Beskidek, Mędralowa i Beskidzki Raj na początek

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Dobromił

Re: Beskidek, Mędralowa i Beskidzki Raj na początek

Postautor: Dobromił » 2024-11-12, 19:20

Bardzo mądra wypowiedź. Pasująca do ciebie.

W sobotę idę w Śląski. Chciałbym jeszcze choć raz w tym roku zaznać Żywieckiego w takiej scenerii pogodowej.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2024-11-12, 21:50

Ah, ten Beskidek :)
A co do starych klasyków Beskidu Żywieckiego (Boracza, Lipowska, Rysianka), to obecnie na topie jest coś innego.
Mianowicie: Rycerki - Przegibek - Bendoszka Wielka - Przysłop Potócki. Polecam :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2024-11-12, 22:05

maurycy pisze:Ah, ten Beskidek :)
A co do starych klasyków Beskidu Żywieckiego (Boracza, Lipowska, Rysianka), to obecnie na topie jest coś innego.
Mianowicie: Rycerki - Przegibek - Bendoszka Wielka - Przysłop Potócki. Polecam :)

Przeca byłem tam niedawno :) Nawet relacja jest.
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2024-11-12, 22:52

Nie śledzę wszystkich relacji.
A z innej beczki, mogę polecić smaczne żarcie na Przegibku :) Ceny też są całkiem spoko.
Nasza szóstka przetestowała prawie wszystko co mieli. Dobra, więcej nie piszę, bo za bardzo odszedłem od tematu :P
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-13, 09:28

W temacie starych klasyków to parę tygodni temu pierwszy raz byłem na Rysiance. Na szczycie :)

P.s. Przegibek zawsze starał się kulinarnie.

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

Awatar użytkownika
Coldman

Postautor: Coldman » 2024-11-13, 10:02

Zdziwiłem się mocno czytając, że Mędralowa nie była ci nigdy po drodze. Jak widać naprawdę warto w tamtym terenach chodzić. Wspaniałe barwy jesieni na zdjęciach :D Ja za 3 tygodnie się tam wybieram.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2024-11-13, 21:54

Dobromił pisze:Bardzo mądra wypowiedź. Pasująca do ciebie.

W sobotę idę w Śląski. Chciałbym jeszcze choć raz w tym roku zaznać Żywieckiego w takiej scenerii pogodowej.

Moja ostatnia odpowiedź.

Nie spodziewałem się, że aż tak Cię urazi mój wpis. Za który Cię przeprosiłem publicznie, oraz sms i wiadomością na mesengrerze.
Możliwe, że prawda kole w oczy, tak że tego...
A zachowujesz się dokładnie jak Ceper.

Ja nikomu, nie narzucam, że jakieś miejsce, jakieś góry są ładne, piękne lub beznadziejne. To robisz właśnie Ty.
Dowalasz się o wakacje, twierdzisz, że mój rok był słaby - słabe to jest to Twoje zachowanie, osoby publicznie się kreującej na strasznie porządną, a tak na prawdę to właśnie te Twoje wpisy są na poziomie cepra.

Niemniej życzę Ci udanej wycieczki w Śląskim.

I pisz sobie co chcesz :)
Bez odbioru.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2024-11-13, 22:14

_laynn pisze:
Bez odbioru.

I myślę laynn, że to jest bardzo właściwy wniosek :)

maurycy pisze:Nie śledzę wszystkich relacji.
A z innej beczki, mogę polecić smaczne żarcie na Przegibku :)

Nadal się tak drą przez głosnik przy wydawaniu żarcia? :rol
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2024-11-14, 17:34

maurycy pisze:A z innej beczki, mogę polecić smaczne żarcie na Przegibku :) Ceny też są całkiem spoko.
Nasza szóstka przetestowała prawie wszystko co mieli. Dobra, więcej nie piszę, bo za bardzo odszedłem od tematu :P

Nie, dlaczego? Wątki kulinarne są tu dość powszechne. Fakt, jedzenie na Przegibku dobre, jadłem kaszankę z ziemniakami, było smacznie.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2024-11-14, 20:18

Lubię ten bezszlak na Beskidek, wychodziłam tam i za dnia, i nocką, na przywitanie Nowego Roku na Beskidku właśnie. Jeden z lepszych sylwestrów w moim życiu.
Ładna jesień Ci się trafiła. Taka, która jest już tylko wspomnieniem.
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2024-11-14, 21:38

Dobromił pisze:W temacie starych klasyków to parę tygodni temu pierwszy raz byłem na Rysiance. Na szczycie :)

P.s. Przegibek zawsze starał się kulinarnie.

Ha ha, wręcz nie do uwierzenia :P
Znam gościa, który na Rysiance był ponad 500 razy.
Z tego tylko kilka razy sam. Resztę z czeredą dzieciaków, bo to przewodnik lat 70 + :-o
Zgadnijcie na jaki szczyt wszedł jeszcze więcej razy niż na Rysiankę?
Stawiam piwo.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-15, 10:09

Na Lipowską :)

Ano tak wyszło, że wycieczki kończyły się albo przed schroniskiem, w schronisku na posiłku i w schronisku z noclegiem. I pozaszlakowcem nie jestem :ops

Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-15, 10:21

Wielce Szanowny _ laynn / laynn / ... ( nie wiem jak będziesz się w przyszłości podpisywał ) !

Pięknie opisałeś sytuację. I siebie jako wrażliwą osobę. Tylko daruj sobie kolejne aluzje.

Fakt - wiele miesięcy temu, jeszcze przed Twym pierwszym ostatecznym opuszczeniem forum wysłałeś mi na mesengera zdjęcie z Twej pracy i komentarz w stylu "to mnie dołuję, z tego chce się wyrwać'. Nie pamiętam dokładnie, dawno to było. To chyba miało tłumaczyć Twój radosny wpis kompletnie nie na temat. A Ty w ogóle wiesz kogo wtedy dotyczyły me słowa ? I jeszcze jedno - po tym mesenngerze, sms to dopiero się na forum rozpisałeś ... wszyscy i wszystko ( poza Twoim kolegą Sokołem ) Ci nie pasowało.

Co do miejsc : ładnych, pięknych lub beznadziejnych . Mam własne zdanie, oparte o moją krótką przygodę z górami, więc je wyrażam. Tak samo to działa w wypadku podsumowań roku. Z tego co pamiętam to oceniłem wszystkie wtedy zamieszczone podsumowania. No i Twoje było najmniej wartościowe w tym gronie. Proste. Mogę mieć swoje zdanie ?

Chyba, że Ciebie należy oceniać inaczej.

Dziękuję za życzenia udanej wycieczki w Śląski. Być może będą tam jeszcze inne osoby z Forum.

Kończę temat. Piszmy tutaj o walorach Beskidu Żywieckiego.

P.s. 1. Widzę, że bardzo zmieniłeś zdanie o bubie i jej aucie.

P.s. 2. Jesteś jak zespół Scorpions.

Awatar użytkownika
Lidka
Kontakt:

Postautor: Lidka » 2024-11-15, 17:42

Z Jaworzyny zejście do Koszarawy prowadzi wg mapy zielonym szlakiem. Niespodzianką jest to, że ten zielony szlak, wijący się zakosami aż na sam dół, w zasadzie jest nieoznaczony w terenie, trzeba iść na wyczucie. Ale ścieżka prowadzi przyjemnymi łąkami z rzadką zabudową letniskową,

Ja rok temu usiłowałam iść po tym szlaku posiłkując się aplikacją
https://pl.mapy.cz/s/mesokesaku
ale szlabany z tabliczkami o terenie prywatnym zmusiły mnie do kluczenia po lesie. Nie ma tego złego bo jagód się objadłam :D Szlaku nie odnawiają, bo pewnie niedługo całkiem zniknie jak wszystkie łąki zabudują domkami letniskowymi :/
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).