Górskie kibelki
Górskie kibelki
Chyba na tym forum jeszcze tego wdziecznego (i mojego ulubionego tematu) nie wrzucalam... Pamietam ze na roznych innych forach temat cieszyl sie zainteresowaniem..
W pewnym sensie moze jest odrobine zwiazany z tematem ktory juz byl:
smierdzace-szlaki-czyli-vt223.htm
Gdzie w gorach ( i nie tylko) napotkaliscie najbardziej klimatyczny albo ekstremalny kibelek ? moze ktorys z nich bylo na tyle inne od wszystkich ze gleboko zapadlo w pamiec??
Ja bardzo lubie rozniste kibelki kolo chatek studenckich,maja czesto przefajne nazwy. Moj ulubiony jest chyba na Polanach Surowicznych. Zwany jeszcze od dawnych lat "kreml" i ma trzy scianki, nie ma drzwi, usytuowany jest bokiem do sciezki i na tej bocznej sciance ma tabliczke, ktore sie obraca. Jak zajety to "posiedzenie plenarne trwa" a jak wolne to "mownica wolna"
Chatka w Polanach Surowicznych- "sprzety" kibelkowe
koło chatki w Grabówce
kibelek zwany PKS - Szczerbanówka
chatka Skalanka
chatka na Lasku
Chatka Noworoczna
Przy chatce pod kamieniołomem w gorach Rychlebskich
chatka AKT Karkonosze:
chatka AKT -pisuar
Na gorze zamkowej nad Devą w Rumunii
Ukrainskie Karpaty- przy chatce u Kuby. Kibel na odciagach bo kiedys sie przewrocil ponoc..
kibelek przy chatce na Gibasach z widokiem na Biabią:
Bieszczady Wschodnie- wieś Libuchora, kibelek przy knajpie
u podnoza zakarpackich polonin. Wies Likicary, sławojka przy cerkwi
w drodze z Andrzejowki do Sokolowska.. niestety juz nie ma tego kibelka..
świat widziany z kibelka w Osmołodzie
Rumunia - Sarmizegetusa
czy to sugeruje ze to męski kibelek?
A tu kolo cerkiewki w Densus, z pokrywka!!!! :mrgreen:
Kibelek pod szczytem gory Armaghan w Armenii, polozony na wysokosci okolo 2900 m npm. Jest to solidny murowany budynek z oknem z szyba. W trakcie korzystania mozna sobie gory podziwac :mrgreen:
Kibelek pod klasztorem Spitakavor
Beskid Niski- kolo "kompleksu wiatowego" niedaleko Małastowa
Tu troche mniej gorska sławojka- podsklepowa z Suwalszczyzny
oraz z Jagłowa
Ukrainskie Karpaty- Bukowina. Nad wsia Foszki
Przy cerkwi we wsi Foszki (Ukraina).
W kiblu jest ciekawe wyposazenie. Zamiast srajtasmy (albo ostatecznie gazety lub ksiazki) jest szmata. Jej stan sugeruje ze ktos zapewne nie raz uzył jej w celu wiadomym. Obok leża cukierki. Aby osłodzic sobie zycie po uzyciu szmaty?
W pewnym sensie moze jest odrobine zwiazany z tematem ktory juz byl:
smierdzace-szlaki-czyli-vt223.htm
Gdzie w gorach ( i nie tylko) napotkaliscie najbardziej klimatyczny albo ekstremalny kibelek ? moze ktorys z nich bylo na tyle inne od wszystkich ze gleboko zapadlo w pamiec??
Ja bardzo lubie rozniste kibelki kolo chatek studenckich,maja czesto przefajne nazwy. Moj ulubiony jest chyba na Polanach Surowicznych. Zwany jeszcze od dawnych lat "kreml" i ma trzy scianki, nie ma drzwi, usytuowany jest bokiem do sciezki i na tej bocznej sciance ma tabliczke, ktore sie obraca. Jak zajety to "posiedzenie plenarne trwa" a jak wolne to "mownica wolna"
Chatka w Polanach Surowicznych- "sprzety" kibelkowe
koło chatki w Grabówce
kibelek zwany PKS - Szczerbanówka
chatka Skalanka
chatka na Lasku
Chatka Noworoczna
Przy chatce pod kamieniołomem w gorach Rychlebskich
chatka AKT Karkonosze:
chatka AKT -pisuar
Na gorze zamkowej nad Devą w Rumunii
Ukrainskie Karpaty- przy chatce u Kuby. Kibel na odciagach bo kiedys sie przewrocil ponoc..
kibelek przy chatce na Gibasach z widokiem na Biabią:
Bieszczady Wschodnie- wieś Libuchora, kibelek przy knajpie
u podnoza zakarpackich polonin. Wies Likicary, sławojka przy cerkwi
w drodze z Andrzejowki do Sokolowska.. niestety juz nie ma tego kibelka..
świat widziany z kibelka w Osmołodzie
Rumunia - Sarmizegetusa
czy to sugeruje ze to męski kibelek?
A tu kolo cerkiewki w Densus, z pokrywka!!!! :mrgreen:
Kibelek pod szczytem gory Armaghan w Armenii, polozony na wysokosci okolo 2900 m npm. Jest to solidny murowany budynek z oknem z szyba. W trakcie korzystania mozna sobie gory podziwac :mrgreen:
Kibelek pod klasztorem Spitakavor
Beskid Niski- kolo "kompleksu wiatowego" niedaleko Małastowa
Tu troche mniej gorska sławojka- podsklepowa z Suwalszczyzny
oraz z Jagłowa
Ukrainskie Karpaty- Bukowina. Nad wsia Foszki
Przy cerkwi we wsi Foszki (Ukraina).
W kiblu jest ciekawe wyposazenie. Zamiast srajtasmy (albo ostatecznie gazety lub ksiazki) jest szmata. Jej stan sugeruje ze ktos zapewne nie raz uzył jej w celu wiadomym. Obok leża cukierki. Aby osłodzic sobie zycie po uzyciu szmaty?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez buba, łącznie zmieniany 3 razy.
Najbardziej znany z tych
tatrzańskich...
Swoją droga, ten armeński sracz to bardzo klimatyczny, fajka, kawunia, gazeta i można, cholera jasna, nawet srakę mieć.
Dla mnie jednak najbardziej klimatycznie jest, gdy nie ma budy. To znaczy najbardziej mi to wchodzi w pamięć, a zwykle złośliwie ciśnie tam, gdzie nie za bardzo można. O, Pośredni Granat na przykład... Zdjęć nie mam (nie)stety, jakie techniki się wtedy stosuje.
tatrzańskich...
Swoją droga, ten armeński sracz to bardzo klimatyczny, fajka, kawunia, gazeta i można, cholera jasna, nawet srakę mieć.
Dla mnie jednak najbardziej klimatycznie jest, gdy nie ma budy. To znaczy najbardziej mi to wchodzi w pamięć, a zwykle złośliwie ciśnie tam, gdzie nie za bardzo można. O, Pośredni Granat na przykład... Zdjęć nie mam (nie)stety, jakie techniki się wtedy stosuje.
mam sporo zdjęć (nie tylko z gór), ale nie chce mi się przełączać galerii, więc tylko...
sraczyk przy ruinach zamku Somoskő
przy Opavskiej chacie w Jesionikach - mocno zużyte...
w Jeseniku, wypasiony przy równie wypasionej wiacie turystycznej
w Sztabinie, przy plaży, niedaleko piep....ego kościoła
w Skieblewie (również Suwalszczyzna), obok sklepu
sraczyk przy ruinach zamku Somoskő
przy Opavskiej chacie w Jesionikach - mocno zużyte...
w Jeseniku, wypasiony przy równie wypasionej wiacie turystycznej
w Sztabinie, przy plaży, niedaleko piep....ego kościoła
w Skieblewie (również Suwalszczyzna), obok sklepu
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Basia Z. pisze:Piotrek pisze:Tylko z dwóch miejsc znalazłem
Adamy
Już nieaktualne, od ponad roku jest elegancki kibel w (a nawet dwa kible) w środku.
Nawet już raz skorzystałam.
To zdjęcie jest z czerwca tego roku, dokładnie z 30 i kibelek stał. A w środku zgadza sie, też są, całkiem przyzwoite
Pudelek, na tym pierwszym zdjęciu to jest dramat jeżeli chodzi o lokalizację. Choć wygląda zabawnie
Basia Z. pisze:[q
Już nieaktualne, od ponad roku jest elegancki kibel w (a nawet dwa kible) w środku.
.
Wogole zlikwidowali ten na zewnatrz? pare lat temu slyszalam ze nowa slawojke postawili... choc z tego co slyszalam to miejsce z chatka studencka juz nie ma nic wspolnego....
Pudelek pisze:w Sztabinie, przy plaży, niedaleko piep....ego kościoła
szukalam tego zdjecia wsrod swoich ale (wstyd mi!!!) nie zrobilam mu zdjecia!
temu w Skieblewie tez nie! wstyd, po prostu wstyd
Pudelek pisze:m sporo zdjęć (nie tylko z gór), ale nie chce mi się przełączać galerii
a to jakos trudno przelaczyc galerie?
Ostatnio zmieniony 2013-11-19, 17:39 przez buba, łącznie zmieniany 2 razy.
Imponujący zestaw kibelków
Ja niestety nie mogę podzielić się takimi wspomnieniami. Poza tym, o którym już wspomniał sokół.
Jedynie w dwóch schroniskach na Słowacji korzystałam z ciekawych kieblkowych rozwiązań. W Chacie Tery’ego do spuszczania wody jest wiadro z wodą. A w Zbójnickiej Chacie jest typowy wychodek, w którym klapa opuszcza się, gdy się z niego wychodzi (tak mi się wydaje). Pamiętam, że ten trzask lekko mnie wystraszył Zdjęć niestety nie mam.
Ja niestety nie mogę podzielić się takimi wspomnieniami. Poza tym, o którym już wspomniał sokół.
Jedynie w dwóch schroniskach na Słowacji korzystałam z ciekawych kieblkowych rozwiązań. W Chacie Tery’ego do spuszczania wody jest wiadro z wodą. A w Zbójnickiej Chacie jest typowy wychodek, w którym klapa opuszcza się, gdy się z niego wychodzi (tak mi się wydaje). Pamiętam, że ten trzask lekko mnie wystraszył Zdjęć niestety nie mam.
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
-