Coldman planuje

Propozycje, zaproszenia i organizacja wspólnych wycieczek i wyjazdów w góry i nie tylko.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Re: Coldman planuje

Postautor: sprocket73 » 2025-09-24, 10:07

Wiolcia pisze:Chłopie, najlepsze dopiero przed Tobą!

To pełna prawda. Młodość się fajnie wspomina, ale dopiero jak człowiek dojrzeje to zaczyna się to co w życiu najlepsze. 30-40 lat to jest się wciąż młodym, a z drugiej strony sprawczym. Więc do boju!!! :)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-24, 10:44

Nie znacie się. 27 to strasznie stary wiek. Człowiek stoi nad grobem :P
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-09-24, 17:30

W wieku 27 lat pierwszy raz na poważnie poszedłem w Tatry. I w ogóle w góry.

W wieku 27 lat wielu zacnych artystów zakończyło życie.

Znam kilku leśników. W 95 % zbydlęcone bydlęta.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-27, 22:10

Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa. Chyba najbardziej w tym wszystkim chodzi o to, że ja żyję po swojemu. Nie tak jak przeciętny człowiek odklepując po kolei etapy życiowe, ale to jest związane z moją historią młodości. Wtedy gdy jeszcze gór nie znałem i co ważne wtedy gdy zagościłem w nich pierwszy raz.

Ogólnie to już mam historie xD
Byłem na badaniach lekarskich, bo na tym kierunku trzeba mieć. Babka mi robi test słuchu i wyszło, że jestem po części głuchy i powiedziała, że muszę iść zrobić badania, bo mi tego nie podpisze. Zestresowałem się, objeździłem całe miasto, udało mi się zrobić badanie bezpłatnie tam gdzie się kupuje aparaty słuchowe. Wyszło, że mam jakiś tam niedosłuch xD Dałem lekarce te wyniki, pogadaliśmy trochę i podpisała mi papierek :D Obiecałem jej iść do laryngologa.
Także mając 27 lat wyszło, że nie jestem za stary, tylko za głuchy XD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-28, 23:33

Też kiedyś chciałam iść na leśnictwo, ale nie na studia tylko do technikum. Miałam wtedy 15 lat, wiec rodzice się nie zgodzili i wybili mi to z głowy. Że liceum daje lepsze perspektywy na przyszłość, że może się jeszcze namyślę co naprawdę chce robić w życiu, że powinnam iść na studia, że tu miałabym 4 godziny dojazdów dziennie (bo nie chcialam mieszkac w internacie). No i do teraz mi żal, że nie spróbowałam. Chyba zawsze człowiekowi bardziej żal tego co odpuści, niz tego co zrobi i nie wyjdzie albo zmieni zdanie po drodze. Więc realizuj wszelakie nawet zakręcone i pozornie trudne zajawki - powodzenia! Bede trzymac kciuki!

A co do wieku to chyba człowiek ma tyle lat na ile się czuje i jak widzi świat. Miałam koleżanki, które mając 19 lat były już stare. I spotkałam ludzi, którzy są młodzi mając lat 70.

A z tym słuchem to przedziwna historia! Po co leśnikowi taki idealny słuch?? Coby go wilki nie podeszły i nie zjadły? :lol
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2025-09-30, 21:53

Też kiedyś planowałem iść w tym samym kierunku, czyli najpierw technikum leśne (bodajże w Żywcu, Dobromił jak to czytasz, to popraw mnie)
Ale życie potoczyło się inaczej, i nie żałuję :-o
Oczywiście, że trzeba uciekać, tam gdzie nudno. Może jeszcze zrobisz kiedyś kolejny krok, i przeniesiesz się bliżej gór..
a tak a pro po, skąd ten pseudonim Coldman? Mnie to bardziej kojarzy się z rodzajem muzyki, ale pewnie się mylę.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-10-01, 08:30

Darz Bór. Tak - technikum leśne w Parku, w Pałacu Habsburgów. Do tej pory setki absolwentów łazi po lasach jako pracownicy.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2025-10-06, 10:14

W sumie teraz po latach nie żałuję, że tam nie poszedłem. Każdemu pisane coś innego.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-11-02, 17:00

Drodzy bardziej doświadczeni Forumowicze, potrzebuje fajnych miejsc do zwiedzenia w Beskidzie Niskim. Szczyty, atrakcje itp. Pytam się Was, żeby coś mnie nie ominęło. Wiecie jak ja kocham te szlaki po łączkach, dzikie, gdzie nikt nie chodzi. Na pewno bym chciał wejść na Magurę Małastowską.
Może warto zabrać ze sobą rower ?

Tu byłem. Śpię w Schronisku Bartne
Obrazek
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-11-02, 18:53

Cmentarze z I wojny, najładniejsze -jak dla mnie- są te projekotowane przez Dusana Jurkoviča. W okolicach Bartnego choćby te
https://mapy.com/s/numukufecu
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-11-02, 19:29

Z Bartnego mogę polecić trasę przez Wołowiec, Dolinę Wisłoki i Czarne. Tylko pamiętaj, że na Wisłoce jest pięć brodów: https://mapy.com/s/relahopoga
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-11-04, 21:37

Tam to wszędzie masz atrakcje. Przejdź się (przejedź?) przez Świerzową Ruską do Świątkowej Wielkiej i Małej (cerkwie), potem Kotań albo rowerem na Wyszowatkę, Czarne i Banicę (uwielbiam te okolice). Z Ujścia Gorlickiego rowerem na Oderne, Przysłop, Nowicę i dalej na Leszczyny - też fajnie (możesz też zahaczyć o wspomnianą przez Ciebie Magurę Małastowską, wjeżdżałam pod nią rowerem-do schroniska. Przy okazji możesz zobaczyć też tamtejsze cmentarze wojenne w okolicach Przełęczy Małastowskiej). Akurat coś tam kiedyś o tych okolicach napisałam: http://www.kuzniapodrozy.pl/magura-mala ... m-z-uscia/
Wołowiec, Gładyszów, Smerekowiec - też rewelacyjne tereny na rower. W ogóle na rowerze to tam możesz sporo świetnych tras wykręcić, gdziekolwiek byś nie pojechał. Ze szczytów i szlaków pieszych: Wysokie (albo i rowerem z Ożennej na Żydowskie), wspomniany przez Sebastiana żółty szlak przez Wołowiec i Nieznajową na Radocynę. Grzywacka Góra też jest ciekawa. Z nowości - wieża w okolicach Desznicy (nie byłam).
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-11-04, 22:15

Jak pisze Wiolcia, w Beskidzie Niskim jest sporo ciekawych miejsc i nawet widokowych tras, tylko Coldman pisze, że będzie spał w Bartnem, dlatego zaproponowałem wycieczkę stricte z Bartnego. Niski jest rozległy, może warto zmienić bazę na jakąs miejscowość bliżej głównych dróg ze względów logistycznych? Jedziesz autem? Na ile dni?