Korony Gór

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-02-19, 11:29

buba pisze:jakies "szama", "herba"- tak mi sie skojarzylo z tym "chocho"

mi się to kojarzy z dźwiękami wydobywającymi się z ust gimnazjalistów :D
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-02-19, 11:33

Pudelek pisze:

ja na szczescie mam bardzo maly kontakt z ta podkultura, wiec jestem zupelnie nieobeznana...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-02-19, 11:39

Pudelek pisze:

Poziom infantylizmu podobny :)

Widzę , że temat szczytnego celu odzianego w infantylne szaty przechodzi w temat inny. Wydzielamy czy jedziemy tutaj dalej z koksem ?
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
creamcheese

Postautor: creamcheese » 2015-02-19, 13:12

Dobromił pisze: Ale mam nieodparte wrażenie, że wielu uczestników tej akcji w takim "przeroście formy nad treścią" żyją na codzień. Ubranka, gadżety, survival w miejskiej dżungli, itd.

Nie, żebym się nie zgadzał...ale z drugiej strony, jeszcze nie tak dawno do jeżdżenia na rowerze potrzebny był tylko rower. Teraz nawet na krótką przejażdżkę za miasto należy mieć: kask, spodenki z pieluchą, koszulkę termoaktywną odpowiednio oddychającą, bidon z możliwością tankowania w locie, nawigację i jeszcze wiele duperszmitów o jakich się nie śniło mojemu pokoleniu. Dziwię się, że przeżyliśmy.
Panta rhei
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2015-02-19, 13:15

Już przyzwyczaiłam się, że w wielu tematach są rozmowy nie na temat, a najwyraźniej Korona Warszawy nikogo nie interesuje :) Trudno, rozmawiajcie o polszczyźnie. Ja jestem zwolenniczką polskiego języka i raczej nie challenguję w pracy ;)
Awatar użytkownika
Leszek Tatry

Postautor: Leszek Tatry » 2015-02-19, 13:43

Cel jest szczytny a forma oryginalna. Bez tej otoczki cała akcja przeszła by bez echa. Jak dla mnie akcja jest ciekawa i chętnie sam bym wziął w niej udział. Po prostu trzeba do tego podejść z dystansem
"... Wspinanie kojarzy mi się nie tyle ze stawaniem na szczycie, co ze spoglądaniem na drugą stronę. Bo zawsze masz przed sobą nowe horyzonty, ku którym zmierzasz..." (Chris Bonington)

https://www.facebook.com/leszek.tatry
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-02-19, 14:07

Leszek Tatry pisze:Po prostu trzeba do tego podejść z dystansem

Do samej akcji owszem. Ale do galopującego zgłupienia obyczajów turystycznych górskich ( jaki i rowerowych, co widać po powyższym wpisie creamcheese ) już nie.

Czytam czasami pytania o sprzęt :

- potrzebuję butków w Beskidki na czas od kwietnia do lipca. A potem innych od sierpnia do połowy października. Co polecacie ?
- szukam skarpeteczek do trekkingu po Gorcach. Te z Pienin są złe

Albo bełkot trasowy:

- szykuję się do WYPRAWY w Tatry Zachodnie. Co muszę jeść, jak się ubrać żeby pokonać hardcorowe trasy. I co polecacie potem na reset ?

Itd...

Turystyka - rzecz w zamysle łatwa, przyjemna, masowa i radosna staje się ( czytając tego typu wypowiedzi ) domeną umęczonych wymoczków odzianych we wszystko co im sprytny sprzedawca wciśnie. I dołoży do tego odpowiednią otoczkę słowna. Coś mi się wydaje, że wtedy ci kupujący czują, że należą do jakiejś wyższej kasty ... :D
Ostatnio zmieniony 2015-02-19, 14:27 przez Dobromił, łącznie zmieniany 2 razy.

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

Awatar użytkownika
Leszek Tatry

Postautor: Leszek Tatry » 2015-02-19, 14:39

Jest to temat na pewno wart dyskusji tylko czy akurat pod tym postem? W całej tej dyskusji został zagubiony główny temat, którym jest akcja charytatywna w formie swego rodzaju happeningu. Ja w tej akcji nie dostrzegam przerostu formy nad treścią. Na pierwszym miejscu jest szczytny cel a otoczka jest po to aby na ten cel ludzie zwrócili uwagę. Gdyby organizatorzy całej tej akcji po prostu wsiedli w autobus, pojechali na miejsce i weszli tam jak zwykli przechodnie to cała akcja nie przyciągnęłaby niczyjej uwagi i nie miałaby żadnego sensu. W przypadku natomiast takiej a nie innej formy ludzie, którzy o akcji nie wiedzą a przechodzą akurat tamtędy zwrócą na nią uwagę, chociażby z czystej ciekawości i być może zechcą taką akcję wesprzeć.
Ostatnio zmieniony 2015-02-19, 14:40 przez Leszek Tatry, łącznie zmieniany 1 raz.
"... Wspinanie kojarzy mi się nie tyle ze stawaniem na szczycie, co ze spoglądaniem na drugą stronę. Bo zawsze masz przed sobą nowe horyzonty, ku którym zmierzasz..." (Chris Bonington)

https://www.facebook.com/leszek.tatry
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-02-19, 14:41

Teraz pytanie :

Leszek Tatry pisze:Jest to temat na pewno wart dyskusji tylko czy akurat pod tym postem?

Wcześniej odpowiedź :

Dobromił pisze:Widzę , że temat szczytnego celu odzianego w infantylne szaty przechodzi w temat inny. Wydzielamy czy jedziemy tutaj dalej z koksem ?

Malgo Klapković pisze:Już przyzwyczaiłam się, że w wielu tematach są rozmowy nie na temat, a najwyraźniej Korona Warszawy nikogo nie interesuje Trudno, rozmawiajcie o polszczyźnie.

Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-02-19, 14:51

Leszek Tatry pisze:W całej tej dyskusji został zagubiony główny temat,

to jest zgodne z linią funkcjonowania tego forum, a właściwie administracji - nie ważne jaki burdel zrobił się w temacie, nie ważne czego dotyczył, ważne, żeby niczego nie przenosić, nie wycinać, bo to jest cenzura.

Nie pierwszy to taki temat i nie ostatni. Niestety.
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2015-02-19, 20:02

ak np. trekking, outdoor, basecamp, expedition, challenge.

Ho ho, już dawno temu to wyśmiewałem ironizując z trekkingu w rakach i z czekanem na Matyskę :D
Obawiam się, że jak syn lub córka pójdą w turystyczne ślady, a język nazw i okresleń się jeszcze bardziej rozwinie, to się w przyszłości z nimi .... nie dogadam na wycieczce :)

Pudelek pisze:to jest zgodne z linią funkcjonowania tego forum, a właściwie administracji - nie ważne jaki burdel zrobił się w temacie, nie ważne czego dotyczył, ważne, żeby niczego nie przenosić, nie wycinać, bo to jest cenzura.

Pamiętaj, że oferta na moda za mnie nadal aktualna ;)
Ostatnio zmieniony 2015-02-19, 20:03 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-02-19, 21:00

Piotrek pisze:Pamiętaj, że oferta na moda za mnie nadal aktualna

tu jest za mało modów, a Ty byś się chciał jeszcze zamieniać? :P
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2015-02-20, 08:28

Jeśli uważacie, że potrzeba tu jeszcze kogoś do ewentualnego wydzielania (o ile chcecie czasem naprawdę wydzielać - to chyba trzeba przedyskutować, w osobnym temacie, żeby bałaganu większego nie było) to jakby co to ja ewentualnie mogę pomóc, jeszcze coś tam umiem.
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2015-02-20, 22:01

Nie uważam ale wszystkim którzy mają taką potrzebę daję możliwość przejęcia obowiązku moderowania. Oczywiście po zatwierdzeniu przez Admina vel Visiona.
Ze dwa-trzy razu na prośbę coś tam mocniej przymoderowałem ;) i było halo przez pół miesiąca. Mnie ta wątpliwa przyjemność nie jest potrzebna do szczęścia.
Jeżeli na forum wejdą zmiany i usuwanie, przenoszenie, kasowanie i.t.p. będą obowiązywały jako norma dostosuje się i to będę robił. Póki jest jak jest nie mam ochoty tłumaczyć się za każdy ruch niezadowolonym.

...i zrobi się Offik :-)
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2015-03-18, 12:19

Ekipa dzisiaj w gościnie w warszawskim gospodarstwie domowym ;)
Obrazek