Polacy w Donbasie ;)

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-03-30, 20:55

mazeno pisze:a hujograjer dostal od srodowiska taka ksywe za ksiazke o bp:
http://brytan.com.pl/forum/read.php?6,65048,65048

Pisalby dalej o tym co mu dobrze wychodzilo czyli o klimatach poradzieckiej prowincji a nie bral sie za jakies nie-wiadomo-co.. Nawet nie probowalam tego czytac (a pozostale ksiazeczki owego pana przeczytalam kilka razy z duza przyjemnoscia i niezaleznie z kim kolaboruje i w jakis srodowiskach go lubia a w jakich dostaje smieszne ksywki -podobaja mi sie klimaty w jego wczesniejszych ksiazkach!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-03-30, 21:28

buba pisze:Pisalby dalej o tym co mu dobrze wychodzilo czyli o klimatach poradzieckiej prowincji a nie bral sie za jakies nie-wiadomo-co.. Nawet nie probowalam tego czytac (a pozostale ksiazeczki owego pana przeczytalam kilka razy z duza przyjemnoscia i niezaleznie z kim kolaboruje i w jakis srodowiskach go lubia a w jakich dostaje smieszne ksywki -podobaja mi sie klimaty w jego wczesniejszych ksiazkach!

"Białą gorączkę" czytałam kilka razy.
Z tym, że to o czym w tej książce pisze jest w gruncie rzeczy bardzo smutne i straszne - ci mieszkańcy Syberii są kompletnie wyniszczeni przez alkohol, nie mają przed sobą żadnych perspektyw życiowych, to nie jest życie tylko smutna wegetacja.
Przynajmniej taki był mój odbiór.
I dziwić się potem, że takim ludziom łatwo jest zrobić propagandą wodę z mózgu.

Ale sama książka - świetna. Pokazuje jak tam jest, bez lukru.

Książki o wyprawie na B.P. nie czytałam i jakoś nie mam chęci ani zamiaru, po wcześniej przeczytanych recenzjach i opiniach znajomych wspinaczy.
Ostatnio zmieniony 2015-03-30, 21:28 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-03-30, 22:30

Basia Z. pisze:w gruncie rzeczy bardzo smutne i straszne - ci mieszkańcy Syberii są kompletnie wyniszczeni przez alkohol, nie mają przed sobą żadnych perspektyw życiowych, to nie jest życie tylko smutna wegetacja. Przynajmniej taki był mój odbiór.
Gdyby usunąć słowo "Syberii", to jakby moja definicja "miejscowych" - źle się dzieje w państwie duńskim ;)
Proletariusze wszystkich krajów łączcie się :)
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
mazeno

Postautor: mazeno » 2015-03-30, 22:38

.....
Ostatnio zmieniony 2015-05-11, 03:00 przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-03-30, 23:02

ceper pisze:
Basia Z. pisze:w gruncie rzeczy bardzo smutne i straszne - ci mieszkańcy Syberii są kompletnie wyniszczeni przez alkohol, nie mają przed sobą żadnych perspektyw życiowych, to nie jest życie tylko smutna wegetacja. Przynajmniej taki był mój odbiór.
Gdyby usunąć słowo "Syberii", to jakby moja definicja "miejscowych" - źle się dzieje w państwie duńskim ;)

A czytałeś chociaż fragmenty ?
Ja czytałam już wcześniej część reportaży, publikowanych w magazynie "Gazety Wyborczej" a potem sięgnęłam po książkę.
Może fragmenty są gdzieś dostępne online, więc polecam.

To co to tam było opisywane nie da się z niczym porównać. Totalna degeneracja ludzi żyjących kiedyś w ścisłym związku z przyrodą.

Ja akurat abstynentką nie jestem - lubię piwo czy dobre wino, a i nalewką nie pogardzę.
Uważam, że wszystko jest dla ludzi i nic co ludzkie nie jest mi obce.

Ale człowiek nie może, zresztą w niczym nie może sam siebie narażać na zniszczenie.
Wg mnie życie jest na tyle piękne, że szkoda aby przesłaniał je alkohol.
A życie tamtych ludzi jest tak beznadziejne i bez perspektyw, że oprócz alkoholu nic nie mają.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-03-30, 23:11

Basia Z. pisze:A życie tamtych ludzi jest tak beznadziejne i bez perspektyw, że oprócz alkoholu nic nie mają.

na tym etapie czasem ciezko juz okreslic co jest skutkiem a co przyczyna..

ktos, kto zachowuje sie jak hiena cmentarna, jest niewart, zeby placic za jego wypociny.

Wiesz- jak patrze np. na ladny obraz ktory mi sie podoba, to on mi sie podoba niezaleznie kto byl autorem. Wogole ogolnie mam w d.. kto jest autorem i czy prywatnie jest hiena cmentarna czy jego swiatopoglad nie odpowiada mi z innych powodow.

ceper pisze:Gdyby usunąć słowo "Syberii", to jakby moja definicja "miejscowych" - źle się dzieje w państwie duńskim ;)

Mysle ze jednak np. u nas takiej degeneracji alkoholowej nie ma.. Raz ze nie ma az takiej "mody" na spozywanie skazonych spirytusow przemyslowych a dwa ze slowianska rasa genetycznie duzo lepiej toleruje alkohol niz koczownicze ludy syberyjskiej polnocy. I takiego stopnia delirki to ciezko u nas spotkac. Zreszta to niejeden Bader o tym pisal, duzo na temat tzw "szyła" i jego skutkow bylo tez w ksiazkach Mariusza Wilka
Ostatnio zmieniony 2015-03-30, 23:14 przez buba, łącznie zmieniany 2 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-03-30, 23:28

buba pisze:ze slowianska rasa genetycznie duzo lepiej toleruje alkohol niz koczownicze ludy syberyjskiej polnocy.

Chyba nie tylko, koleżanki właśnie opowiadały o swoim pobycie w Japonii, gdzie mieszkały na couchsurfing-u. Podobno Japończycy się kompletnie upijają jedną połówką piwa.
Były ze swoimi gospodarzami na kilku imprezach i były bardzo zaskoczone. Dziewczyny wypiły po dwa piwa i były trochę wesołe ale nic ponadto, a miejscowi się normalnie upili jednym piwem na dwoje. Z tym, że to są normalni ludzie, studenci i oni o tym wiedzą i nie nadużywają zbyt często.