Styczeń/luty
Rok rozpoczął się wizytą w polskich Tatrach. Plany standardowo już w tym tym terminie krzyżował silny wiatr, który dosłownie urywał łeb.
Na początku zamelinowałem się w Schronisku na Polanie Chochołowskiej i walczyłem z wejściem na Wołowiec. Ze względu na ten cholerny wiatr udało się dopiero przy trzeciej próbie, a sąsiedni grzbiet w ogóle nie puścił. Potem przenosiny do Zakopanego, przyjazd Mariusza. W pogodzie bez większych zmian więc poza wejściem od Hali na Beskid za wiele nie zwojowaliśmy. Na koniec krótkie szkolenie lawinowe i tyle z zimowych Tatr.
do-trzech-razy-sztuka-vt2762.htm
Maj
Pod koniec maja wracam po paru latach nieobecności w Beskid Śląski a więc miejsce gdzie po raz pierwszy świadomie ruszyłem na szlak.
Z Mateuszem przez dwa dni prowadzimy działalność turystyczno-alkoholową w okolicach Równicy, Trzech Kopców i Wielkiej Czantorii.
powrot-do-poczatkow-vt2904.htm
Lipiec
Początek lipca to znów walka z tatrzańską pogodą. Plany jakieś tam były i wielkie g... z nich wyszło.
Deszcz i burze przez większość czasu uziemiły mnie na kwaterze. Udało mi się jedynie odwiedzić Kopę Kondracką i Halę Stoły.
Środek lipca to podróż do stóp Białej Góry. Kilka lajtowych tras wokół masywu Mont Blanc z genialnymi widokami.
Było bosko!
wokol-bialej-gory-vt2955.htm
Koniec lipca to znów Tatry. Zmiana strony na południową niewiele zmieniła - pogoda znów była do bani.
Poza Sławkowskim Szczytem nie udało się zrobić nic ambitniejszego.
Na koniec zamiast przenieść się jak było w planach do Roztoki rozwaliłem bark i z podwiniętym ogonem musiałem zawinąć się do domu...
Sierpień
Jako, że tatrzańsko byłem uziemiony postanowiliśmy z Mateuszem wykorzystać okazję i uderzyć w Beskid Żywiecki.
Tym razem szlak turystyki błotno-alkoholowej prowadził z Węgierskiej Górki przez Słowiankę, Romankę, Krawców Wierch na Muńcuł.
jak-sie-nie-ma-co-sie-lubi-to-sie-lubi-co-sie-ma-vt2983.htm
Środek sierpnia to wyjazd z Mariuszem do Bułgarii.
Bez wspomagania się kolejkami zdobywamy najwyższy szczyt Bałkanów - Musałę.
sladami-filipa-ii-macedonskiego-vt3010.htm
Po powrocie z Bułgarii prognozy pogody na ostatni weekend urlopu zapowiadają lampę.
Na szybko uda mi się więc zmontować wyjazd w Bieszczady.
Szybko, łatwo i przyjemnie znaczy w tym wypadku: Rawki i Połonina Wetlińska.
rewanz-za-bagna-vt3014.htm
Podsumowując
Tatrzańsko mizeria straszna - aż złość bierze.
Poza tym nie ma co narzekać. Biała Góra zryła beret a Musała miała niesamowity klimat.
Żyć nie umierać!
Wstępne plany na rok następny: Madera, Alpy Zillertalskie, więcej Tatr, Sierra Nevada.
Wszyscy mają podsumowania - mam i ja (2016)
- _Sokrates_
Wszyscy mają podsumowania - mam i ja (2016)
Wiem, że nic nie wiem.
_Sokrates_ pisze:Alpy Zillertalskie
Masz już coś szczegółowego w planach ?
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- _Sokrates_
Dobromił pisze:Masz już coś szczegółowego w planach ?
Od 15 do 21 lipca mamy w planach zamelinować się bodajże w Hippach i działać w bliższej i dalszej okolicy
ceper pisze:Sierra Nevada hiszpańska czy amerykańska?
Hiszpańska
ceper pisze:Dziwna ta Korona Europy...
Nie interesują mnie żadne korony.
Wszak i tak wszem i wobec wiadome jest, że Król jest tylko jeden - Rysiek z Klanu!
Wiem, że nic nie wiem.
_Sokrates_ pisze:Rysiek z Klanu!
Chodzą plotki, że ma wrócić.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
Fajnie Zupełnie inna klasa wycieczek niż u mnie ...no i pamiętam jeszcze, że bywałeś też na "płasko", bo wrzucałeś świetne zdjęcia z okolic Biebrzy To chyba w tym roku?
Nie kojarzę tej relacji bieszczadzkiej, pewnie dlatego że w tym okresie mnie więcej nie było, niż byłam. Zaraz sobie zerknę!
Nie kojarzę tej relacji bieszczadzkiej, pewnie dlatego że w tym okresie mnie więcej nie było, niż byłam. Zaraz sobie zerknę!
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
- _Sokrates_
nes_ska pisze:...no i pamiętam jeszcze, że bywałeś też na "płasko", bo wrzucałeś świetne zdjęcia z okolic Biebrzy To chyba w tym roku?
Zgadza się ale do górskiego podsumowania roku jakoś mi to nie pasowało
włodarz pisze:Sierra Nevada - z chęcią przeczytam relację, jeśli powstanie. To pasmo chyba nie pojawia się na forach.
Jeśli plany wypalą to relacja na pewno będzie
Wiem, że nic nie wiem.
- _Sokrates_
Wolf pisze:Czy są tam jakieś fajne drogi wspinaczkowe od IV w górę?
Wiem, że ludzie wspinają/wspinali się w rejonie Malyovitsa (Мальовица) ale szczegółów nie znam bo to nie moja działka.
Rejonów jest pewnie sporo więcej - wszak z tego co pamiętam nawet już Kukuczka jeździł na wspin do Bułgarii.
Wiem, że nic nie wiem.