Literatura - historia Polski i okolic :)

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Literatura - historia Polski i okolic :)

Postautor: Malgo Klapković » 2014-09-21, 13:20

Hej,
ostatnio zaczytuję się w powieściach Elżbiety Cherezińskiej, przeczytałam po kolei Grę w kości (o Bolesławie Chrobrym), Koronę Śniegu i Krwi (o Przemyśle II, który odzyskał koronę dla Polski), a teraz czytam Niewidzialną Koronę (o Władysławie Łokietku).
Czy możecie polecić książki (prace) historyczne na temat początków naszej Polski? Chodzi mi o literaturę faktu, raczej naukową ;)
Powiązania dynastyczne Piastów i Przemyślidów są tak fascynujące, że zżera mnie ciekawość co więcej tam się działo :) Zwłaszcza, że nasza (chociaż szwedzka) Rikissa była królową Czech i podobno do tej pory są organizowane różne wydarzenia z Elszką Rejczką w tle i chyba to jest związane z jej zaangażowaniem w rozwój Brna. Mogę się mylić w faktach, bom jeszcze niedoedukowana i pewnie też trochę wyciągnę z powieści Cherezińskiej, ale chętnie dam się doedukować.
Jak sobie myślę w jaki sposób przedkładano mi historię w podstawówce i później, to aż krew mnie zalewa, dopiero w ostatniej klasie liceum trafił nam się świetny nauczyciel i na studiach też miałam wspaniałego profesora... Ach, tyle do nadrobienia... ;)
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2014-09-21, 13:28

Boże Igrzysko. Kobyła, ale ogólnie to fascynująca lektura. Na pewno o początkach też tam będzie, i to z historycznego punktu widzenia, a nie pisarza ;)
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2014-09-21, 13:51

Pudelek, wygląda ciekawie tylko kiedy ja to wszystko przeczytam? ;) W sumie nadchodzą długie, zimowe wieczory... które już nieco sobie zagospodarowałam, ale... dobrej lektury nigdy za wiele.
W internecie widzę wydania 2-tomowe z 1991 roku oraz nowe z 2010 roku i chyba wszystko w 1 tomie, który ma 1230 stron, ciekawe czy to to samo streszczone o 500 (!) stron? :o-o
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2014-09-21, 13:59

może jest inna czcionka... z 1994 też są dwa tomy.

Tak w ogóle to Davis ma kilka innych znakomitych pozycji - m.in. Europa, Zaginione Królestwa i Mikrokosmos.

Jako Brytyjczyk jest wolny od polskiego samouwielbienia i martyrologii...
Ostatnio zmieniony 2014-09-21, 14:01 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2014-09-22, 07:26

Ha, właśnie mam podobny problem. Znajomy Słowak prosił mnie o polecenie dobrej książki o historii Polski (jednak najlepiej po słowacku, gdyż on wprawdzie czyta po polsku, ale sam napisał, że czytając maile ode mnie wspomaga się tłumaczem google).

No więc przeczytanie dużej książki w języku polskim byłoby w takim wypadku problematyczne.
No i teraz mam zgryz, "Boże Igrzysko" nie zostało niestety przetłumaczone na język słowacki, a wielka szkoda.
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2014-09-22, 09:56

Autorka książki poleca prof. Urbańczyka :) ale czy przekładano jego prace na język słowacki, to wątpię ;)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2014-09-22, 10:05

Malgo Klapković pisze: a teraz czytam Niewidzialną Koronę (o Władysławie Łokietku).

Jak został opisany ?
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2014-09-22, 10:47

po słowacku to nie wiem czy cokolwiek sensownego jest o historii Polski - podobnie jak po polsku o Słowacji... ale może Czesi przetłumaczyli coś więcej z historycznych?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2014-09-22, 11:47

Pudelek pisze:po słowacku to nie wiem czy cokolwiek sensownego jest o historii Polski - podobnie jak po polsku o Słowacji... ale może Czesi przetłumaczyli coś więcej z historycznych?

"Boże Igrzysko" jest po czesku.
Ale to jednak dwa odrębne języki.

A ze po polsku nie ma nic sensownego o historii Słowacji - to też niestety prawda.
Ostatnio zmieniony 2014-09-22, 11:48 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2014-09-22, 14:12

Basia Z. pisze:"Boże Igrzysko" jest po czesku.

jesteś pewna? kilka innych książek Davisa jest po czesku, ale akurat Boże Igrzysko nie miało czeskojęzycznej wersji w zestawie, który widziałem.

Basia Z. pisze:Ale to jednak dwa odrębne języki.

owszem, ale większość Słowaków, zwłaszcza tych z czasów Czechosłowacji, doskonale operuje tym językiem - to w drugą stronę jest gorzej, ponoć Czesi mieli większe problemy ze słowackim, a dzisiejsza młodzież to już tak słabo rozumie, że trzeba było słowackojęzyczne bajki tłumaczyć :D

O Historii Słowacji są pozycje o całej historii Czechosłowacji, po 1989 była ciekawa pozycja z cyklu historii różnych krajów świata, ale, jak wiadomo, dominują tam ziemie czesko-morawskie...
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2014-09-22, 22:11

Dobromił pisze:
Malgo Klapković pisze: a teraz czytam Niewidzialną Koronę (o Władysławie Łokietku).

Jak został opisany ?

Bardzo ogólnie rzecz ujmując został przedstawiony raczej "ciepło", tłumacząc jego postępowanie kompleksem niskiego wzrostu, taki wieczny chłopiec. Akurat jestem na etapie, kiedy zabawił się w "handlowca" i wszyscy są na niego, mówiąc lekko, wściekli, oczywiście oprócz Vaclava II. Natomiast najciekawszą postacią jest mała Rikissa, a we wcześniejszej części Jakub Świnka oraz matka Rikissy. Ciekawe były też wątki tworzenia "na zamówienie" świętych ;) ale to już nie wiem czy to było w "Grze w kości", czy w "Koronie śniegu i krwi". Bardzo ciekawe książki, gorąco polecam! :) i Pani Cherezińska też fantastyczna i oczytana, miałam ostatnio przyjemność uczestniczyć w spotkaniu autorskim, wiele opowiadała o samym pogłębianiu wiedzy historycznej. Mam też autograf do kolekcji :)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2014-09-23, 07:09

Malgo Klapković pisze:Bardzo ogólnie rzecz ujmując został przedstawiony raczej "ciepło"

No to jako "żródło wiedzy historycznej" to ta książka ma wartość raczej niską ...

Łokietek to jeden z najbardziej nieodpowiedzialnych władców na tronie polskim, człowiek fałszywy, łamiący przymierza, mierny wojskowy i ogólnie antypatyczny typ.

Życzę miłej lektury.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2014-09-23, 07:23

Dobromił, autorka opiera się na faktach a jego wizerunek ociepla na zasadzie jakichś jego rozmyslań "co ja narobiłem", z resztą zachęcam do lektury mimo wszystko, to ocenisz sam. Ja nie chciałam opisywać tu szczegółów książki, bo a nuż ktoś zechce przeczytać, nie znając wcześniej faktów, dzięki temu jest element zaskoczenia. Natomiast jest ciepło przedstawiony jako beznadziejny książę ;)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2014-09-23, 08:02

Malgo Klapković pisze:autorka opiera się na faktach a jego wizerunek ociepla na zasadzie jakichś jego rozmyslań "co ja narobiłem",

Malgo Klapković pisze:zachęcam do lektury mimo wszystko, to ocenisz sam.

Dziękuję, nie skorzystam. Takie "ocieplanie" może doprowadzić do przesłodzonej lektury. Zwłaszcza jak kobieta pisze o skrytobójcy i krzywoprzysiężcy.

P.s. 1 Andrzej Zieliński:
- "Skandaliści w koronach"
- "Przekleństwo tronu Piastów"
- "Pierwsze stulecie Polski"
- "Początki Polski"
- "Władysław Łokietek. Niezlomny czy nikczemny"
Sławomir Koper:
- "Śladami pierwszych Piastów"
- "Wędrówki po Polsce piastowskiej"

P.s. 2 A jak autorka przedstawiła Chrobrego ?
Ostatnio zmieniony 2014-09-23, 08:39 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2014-09-23, 08:19

Ja osobiście, kiedy chcę uzupełnić podstawową wiedzę o jakichś wydarzeniach historycznych to korzystam z portali histmag.org.
Oczywiście to nie jest kompendium wiedzy, tylko coś w rodzaju "Wikipedii" ale podstawowe fakty można sobie przypomnieć.