto to robic, bo przeciez o tą radosc wlasnie chodzi! Tak jak ja czerpie radosc ze mam aparato-lornetkę. To juz kategoria "zboczenia" wiec nie ma argumentow :D

Ja np. się ślinię do tego:
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/came ... lpix-p1000

Cena dosc powalająca, ale miec zoom 125 zamast 83 to jest coś!
Ostatnio zmieniony 2023-08-30, 18:39 przez buba, łącznie zmieniany 3 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
laynn

Postautor: laynn » 2023-08-30, 18:34

Piotrek pisze:Ale to byc może celowo jest tak robione

To jest fotografia obliczeniowa, więcej w linku:
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

Prezes pisze:Zdjęcie z jabłka

O ile zdjęcie z dnia jest super, to nocne strona wcześniej już średnie - widać paćki w ciemnych obszarach.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2023-08-30, 18:43

laynn pisze:O ile zdjęcie z dnia jest super, to nocne strona wcześniej już średnie - widać paćki w ciemnych obszarach.

Ale zdjecia np. przy nocnym ognisku wychodzą bardzo dobrze. Ja aparat muszę na kilka sekund na statyw kłaść a toperz pyk z ręki. I efekt ten sam! To jest bardzo irytujące! I nie widzę paciek nawet na duzym formacie.

Acz zdjęć np. widok z góry na nocne miasto faktycznie nie zrobi.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2023-08-30, 20:15

Prezes pisze:No dobra. Zdjęcie z jabłka. Coś jest nie tak przy oglądaniu na kompie? Może coś tam przy transferze na forum ucieka, ale chyba nie ma dramatu. Albo ja mam za małego kompa ;)

Pewno że nie wszystkie na kompie źle wyglądają.
Z tym że mam też na myśli otwarcie w całkowitym rozmiarze, powiększeniu do 100% zdjęcia. Często wtedy są ciapy, kleksiki czy jakby to nazwać (na tym co wstawiłeś nie ma).
Może za ostro na to patrzę, ale jak z roboty wydajemy jakieś publikacje, to foty z komórek często bywają odrzucane u wydawcy. Są pewno robione kiepskimi telefonami. Albo kiepskie rozmiary ustawione w telefonie.

Co nie zmienia faktu, że na codzienny użytek zdjęcia z telefonu, który robi je w dobrej jakość są jak najbardziej ok :)
Żona ma zdecydowanie lepszy model niż ja i wychodzą eleganckie :) I zdecydowanie częściej wychodzą jej "gotowe" niż mi z aparatu, które często wypada coś tam przyciemnić, rozjaśnić ;)
Ostatnio zmieniony 2023-08-30, 20:15 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2023-08-30, 20:17

laynn pisze:To jest fotografia obliczeniowa, więcej w linku:
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

Ciekawy artykuł :)
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2023-08-30, 20:18

Buba kupuj, bo co jeżeli jutra nie będzie :D
laynn

Postautor: laynn » 2023-08-30, 21:35

Ciekawy artykuł

Już go wstawiałem ;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2023-08-30, 22:42

Zimowe zdjęcie Prezesa faktycznie jest ok. Ale mnie razi w zdjęciach komórkowych co innego - wychwytuję ich jakąś nienaturalność, są przeostrzone, kolory są często przesycone, "przeciągnięte", często jest za duży kontrast, albo widać nienaturalnie obliczony HDR. Oczywiście właściciele komórek piszą, że to "zdjęcia prosto z puszki", co w ich oczach jest zaletą w przeciwieństwie do "za dużo Photoshopa" w zdjęciach w lustrzanek - a w rzeczywistości ich zdjęcia są mocno obrobione przez algorytm komórki.
Nawet pomimo technicznej poprawności, bo i detale mogą być ok a naświetlenie jest dobre, mnie sporo zdjęć komórkowych odpycha.
laynn

Postautor: laynn » 2023-12-13, 07:25

No cóż, właściciele Toyot...musicie zmienić markę aparatu:
https://www.youtube.com/watch?v=L9DVOFZuEGU

;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2023-12-13, 18:23

laynn pisze:No cóż, właściciele Toyot...musicie zmienić markę aparatu:
https://www.youtube.com/watch?v=L9DVOFZuEGU

;)

Bez sensu, będę musiał odbitki robić :P
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Aparaty

Postautor: Sebastian » 2026-08-18, 20:07

Od mniej więcej roku przymierzałem się do zmiany sprzętu, noszona w góry lustrzanka Nikon D 7100 z ciężkimi obiektywami (zwłaszcza klocowatym 18-140) zaczynała mi ciążyć, choć jeszcze dwa-trzy lata temu nie ciążyła. W grę wchodził bezlusterkowiec Nikon Z, choć nie byłem do końca zadowolony z ich oferty obiektywów do tego systemu.
Do Rumunii pojechałem jeszcze z lustrzanką, niestety na początku przedostatniej wycieczki strzeliła mi w niej migawka. Szczęście w nieszczęściu - prawie pod sam koniec wakacji. Na szczęście moja koleżanka - tatromaniaczka, którą (przezornie ?) wzięliśmy z Renią na nasze wakacje, dysponuje w miarę porządnym kompaktem Lumix, zdjęcia robi dobre (choć nie tak dobre jako moje ;) ) no i zapisuje zdjęcia w RAW. Udostępniła mi swoje zdjęcia, ja też coś tam popstrykałem uzupełniająco jej aparatem, do tego zainstalowałem na swojej raczej budżetowej komórce aplikację do robienia nią RAW? Wiedzieliście, że większość matryc w komórkach ma proporcje wymiarów 4/3, i zdjęcia te są przycinane do typowych panoramicznych proporcji komórkowych przy robieniu zdjęć?
Ostatnie dwie relacje z Rumunii będą kombinowane w zakresie źródeł fotograficznych, zobaczymy, co da się wykrzesać.
Nie było sensu naprawiać D7100. Po powrocie nabyłem Nikona Z i trzy obiektywy: 12-28, 18-140 i 50-250. Waga i gabaryty są mniejsze, szczegółowość zdjęć jest lepsza, jest lepsza stabilizacja, albo ta w 18-140 już mi szwankowała, bo zdarzyło się "zerwać" zdjęcie przy naciskaniu spustu migawki.
Poza tym przy normalnych ISO nie ma oszałamiającej różnicy, za to przy wyższych ISO jest miód. Na starej lustrzance granicznym ISO było dla mnie 1600, powyżej już było widać wyraźny spadek jakości, choć czasem z konieczności robiłem na 2000 lub 2500. Nowy aparat testowałem w ciemnym kościele i przy ISO 51200 zdjęcia wychodziły lekko zaszumione. Otwiera to naprawdę nowe możliwości.
Poza tym AF działa perfekcyjnie i co ważne, mogę włączyć na wyświetlaczu podgląd ostrych miejsc przy manualnym ustawianiu ostrości. Oznacza to, że mogę przywrócić do życia stary obiektyw Auto Revuenon 50 mm f:1,9, którym przy lustrzance musiałem ostrzyć "na oko" więc efekty bywały różne, najczęściej kiepskie. Tu jest dużo lepiej. Efekty możecie ocenić w ostatniej relacji z Krakowa.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-08-18, 20:59

No cóż, ja muszę się przemóc i coraz więcej korzystać z kompakta (Ricoh GR3). Jak dla mnie ma średnią ogniskową (28mm), i słaba bateria - a zapasową zgubiłem.
Ale stoję przed podobnym krokiem - u mnie matryca jest mocno zanieczyszczona, ostrzy średnio, zdjęcia nie są tak ostre, podstawowy dla mnie obiektyw 16-50 średnio pracuje pod słońce. Jednak zmiana samochodu odłożyła zakup. Ale zastanawiam się nad jednym obiektywem, coś jak 18-140 i ewentualnie szerszy, oraz jeden dłuższy tele. Od jakiegoś czasu przeglądam oferty aparatów i nie ma pojęcia w co iść.
Mnie odstrasza wizjer cyfrowy - to chyba ostatni argument na nie. Nie umiem się do niego przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-08-18, 21:23

U mnie wizjer cyfrowy jest rewelacyjny, ale w końcu to Nikon. Od kilku już lat czyszczę matrycę samodzielnie takim zestawem, polecam: https://fotoplus.pl/dodatkowy-komplet-s ... -gcsc-6070
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-08-18, 21:55

Ja też takim czymś czyściłem, elegancko i szybko
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach