Ech kiedyś to były czasy. Dziś to już szlaki zamknięte...jak żyć?
Wieści z gór
Re: Wieści z gór
Jak żyć?
A już bez śmieszków, widzieliście zdjęcia z Babiej? Też ratownicy odradzają wyjście ponad schronisko (tyle, że Górny Płaj udrożnili).
https://www.facebook.com/photo?fbid=139 ... 0848853482
https://www.facebook.com/photo?fbid=139 ... 0848853482
Widzieliśmy, widziałem też zdjęcia dróg na Podhalu, różnie tam z przejezdnością.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
raczej schronisko chce więcej wyrwać kasy, bo to przecież skandal, że ktoś wypije swoje piwo kupione w sklepie za 5 złotych, zamiast od nich za 15... nota bene jest to niezgodne z regulaminem schroniska PTTK, nie można zakazać nikomu spożywania swoich produktów, a co dopiero przynoszenia... Będą sprawdzać plecaki?
Ogólnie ta zasada o potwierdzeniu przybycia w dniu przyjazdu, z jednej strony jest problemem.
ogólnie ta zasada jest idiotyczna i znowuż niezgodna z przepisami... skoro wpłaciłeś zaliczkę to sam fakt niezgłoszenia, że zjawisz, nie może być podstawą do anulowania rezerwacji. Jak napiszesz dzień wcześniej to się nie liczy? Albo jak przyjdę o 15-tej, to mogę już wejść do pokoju, napisać najpierw smsa (spod schroniska) czy już mnie nie wpuszczą?
Dzięki za cynk, zastanawiałem się czy tam w tym roku nie zajrzeć i już wiem, co zrobić
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Mnie też tam szybko nie zobaczą. Najbardziej rozbawił mnie sposób tytułowania. Wg schroniska jesteśmy Rezerwującymi
O zwrocie Szanowny Gościu itp. chyba nawet nie słyszeli..
A pro po, jak usłyszałem nazwę Zygmuntówka, to na początku skojarzenie miałem,
z takim przybytkiem w Beskidzie Żywieckim na przeł. Klekociny.
Z tym, że tam był jeszcze większy lewel hard. Właściciel był niemożliwie wk....
O zwrocie Szanowny Gościu itp. chyba nawet nie słyszeli..
A ja miałam skojarzenie z takim jednym miłym schroniskiem w Sowich, gdzie kiedys był zlot forum sudeckiego ze spiewami i tańcami na stole, wokół budynku łaziły i meeczały kozy, a jedynym minusem było, że opiekun obiektu czasem lubiał kleić się do niektórych chłopaków
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.
Jak ostatnio tam byłem to śpiewaliśmy z właścicielem przy ognisku i polewał nam swoją nalewkę
Miły facet się mi wydawał
Jak ostatnio tam byłem to śpiewaliśmy z właścicielem przy ognisku i polewał nam swoją nalewkę
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Coldman pisze:Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.
Moze go podmienili? Albo hakerzy przejeli stronke w necie?
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
maurycy pisze:A pro po, jak usłyszałem nazwę Zygmuntówka, to na początku skojarzenie miałem,
ja znam Zygmuntówkę tylko z czasów Bogdana, czyli tak z kilkanaście lat temu. Bogdan faktycznie się kleił, ale do kieliszków
A Klekociny to znane są ;D
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Coldman pisze:Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.
Z aktualnym gospodarzem Zygmuntówki jest taki problem, że jak się prześledzi opinie to niektórzy sobie bardzo chwalą schronisko i gospodarza, inni zaś narzekają na niego. Cóż pewnie prawda jest pośrodku
W przypadku tego postu coś musiało wydarzyć się w schronisku. Ktoś zostawił psa w pokoju na kilka godzin, który zaczął ujadać. Na dole była głośna impreza z wódą i hamówą. A do zarezerwowanych pokoi w schronisku nie dotarła duża ekipa.
Będąc czasem w schronisku obserwując zachowanie ludzi czy przysłuchując się rozmowom, także tych z kochanieńkimi pieskami czasem mam wrażenie, że obsługa niektórych schronisk ma anielską cierpliwość.
A świadkiem libacji w schronisku (Na Hali Szrenickiej) też byłem i nie była to impreza z dwiema flaszkami. Oczywiście zastawiony stół szkłem, resztkami żarcia, śmieci i czego jeszcze następnego dnia sprzątała obsługa.
W Zygmuntówce spałem dwa razy, ale jeszcze za poprzedniego gospodarza. Wtedy wystrój sali i wyposażenie w pokojach było bardzo surowe. Na plus była bardzo miła Pani z Ukrainy. Aktualnie tam nie spałem, dwa razy byłem tam na jedzeniu. Mają dobre. Na sali zrobili ładny wystrój, jest też kominek. Moje wrażenia są stamtąd pozytywne, a siedziałem dość długo. Nawet chwilę rozmawiałem z facetem zza baru (chyba gospodarz?)
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Pudelek pisze:[. Bogdan faktycznie się kleił, ale do kieliszków![]()
Do Franka też
Na plus była bardzo miła Pani z Ukrainy.
Ta pani (o ile mowimy o tej samej) była bardzo miła! Dzwoniłam kiedys do schroniska, aby zapytać czy można pod schronisko podjechać autem (mieliśmy w ekipie osobę ze złamaną nogą więc przejscie nawet tych 200 metrów stanowiło problem). Pani nam odradziła, że bez terenowki to zostaniemy do wiosny (była późna jesien). No a potem zeszło na inne tematy i... przegadałam z panią chyba godzinę albo półtorej. Przez telefon. Do schroniska nie dotarłam, ale wrażenie zostało mega miłe!