buba pisze:Takiej opcji to chyba zadna partia nie bierze pod uwage i nie ma w swoim programie...
No jak nie? Kongres Nowej Prawicy, KORWiN...
Krzyś66 pisze:No to za socjalizmu było super , z tego co piszecie . Mieszkania od ręki dla każdego , widać żyliśmy w jakichś alternatywnych Polskach (książeczki mieszkaniowe były często zakładane przez rodziców dla swych dzieci , moje siostry się nie załapały).Talony na samochody też u Was dawali każdemu Nie dziwota ,że tak wielu tęskni za tamtymi czasami
Krzyś66 pisze:Polityka prorodzinna jak dla mnie to : urlop wychowawczy płatny przez państwo aż do wieku przedszkolnego dziecka ; tanie i w pełni dostępne przedszkole ; łatwo dostępna opieka zdrowotna dla dziecka ; tanie podręczniki szkolne ; świetlica dostępna dla każdego malucha z darmową lub tanią przekąską .
Vlado pisze:Jaki to jest problem zamieszkać z babcią, zaopiekować się nią do śmierci i odziedziczyć po niej mieszkanie.
Vlado pisze:Nie licząc niektórych bardzo uprzywilejowanych grup zawodowych za komuny ludzie nie zarabiali więcej, ale tak ludziom wydaje się że zarabiali więcej, bo mieli mniejsze wymagania od życia.
laynn pisze:Ja nie tęsknie, od razu zaznaczam, ale mój ojciec dostał mieszkanie (całe 32m2 jeden pokój na nas czterech) jak miałem 5lat, on miał wtedy 27, więc jak wspomniał Vision, musiał w wieku 7lat pisać wniosek . A żeby nie było, to on miał głęboko w dupie tamten system.
Rodzice żony też zamieszkali w Sosnowcu bo dostali mieszkanie. Oni pod Hutę Katowice, ojciec pod Defum.
Vlado pisze:Nie Vis, ludzie coraz więcej pracują, żeby spełniać swoje kolejne zachcianki, albo raczej żeby nakręcać iluzoryczny wzrost gospodarczy, kupując rzeczy, które poprzez skuteczną manipulację, wydaje im się, że są im niezbędne.
Vlado pisze:Tak Bubo masz rację, różnie się niektórym życie ułożyło.
Ale równie często te babcie żyją całkiem same, bo dla wszystkich są problemem w wygodnym życiu. Poprzednie moje mieszkanie miałem właśnie w takiej kamienicy samych starych zbędnych ludzi...
Vision pisze: bo gdyby przyjąć wskaźnik taki jak w Unii, to by się okazało, że połowa, albo 3/4 ludzi żyję w ubóstwie!!!
Vision pisze: u mnie kosztuje 5,30 zł.
Vision pisze: Ostatnio dawałem tu przykład, jak to wygląda z kosztami pracy i jest to potwierdzone, że pracujemy coraz więcej za coraz mniej.
Buba pisze:wyszedl z domu dziecka nie majac nic...
Mam wrazenie ze w poprzednim systemie predzej miala szanse na prace, kąt do spania i normalne zycie w Polsce
_Sokrates_ pisze:buba pisze:Takiej opcji to chyba zadna partia nie bierze pod uwage i nie ma w swoim programie...
No jak nie? Kongres Nowej Prawicy, KORWiN...
Vlado pisze:A mi się wydaje, że dzisiaj Twój wujek nie wyszedłby z niczym, jak to miało miejsce w poprzednim systemie,
Vlado pisze:a Twoja koleżanka miała by bardzo duże szanse, że nie wyjechałaby nigdzie, bo nie miałby kto gospodarki oporządzić;)
Vlado pisze:W przeliczeniu na dolary zarabiamy po 100 razy tyle co nasi rodzice;)
Jakby te wskaźniki wyglądały wtedy?
Vlado pisze:To jest właśnie Twój wybór, że kupujesz chleb za 5,30 a nie wyrób chlebopodobny za 2zł.
Za komuny nie miałeś tego wyboru
Vlado pisze:Jeśli jeden człowiek robi w fabryce to co kiedyś 10 ludzi, to jest oczywiste że spadają koszty pracy a nie pensja tego konkretnego człowieka i to wcale nie oznacza, że ten jeden człowiek pracuje więcej.
buba pisze:to chyba akurat plus jakby miala gdzie krowe doic czy kurami sie opiekowac
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości