30 czerwca 2020

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
dakOta

30 czerwca 2020

Postautor: dakOta » 2020-06-30, 12:41

Wypowiedź Kolegi w temacie Zagadki/Góry Świata:
laynn pisze:Więc [...] wynik mi (wyjątkowo) od razu wyskoczył. Nie czuję się zbytnio komfortowo

Takie moje prywatne przemyślenie: dlaczego coś, co się człowiek dowiedział-doczytał-doszukał powoduje dyskomfort? Wydaje mi się, że to raczej powód do dumy. Że się człowiek wykazał ciekawością, dociekliwością, znajomością technik/sposobów (skutecznych) poszukiwań.
Wiem, że moja uwaga taka... trochę dziwna, ale co i rusz ktoś się obraża (tak, na mnie), że sprawdziłam, że przeczytałam, dowiedziałam się. I chodzi mi o real, tu, na forum, powyższa uwaga to raczej marginalne zdarzenie, ale trafia się i u nas.

laynn, wybacz, że wykorzystałam Twoją wypowiedź.
Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej.
Cisy2

Postautor: Cisy2 » 2020-06-30, 16:05

dakOta, mam dokładnie takie samo zdanie jak i Ty. Nie uważam, aby poszukiwanie - kiedyś w książkach, dziś najczęściej w internecie - odpowiedzi na jakąś zagadkę mogło stanowić ujmę, jakąś "plamę na honorze" czy też inny "dyskomfort". Poszukiwania odpowiedzi "w źródłach zewnętrznych" (nie zaś w pokładach swojej pamięci) są też taką swoistą podróżą, podczas której natkniemy się po drodze na wiele interesujących miejsc (to w przypadku "ślepych strzałów" - ale czy aby na pewno "ślepych" :) ), aż w końcu znajdziemy to, do czego zmierzaliśmy. Może podczas takich sieciowych dziesiątek czy setek kliknięć wykrystalizują się nam jakieś pomysły na już realne wycieczki? Niekoniecznie na innych kontynentach. Może to być nawet coś za przysłowiowym progiem.

W przypadku naszego bełchatowskiego kolegi raził wszechobecny w jego wpisach jakiś taki triumfalizm, epatowanie opanowaniem "warsztatu" wyszukiwania w sieci odpowiedzi. I także to, że znając już odpowiedź, w dosyć dziecinny sposób sygnalizował to puszczając pseudo-podpowiedzi. Czyli do innych wypuszczał dwa przekazy - "ja już wiem" oraz "a jeżeli odgadniecie, to też i mi możecie to zawdzięczać". Cholernie tym psuł zabawę innym; ale może miał swoją i o nią mu chodziło?

Zdarza się, że nieraz znam odpowiedź na jakąś forumową zagadkę i nie odpowiadam. Bo jeżeli coś dotyczy czegoś, co jest krok od mojego domu (np. jakiś fotograficzny szczegół z okolic zamku Książ), to głupio tak "brać" tę zagadkę. Trochę nie fair. No chyba, że wisi ona już bardzo długo.

PS. Inna sprawa, że trochę mi brakuje cepra na naszym forum :lol
Ostatnio zmieniony 2020-06-30, 16:06 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
laynn

Postautor: laynn » 2020-06-30, 16:06

Ok, nie ma problemu.
Z mojej strony, to było z lekkim przymrużeniem oka, choć jak to ja, nie wstawiłem emotikony.

A dlaczego czuje się dyskomfortowo? Ot, wcześniejszą zagadkę szukałem w internecie, ale mniej więcej rejon kojarzyłem, a w tej ostatniej wykorzystałem metodę, która automatycznie znalazła mi odpowiedź.

Mnie osobiście nie przeszkadza, czy to szukanie w relacjach kogoś (np sam szukam odpowiedzi na zagadki włodarza w jego relacjach), czy też jak jakieś miejsce, jak tą Buzłudżę. Największą frajdę sprawiło mi kiedyś odszukanie góry, na Cyprze, zagadkę, którą zadał Sebastian. Ale to się męczyłem, google, zdjęcia szukanie po nazwach itp. A tu słynne kliknięcie prawym przyciskiem myszy i odpowiedź wyskoczyła sama. Ot trochę na skróty, no fakt, że nie pamiętałem, jakich okolicy dotyczy wspomniana książka.

Oczywiście ja tam nie mam, do nikogo, w jaki kto sposób odpowiada, znajduje odpowiedź na zagadkę :).
laynn

Postautor: laynn » 2020-06-30, 16:09

Cisy2, bardzo fajna uwaga. Słuszna.
Nie zgadzam się tylko z ostatnim zdaniem. Ale mi, akurat jego nieobecność, ani obecność nie przeszkadza, choć miałem wrażenie, że innym tak, choć go nie ma, a Ci inni, to też ich nie ma... :)