Wieści z gór

Dyskusje o górach, turystyce górskiej itp.
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Wieści z gór

Postautor: _laynn » 2026-03-31, 20:08

Jak żyć?
Ech kiedyś to były czasy. Dziś to już szlaki zamknięte...jak żyć? :(
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-03-31, 20:13

A już bez śmieszków, widzieliście zdjęcia z Babiej? Też ratownicy odradzają wyjście ponad schronisko (tyle, że Górny Płaj udrożnili).
https://www.facebook.com/photo?fbid=139 ... 0848853482
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-03-31, 21:53

Widzieliśmy, widziałem też zdjęcia dróg na Podhalu, różnie tam z przejezdnością.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2026-03-31, 23:00

Coldman pisze:Obrazek

Ciekawe co tam ostatnio za impreza była :D

raczej schronisko chce więcej wyrwać kasy, bo to przecież skandal, że ktoś wypije swoje piwo kupione w sklepie za 5 złotych, zamiast od nich za 15... nota bene jest to niezgodne z regulaminem schroniska PTTK, nie można zakazać nikomu spożywania swoich produktów, a co dopiero przynoszenia... Będą sprawdzać plecaki? :lol

Ogólnie ta zasada o potwierdzeniu przybycia w dniu przyjazdu, z jednej strony jest problemem.

ogólnie ta zasada jest idiotyczna i znowuż niezgodna z przepisami... skoro wpłaciłeś zaliczkę to sam fakt niezgłoszenia, że zjawisz, nie może być podstawą do anulowania rezerwacji. Jak napiszesz dzień wcześniej to się nie liczy? Albo jak przyjdę o 15-tej, to mogę już wejść do pokoju, napisać najpierw smsa (spod schroniska) czy już mnie nie wpuszczą? :D

Dzięki za cynk, zastanawiałem się czy tam w tym roku nie zajrzeć i już wiem, co zrobić :D
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2026-04-01, 20:41

Mnie też tam szybko nie zobaczą. Najbardziej rozbawił mnie sposób tytułowania. Wg schroniska jesteśmy Rezerwującymi :P
O zwrocie Szanowny Gościu itp. chyba nawet nie słyszeli..

A pro po, jak usłyszałem nazwę Zygmuntówka, to na początku skojarzenie miałem,
z takim przybytkiem w Beskidzie Żywieckim na przeł. Klekociny.
Z tym, że tam był jeszcze większy lewel hard. Właściciel był niemożliwie wk....
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2026-04-01, 21:20

A pro po, jak usłyszałem nazwę Zygmuntówka, to na początku skojarzenie miałem,

A ja miałam skojarzenie z takim jednym miłym schroniskiem w Sowich, gdzie kiedys był zlot forum sudeckiego ze spiewami i tańcami na stole, wokół budynku łaziły i meeczały kozy, a jedynym minusem było, że opiekun obiektu czasem lubiał kleić się do niektórych chłopaków ;) Ale to wyraźnie tylko zbieżność nazw - bo ten z posta to jakieś krańcowo inne miejsce...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-04-01, 21:50

Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.

Jak ostatnio tam byłem to śpiewaliśmy z właścicielem przy ognisku i polewał nam swoją nalewkę :D
Miły facet się mi wydawał :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2026-04-01, 22:37

Coldman pisze:Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.

Jak ostatnio tam byłem to śpiewaliśmy z właścicielem przy ognisku i polewał nam swoją nalewkę :D

Moze go podmienili? Albo hakerzy przejeli stronke w necie? :lol
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2026-04-01, 22:46

maurycy pisze:A pro po, jak usłyszałem nazwę Zygmuntówka, to na początku skojarzenie miałem,
Z tym, że tam był jeszcze większy lewel hard. Właściciel był niemożliwie wk....

ja znam Zygmuntówkę tylko z czasów Bogdana, czyli tak z kilkanaście lat temu. Bogdan faktycznie się kleił, ale do kieliszków ;) Miejsce miało swój klimat, choć oczywiście niektórzy narzekali, że pijackie i zaniedbane... A potem Bogdana zabrała żona.

A Klekociny to znane są ;D
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2026-04-01, 22:59

Coldman pisze:Zapomniałem dodać jedno w swoim poście poprzednim.

Z aktualnym gospodarzem Zygmuntówki jest taki problem, że jak się prześledzi opinie to niektórzy sobie bardzo chwalą schronisko i gospodarza, inni zaś narzekają na niego. Cóż pewnie prawda jest pośrodku ;) Pewnie jest specyficznym gościem coś jak Jacek ze Śnieżnika, który raz traktuje turystę jak zło konieczne, innym razem wynosi Ci o poranku gdy wstajesz na wschód słońca z kuchni herbatkę i ciasto gratis i chce z Tobą gadać ;)
W przypadku tego postu coś musiało wydarzyć się w schronisku. Ktoś zostawił psa w pokoju na kilka godzin, który zaczął ujadać. Na dole była głośna impreza z wódą i hamówą. A do zarezerwowanych pokoi w schronisku nie dotarła duża ekipa.
Będąc czasem w schronisku obserwując zachowanie ludzi czy przysłuchując się rozmowom, także tych z kochanieńkimi pieskami czasem mam wrażenie, że obsługa niektórych schronisk ma anielską cierpliwość.
A świadkiem libacji w schronisku (Na Hali Szrenickiej) też byłem i nie była to impreza z dwiema flaszkami. Oczywiście zastawiony stół szkłem, resztkami żarcia, śmieci i czego jeszcze następnego dnia sprzątała obsługa.

W Zygmuntówce spałem dwa razy, ale jeszcze za poprzedniego gospodarza. Wtedy wystrój sali i wyposażenie w pokojach było bardzo surowe. Na plus była bardzo miła Pani z Ukrainy. Aktualnie tam nie spałem, dwa razy byłem tam na jedzeniu. Mają dobre. Na sali zrobili ładny wystrój, jest też kominek. Moje wrażenia są stamtąd pozytywne, a siedziałem dość długo. Nawet chwilę rozmawiałem z facetem zza baru (chyba gospodarz?)
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2026-04-01, 23:39

Pudelek pisze:[. Bogdan faktycznie się kleił, ale do kieliszków ;)

Do Franka też :P Czekaj - ty nie byłes na tym zlocie w Zygmuntówce? Byłam pewna ze byłes!

Na plus była bardzo miła Pani z Ukrainy.

Ta pani (o ile mowimy o tej samej) była bardzo miła! Dzwoniłam kiedys do schroniska, aby zapytać czy można pod schronisko podjechać autem (mieliśmy w ekipie osobę ze złamaną nogą więc przejscie nawet tych 200 metrów stanowiło problem). Pani nam odradziła, że bez terenowki to zostaniemy do wiosny (była późna jesien). No a potem zeszło na inne tematy i... przegadałam z panią chyba godzinę albo półtorej. Przez telefon. Do schroniska nie dotarłam, ale wrażenie zostało mega miłe! :)