Dzień drugi. Wstałem rano i wyruszyłem na podbój dwuwierzchołkowego szczytu czyli Wysokiej , w sumie to nie wiedziałem dokładnie którędy tam się idzie więc wszystko wyszło w praniu . Spotkałem się pod Ciężkim szczytem z pewną Czeszką która zeszła już z Wysokiej i wyjaśniła mi którędy iść. Tylko że oczywiście pomyliłem trochę drogę i zacząłem podejście dosyć stromym żlebem , z początku było jeszcze w miarę , ale później miałem małe problemy i gdyby nie moje żelazne nerwy i zimna krew byłoby ze mną krucho . Kiedy wszedłem już na szczyt satysfakcja była ogromna . Troszeczkę sobie posiedziałem na szczycie , wpisałem się do zeszyciku i zostawiłem kilka wizytówek naszego poczciwego forum . Później schodząc już nabrałem smaków na Ciężki szczyt który był zaraz obok Wysokiej , i po krótkiej chociaż nie łatwej wspinaczce byłem już na wierzchołku . Kilka zdjęć :
Jeszcze link : https://plus.google.com/photos/10338123 ... 5643291793
16 sierpnia 2013 Tatry Wysokie czyli Wysoka i Ciężki Szczyt
- Tatrzański urwis
16 sierpnia 2013 Tatry Wysokie czyli Wysoka i Ciężki Szczyt
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Tatrzański urwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Urwis z Ciebie, że hej Ciężki - piękny szczyt! Wysoka też, ale trochę mniej. Podziwiam, a jednocześnie z coraz większym niepokojem przyglądam się Twoim poczynaniom. Nie znasz drogi, nie znasz topo, pchasz się na nieoszlakowane szczyty właściwie wbrew rozsądkowi. Ktoś Cię kiedyś powinien porządnie skarcić Jeśli zdąży
Ale tutaj bez przesady, na takie wejścia, to tam sprzętu specjalistycznego nie trzeba. Chociaż kask jak wiecznie powtarzam mógłby sobie urwis jednak kupić. No i z tym topo się jednak zapoznać. W sumie wszystkie te szczyty i najłatwiejsze drogi na nie są opisane w 3 tomowym wydaniu: Nieznane Tatry. Zawsze może się przydać, chociaż z tymi opisami różnie bywa, ale pojęcie jakieś jest... Bo tak czy tak idąc gdzieś nie mając żadnego pojęcia o drodze to totalny bezsens wg mnie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-20, 08:31 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Vision pisze:Bo tak czy tak idąc gdzieś nie mając żadnego pojęcia o drodze to totalny bezsens wg mnie.
To, kurva przepraszam za wulgaryzm, romantyzm
P.s. Nie wiem jak od Ciężkiego ale np od, ogólnie pisząc, Smoczej Przełęczy, na Wysoką wyjdzie się spokojnie bez liny i innego tego typu ustrojstwa. Jam to, nie chwaląc się , uczynił
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- tatromaniak
- Tatrzański urwis
Jak się bawić to na całego .sokół pisze: trzeba przywyknąć, że Urwis to żywcuje na maksa.
Vision pisze:k idąc gdzieś nie mając żadnego pojęcia o drodze to totalny bezsens wg mnie.
Doszedłem do wniosku że cel uświęca środki czyli czy wejdę tędy czy tamtędy to liczy się tylko wejście , oczywiście jeśli będzie to możliwe . Chociaż z tym topo to macie rację , następnym razem lepiej się przygotuje. Kask sobie kupię bo przyda mi się na wrześniowe plany , ale o tym cichosza . To będzie ostra jazda bez trzymanki .sokół pisze:Nie wie, jak iść, ale wychodzi do celu.
Podrzuciłeś mi pomysł Łukaszu.Dobromił pisze: Nie wiem jak od Ciężkiego ale np od, ogólnie pisząc, Smoczej Przełęczy, na Wysoką wyjdzie się spokojnie bez liny i innego tego typu ustrojstwa.
One są tak jakby magnetyczne , strasznie mnie pociągają i przyciągają .tatromaniak pisze:Janusz skały Ci się dobrze lepią do ciała i oby jak najdłużej !!!
Ja wiem czy mam farta , po prostu mi to jakoś wychodzi i tyle.tatromaniak pisze:Zastanawiam się tylko że masz takiego farta na tej lewiźnie przy tych pilnowanych szlakach ?
To jest taki dreszczyk podniecenia Robercie taka niepewność z początku , później już jest lepiej.Vision pisze:chodziło mi o jakiekolwiek świadomość gdzie idę...
Ostatnio zmieniony 2013-08-20, 19:38 przez Tatrzański urwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Tatrzański urwis pisze:Podrzuciłeś mi pomysł Łukaszu.
Tylko nie pomyl Wysokiej z Siarkanem tak jak ja pomyłiłem Siarkańską Przełęcz ze Smoczą Przełęczą
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :