Nie ważne gdzie... ważne z kim :)

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Re: Nie ważne gdzie... ważne z kim :)

Postautor: sprocket73 » 2025-05-04, 12:14

Po 3 wycieczkach na łąkowe pagórki stwierdziłem, że potrzebna jest jakaś odmiana i wybraliśmy się na łąkowe pagórki z widokiem na Tatry. Czyli Podhale. Start w Leśnicy.

Obrazek

Widzieliśmy tego dnia setki, a może i tysiące nowych domków. Pewnie ze 3 lata temu tereny te wyglądały zupełnie inaczej. A za kolejne 3 lata będzie jeszcze zupłenie inaczej. No cóż, życie...

Obrazek

Pierwszy zdobyty pagórek - Stasiki (780 m).

Obrazek

Łowiecki się pasą. Miastowe fotografują.

Obrazek

Pscółki pracują.

Obrazek

Stefański Wierch (877 m) i widok na Gorce.

Obrazek

Tatry z domkami, wiele takich zdjęć tego dnia zrobiłem.

Obrazek

Kawałek niezabudowanego grzbietu.

Obrazek

Zbliżamy się do Tatr.

Obrazek

Pilsko, Babia i Pogórze Gubałowskie.

Obrazek

Gliczarów Górny.
Widokowo piękne miejsce, ale budują dosłownie wszędzie. Największą wadą jest główna droga idąca przez miejscowość. Wąska tak, że samochody mają biedę się wyminąć. Całkowity brak pobocza, chodnika. Nie ma nawet miejsca, żeby coś takiego zrobić. Jak w tych wszystkich domkach pojawią się turyści, to będzie tu jakiś koszmar.

Obrazek

No chyba, że cel jest taki, że będą sobie siedzieć w tych domkach i patrzeć na Tatry.

Obrazek

Z ulgą odbijamy na grzbiet Kotelnicy. Tu robi się luźniej.

Obrazek

Znajdujemy niezabudowany jeszcze pagórek. Koszarków Wierch (968 m).

Obrazek

Znika asfalt. Jest szeroka szutrowa droga.

Obrazek

Kozia rodzinka.

Obrazek

Widoczki na Taterki.

Obrazek

Fajnie tu wyszły Bielskie. Widać, ze to nie takie łagodne pagórki jak się czasem wydaje.

Obrazek

Założę się, że za parę lat będzie tu asfalt i zabudowania po obu stronach.

Obrazek

Jakaś sztuka na Jankulakowskim Wierchu (938 m).

Obrazek

Pamiętajcie o raczkach!

Obrazek

Trzy Korony.

Obrazek

Jeszcze jeden widok na Tatry.

Obrazek

Okolica pustoszeje. Szewczaków Wierch (907 m)

Obrazek

I widok z niego. Ostatni...

Obrazek

Schodzimy do Leśnicy.

Obrazek

Ciekawostką jest, że całe te tereny nie są na tyle atrakcyjne, żeby poprowadzić szlaki turystyczne PTTK. Są wyznaczone tylko lokalne ścieżki spacerowe, których oznaczenie w terenie, jak to często bywa w przypadku takich ścieżek, nie jest utrzymywane i po paru latach zanika. Żałuję, że trafiłem tu tak późno. Z drugiej strony ciesze się, że trafiłem :) Lepiej późno niż wcale ;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-05-04, 16:06

Wg map turystycznych występują tam szlaki na całej długości przebytej przez was trasy, chyba że robiliście jakieś warianty, których żadna mapa nie wytrzyma ;) https://mapy.com/s/pedazefupo
Drugą część trasy znam doskonale z wyjazdów narciarskich na Kotelnicę, widzę że śnieg tam się długo utrzymuje.
Brawo za wytyczenie trasy wolnej od tak blisko położonych zakopiańskich majówkowych tłumów.
A ta zabudowa domkowa panoszy się wszędzie, na Podhalu, pod Czorsztynem, na odcinku Szczawnica - Jaworki, pełno tych domów z doopy postawionych, np. nad Kościeliskiem:

Obrazek

Niedługo Tatr zza nich nie będzie widać i trzeba będzie stawiać wieże widokowe i ścieżki "w koronach drzew", czy raczej "nad dachami radosnej twórczości budowlanej". Przy okazji - jest takie powiedzenie, że na Podhalu prawo budowlane się nie przyjęło (kilka innych praw zresztą też).
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-05-04, 17:00

Nie, nie ma tam szlaków turystycznych PTTK, za wyjątkiem 2 km asfaltu w Gliczarowie Górnym, gdzie jest szlak czerwony. Pozostałe "szlaki" zaznaczone na mapie, to te lokalne, oznaczone nie paskami (biały-czerwony-biały), tylko trójkątami (biały-czerwony) tworzącymi kwadrat. I jak to zwykle bywa, w terenie, tych oznaczeń za wiele nie ma, jakby się ktoś chciał wg nich nawigować. Ale nie są potrzebne, żadne oznaczenia, żeby tam chodzić. Idzie się grzbietem bez dylematów. Napisałem to tylko dlatego, że w sumie byłem trochę zdziwiony, że przez tak piękne tereny PTTK nie wytyczyło szlaków.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-05-05, 18:32

Na sobotę planów nie było. Wyspałem się do oporu. Wstaję nieco połamany, bo przygrzało mi mocno słoneczko na otwartych przestrzeniach Podhala, a poza tym 3 wycieczki z rzędu na starość to już nie przelewki. A tu Ukochana już w górskim stroju pyta się gdzie jedziemy. Sprawdzam pogodę, burze dopiero popołudniu, a tak to całkiem ładnie. No to czas na jakieś góry, bo łączki mi się już trochę przejadły. Beskid Mały, start w Czartaku przy pizzerii, gdzie czasem wpadamy w drodze powrotnej jak mamy ochotę.

Po drodze termometr pokazywał 28 stopni, prawdziwe upały. Na razie niebo bezchmurne, klimaty takie letnie, a nie wiosenne. Przygrywają świerszcze (czy koniki polne). Można wyczuć charakterystyczny zapach rozgrzanej drogi gruntowej.

Obrazek

Dzisiaj dużo chodzimy lasem. Najpierw Iłowiec, potem Łysa Góra.

Obrazek

Na Bliźniakach porzucamy szlak.

Obrazek

I robimy ulubione przejście grzbietem na Gancarz. Trochę łączek nie zaszkodzi.

Obrazek

A potem ściana płaczu na Gancarz.

Obrazek

Pogoda siada. Pojawiło się zachmurzenie, słychać grzmoty.

Obrazek

Przy schronisku można nawet ją sobie pooglądać. Przeszła bokiem.

Obrazek

Ukochana nalega, żeby jeszcze iść na szczyt Leskowca. Nierozsądne, ale idziemy.

Obrazek

Widoki na Leskowcu kończą się, drzewa coraz wyższe, zasłaniają. Jeszcze jak są bez liści to coś widać, ale teraz podziwiamy widoki na jagódki.

Obrazek

A potem pobijamy rekord zejścia do Czartaka. Wszystko przez to, że na Magurce Ponikiewskiej na tabliczce było Czartak 2 godziny, a to wychodziło 19:12, a burze miały być od 19:00.

Obrazek

Po drodze Tobi jeszcze urządził sobie sprint na skałkach na Kamieniu. Jak był pierwszy raz w górach w 2014 roku to miał problem tu wyjść. Byłem ciekawy, czy cofnął się już w rozwoju do tamtych szczenięcych czasów, ale nie. Póki co pokonał skałki w stylu Aleksandry Mirosław :)

Obrazek

A nam udało się zejść 40 minut szybciej niż czasy tabliczkowe i dzięki temu zdążyliśmy na styk przed burzą, która też się trochę pośpieszyła i była 18:30. Akurat zajadaliśmy się pizzą jak przechodziła.

Obrazek

Bardzo pozytywna wycieczka. Radosna i tętniąca młodością: moją, Ukochanej i Tobka :)
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2025-05-06, 13:52

A Arka jeszcze stoi? Bo ona jest tam na tym szlaku, w kierunku Czartaka, o ile pamiętam...
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-05-06, 21:29

Uciekaliśmy przed burzą, więc na odbicie do Arki nie było już czasu. Ona jednak jest kawałek od szlaku i parę minut by to wydłużyło. Wiec nie wiem. Jakiś czas widziałem zdjęcia, to była już w gorszym stanie. Czy jeszcze stoi, trzeba kiedyś sprawdzić.
Awatar użytkownika
vidraru
Kontakt:

Postautor: vidraru » 2025-05-08, 20:36

Mam w planach przejście przez Arkę w najbliższym czasie, sprawdzę, chyba że koledzy mnie uprzedzą ;) Albo wybierzemy się razem?