Sport
Wczoraj pięknie Polacy zaczęli Turniej 4 Skoczni. Trochę szczęście im sprzyjało, ale najważniejszy jest wynik, a ten przerósł moje oczekiwania. Mimo wszystko dla mnie dalej faworytem całego turnieju jest Rysiek. No i nawet o wiele bardziej cieszy mnie pierwsze podium Kubackiego niż zwycięstwo Stocha.
Pamiętam kiedyś tu taką rozmowę z sokołem...
A tu i Kubacki i Hula w końcu zaskoczył. O ile w Kubackiego zawsze wierzyłem, to w Hulę nigdy. A wczoraj to zaskoczył mnie o wiele bardziej niż Kubacki, bo skakał w obu seriach w jednych z najgorszych warunków, więc gdyby miał takie jak Stoch czy nawet Kubacki, to kto wie czy na pudło by nie wskoczył.
Pamiętam kiedyś tu taką rozmowę z sokołem...
sokół pisze:Kubacki to zawodnik pokroju Huli-Buli
Vision pisze:Kubackiego do Huli bym nie porównywał to jednak całkiem inna liga IMO. Kubacki jeszcze w sumie jest młody, dopiero raz był klasyfikowany w Pucharze Świata i to o wiele wyżej, niż Hula w każdym swoim sezonie, w tym roku znów będzie raczej wyżej. W letniej GP, też swego czasu sobie dobrze radził. On ma raczej problem samych zawodów, bo na treningach też przeważnie sobie nieźle radzi. Wg mnie jeszcze nie raz coś może pokazać.
A tu i Kubacki i Hula w końcu zaskoczył. O ile w Kubackiego zawsze wierzyłem, to w Hulę nigdy. A wczoraj to zaskoczył mnie o wiele bardziej niż Kubacki, bo skakał w obu seriach w jednych z najgorszych warunków, więc gdyby miał takie jak Stoch czy nawet Kubacki, to kto wie czy na pudło by nie wskoczył.
Czy z tego powodu Wasz mieszek pęcznieje jak mój brzuszek? Jeśli nie, to czy odczuwacie chociaż dziecięcą radość? Jeśli też nie, to klapa...
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
- sprocket73
- Kontakt:
Vision pisze:Wczoraj pięknie Polacy zaczęli
Przyznam, że nie wierzyłem w nich. Zawodów nie oglądałem. Wstyd mi teraz.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Ja tam na razie się nie podpalam, tym bardziej, że był to jednak dosyć loteryjny konkurs. I mam wrażenie, że gdyby nie ten wiatr, to Rysiek by Stocha bez problemu przeskoczył i Kraft być może też. Z drugiej strony Stochowi to zwycięstwo może dodać powera i pewności siebie. Tak czy tak z każdego miejsca na podium będę bardzo zadowolony. A szczyt formy wolałbym na Koreę, która już niebawem.
W sumie jeden wielki faworyt do zwycięstwa w całym turnieju już odpadł, tzn. Tandego mam na myśli i sporo poniosło dosyć duże straty punktowe jak na jeden konkurs: Wellinger, Forfang i nawet Kraft pomimo 4 miejsca. Ale Wellingera czy Forfanga, bym jeszcze nie skreślał i o podium mogą powalczyć. Wczoraj mieli sporego pecha, skacząc niemal w najgorszych warunkach ze wszystkich.
Ciekawy też jestem występu Pilcha w Austrii, fajnie by było jakby mu się udało chociaż raz wejść do 30-ki i może na stałe wygryźć Wolnego ze składu.
W sumie jeden wielki faworyt do zwycięstwa w całym turnieju już odpadł, tzn. Tandego mam na myśli i sporo poniosło dosyć duże straty punktowe jak na jeden konkurs: Wellinger, Forfang i nawet Kraft pomimo 4 miejsca. Ale Wellingera czy Forfanga, bym jeszcze nie skreślał i o podium mogą powalczyć. Wczoraj mieli sporego pecha, skacząc niemal w najgorszych warunkach ze wszystkich.
Ciekawy też jestem występu Pilcha w Austrii, fajnie by było jakby mu się udało chociaż raz wejść do 30-ki i może na stałe wygryźć Wolnego ze składu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.
Vis, zapomniałeś chyba że Stocha w pierwszej serii ściągali z belki bo miał huragan w plecy. Także jak dla mnie, gdyby w pierwszej serii mieli podobne warunki to Stoch by go łącznie odsadził o 10 punktów.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
bton1 pisze:Vis, zapomniałeś chyba że Stocha w pierwszej serii ściągali z belki bo miał huragan w plecy. Także jak dla mnie, gdyby w pierwszej serii mieli podobne warunki to Stoch by go łącznie odsadził o 10 punktów.
W pierwszej serii w sumie mieli podobne warunki (na pewno bardziej podobne i zbliżone niż w drugiej ), a Stoch przegrał o ponad 4 punkty, a nic nie dołożył. Stoch w ogóle sumując obie serie był w pierwszej piątce tych, co im najmniej punktów za wiatr dodawali i tym się głównie kierowałem. Tylko, że kluczowa dla mnie była druga seria, a nie pierwsza.
1 seria:
Stoch -0.48 m/s
Freitag -0,34 m/s
Różnica na korzyść Freitaga nie duża.
A w drugiej serii:
Stoch -0,08 m/s
Freitag -1,01 m/s
Tutaj różnica na korzyść Stocha już jest bardzo duża. A tylne wiatry jednak lubią ściągać, nawet bardzo dobrych skoczków na bulę. Więc jak na taki wiatr w plecy, to jak dla mnie Freitag poradził sobie i tak znakomicie. Patrząc np. na takiego Krafta, który skoczył w podobnych warunkach prawie 10 metrów bliżej niż Freitag, czy Żyłę który spadł na bulę.
Łącznie Freitag przegrał o niecałe 3 metry. I gdyby w drugim skoku mieli podobne warunki, to mógłby Stocha przeskoczyć. Sami skoczkowie twierdzą, że ta rekompensata za wiatr w plecy, nie pokrywa się z faktyczną stratą odległości. Suma sumarum: po prostu wg mnie Freitag na samym tym wietrze w drugiej serii stracił o wiele więcej i ta rekompensata nie pokryła w pełni tej straty.
Z drugiej zaś strony te przeliczniki i tak nie obrazują do końca sytuacji, bo to tylko uśredniony pomiar, więc teoretycznie mając po wyjściu z progu, wiatr 1 m/s pod narty, a w drugiej części - 1 m/s, to można wyjść na zero, a na bulę skoczka ściągnie dosyć szybko. Więc jakby było gdyby mieli takie same warunki to byśmy wiedzieli, jakby skakali w jakiejś hali, a nie na świeżym powietrzu.
Mimo wszystko, akurat te przeliczniki jak dla mnie są o wiele sprawiedliwsze niż ich nie było.
No i zwycięstwa w całym turnieju jak najbardziej życzę Stochowi, ale póki co faworytem jest dla mnie Freitag. Chociaż jutro może się to zmienić. Bo jak już wcześniej pisałem, Stochowi to zwycięstwo może dodać +10 do mocy. . Mimo wszystko wolę się pozytywnie zaskoczyć niż nieprzyjemnie rozczarować.
Ostatnio zmieniony 2017-12-31, 13:53 przez Vision, łącznie zmieniany 3 razy.
laynn pisze:Akurat tak część skoków oglądałem, część nie. Ale po konkursie czytałem, że jakiś pomiar zrobili, kto jak trafił z odbiciem i z Polaków, to Stoch wstrzelił się w 100%. A odbicie, też ważne.
To akurat mi się podoba i mogliby to pokazywać na stałe przy każdym skoku. Bo też lekko mnie to irytowało, jak zawsze mówiono, że Kamila skoki są spóźnione i dlatego przegrywa. Tak jakby wszyscy inni zawsze trafiali w próg, tylko nie Kamil. A tu już po jednym konkursie trochę widać, że to nie do końca tak było.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Też planowałem wyskoczyć jutro do teściowej, ale ona zaraz wyciągnie rum miodowy lub bananowy, to na jedną nóżkę, potem na drugą... Dobrej kobiecie nie sposób odmówić i trudniej potem odskoczyć od zastawionego stołu.
Mam dylemat skoczka: skoczyć czy nie skoczyć? Oto jest pytanie.
Mam dylemat skoczka: skoczyć czy nie skoczyć? Oto jest pytanie.
Ostatnio zmieniony 2017-12-31, 14:28 przez ceper, łącznie zmieniany 2 razy.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Kwalifikacje też bardzo dobre. Hula przechodzi samego siebie na starość.
Dla mnie też plusem jest to, że wszyscy się muszą kwalifikować. Chociaż wielu twierdzi, że lepiej tak jak było. A teraz przynajmniej w tym turnieju, nie ma takich zagrywek jak kiedyś. Czyli rezygnacji z kwalifikacji, przez co potem zabierali ci zawodnicy miejsca szczęśliwym przegranym. Co mi się zawsze nie podobało. Bo idea tego była raczej taka, żeby właśnie ktoś z tych słabszych dostał się też do drugiej serii.
Dla mnie też plusem jest to, że wszyscy się muszą kwalifikować. Chociaż wielu twierdzi, że lepiej tak jak było. A teraz przynajmniej w tym turnieju, nie ma takich zagrywek jak kiedyś. Czyli rezygnacji z kwalifikacji, przez co potem zabierali ci zawodnicy miejsca szczęśliwym przegranym. Co mi się zawsze nie podobało. Bo idea tego była raczej taka, żeby właśnie ktoś z tych słabszych dostał się też do drugiej serii.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.