12.07 - 19.07. Brzeskie diablątko bieszczadzkim aniołem
forse pisze:Dzięki Ivkaale to Bieszczady są takie piękne, wystarczy je tylko utrwalić na matrycy
Nie bądź taki skromny
forse pisze:"Nie tylko Tatrami człowiek żyje "czasami trzeba pojechać w mniejsze "Pagórki"
o to to to
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
Piotrek pisze:Ponoć na jesień jest najpiękniej, co z resztą na wielu zdjęciach w necie można zobaczyć.
Na Bieszczady ..to tylko jesień
Bieszczady mają to do siebie, że jest tam bardzo dużo lasów mieszanych, z przewagą lasów liściastych. A co za tym idzie, wielokrotność barw liści jesiennych
Jeszcze jak "światło" dopisze...to widoki dla oka nieziemskie
forse pisze:Ivka, rok czekania, to stanowczo za długozrób wszystko, żeby zawitać w Bieszczady jeszcze w tym roku...na jesień
kiedy to połoniny i wogóle całe Bieszczady, przybierają magiczne barwy
Piotrek pisze:Tak więc Iva mobilizuj się i uderzaj na jesień
Wiem, że długo, ale urlopowo nie dam rady
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
- TataOjciec
Piotrek pisze:Też tam kiedyś z rodzinką pojadę (i pewnie doznam szoku na miejscu porównując obecnie jak jest z tym co pamiętam, jak było) ale to za jakiś czas. Wydają i się te góry mało wygodne, żeby coś sensownie pochodzić z małymi, bo żeby konkretnie coś zdobyć/przejść to długie trasy wychodzą.
Sporo da się zrobić - np. podjazd na przełęcz Wyżniańską, podejście na Małą Rawkę (po drodze bacówka !) i zejście przez Dział do Wetliny.
Albo Połonina Wetlińska z Przełęczy Wyżniej i zejście też do Wetliny.
Jest pełno ścieżek przyrodniczych w okolicach doliny Sanu.
To są trasy porównywalne do tego co robiliście w Jesenikach, a za rok dzieci podrosną.
W każdym razie ja robiłam to ze swoimi kiedy mieli odpowiednio 5,5 i 10,5 roku i dawali radę.
Poza tym w Bieszczadach jest teraz dużo więcej atrakcji, muzeów, galerii itd. specjalnie dla dzieci, trzeba tylko trochę poszperać.
Owszem, ale to nie są pętle więc trzeba korzystać z busów. Ja pamiętam, a sporo kiedyś bywałem w Biesach, że nie zawsze się zatrzymują bo jest komplet i wtedy zonk (no chyba że teraz jest inaczej). Stopa się łapało i jakoś wracało ale z dzieciarnią nie specjalnie chce mi się tak bawić, bo mogę póki co z nimi inne górki obskoczyć.
Wygodnictwo ze mnie wyłazi

Wygodnictwo ze mnie wyłazi
Piotrek pisze:Owszem, ale to nie są pętle więc trzeba korzystać z busów. Ja pamiętam, a sporo kiedyś bywałem w Biesach, że nie zawsze się zatrzymują bo jest komplet i wtedy zonk (no chyba że teraz jest inaczej)
Piotrek, obecnie nie ma najmniejszego problemu z dojazdem, szczególnie na lini Cisna-Wetlina- Ustrzyki Górne- Wołosate. Są regularne kursy autobusowe, a do tego..zazwyczaj przed autobusem podjeżdża jeszcze busik;) który podwiezie nawet pod drzwi zajazdu
Piotrek pisze:Owszem, ale to nie są pętle więc trzeba korzystać z busów. Ja pamiętam, a sporo kiedyś bywałem w Biesach, że nie zawsze się zatrzymują bo jest komplet i wtedy zonk (no chyba że teraz jest inaczej). Stopa się łapało i jakoś wracało ale z dzieciarnią nie specjalnie chce mi się tak bawić, bo mogę póki co z nimi inne górki obskoczyć.
Wygodnictwo ze mnie wyłazi![]()
2 lata temu, kiedy byłam w Bieszczadach 9 dni zupełnie nie było z tym problemów.
Zresztą zwykle robię tak - busem podjeżdżam rano, wtedy jest ich sporo, a do miejsca zamieszkania wracam. Unika się pod koniec dnia nerwówki pod tytułem "czy zdążymy na ostatniego".
Jeśli chodzi o miejsce zamieszkania to z dziećmi sugerowałabym Wetlinę a nie Ustrzyki Górne.
Sporo fajnych atrakcji dla dzieci jest też na dojeździe w Bieszczady.
Taki skansen naftowy w Bóbrce to moi do dziś pamiętają, a on się ciągle rozbudowuje i ciągle jest coś nowego (to akurat znam z wycieczek, bo bywam tam średnio raz w roku), potem "Karpacka Troja", ciuchcie - Bieszczadzka i Pogórzańska (Przeworsk-Dynów) i jeszcze mnóstwo, mnóstwo innych atrakcji.
Inna sprawa, że gór dookoła dostatek i jest w czym wybierać.