A dyrektor parku rzeczywiście się zmienił, bo Skawiński przeszedł na emeryturę. Miałam przyjemność kilka lat temu być z uczniami na spotkaniu z nim. Sympatyczny człowiek, robił pozytywne wrażenie i miał cierpliwość odpowiadać na moje liczne pytania.

TNT'omek pisze:Tępy dyszel pisze: bo możecie mieć mażenę
wiosna przyszła i trwa w najlepsze, a mazanna nie utopiona...
Majka pisze:W taki sposób myślących wierzących nie ma chyba wielu i gdyby wszyscy mieli takie poglądy jak Ty Basiu to byłoby cudownie, ale nie jest. Narzucanie poglądów, afiszowanie się z nimi i brak zrozumienia dla innych-to codzienność niestety.
Zazwyczaj wspomina się błogosławionych i świętych w kalendarzu liturgicznym w dniu ich śmierci, czyli „narodzin dla nieba”. Jednak ze względu na to, że 2 kwietnia, dzień śmierci Jana Pawła II, często zbiegałby się z wielkim postem, a nawet wielkim tygodniem, wybrano 22 października, rocznicę inauguracji jego pontyfikatu.
Na wspomnienie liturgiczne nie wybrano 16 października, ponieważ tego dnia obchodzone jest wspomnienie św. Jadwigi Śląskiej.
Piotrek pisze:mazeno pisze:
uuu, a jeszcze do niedawna cie szanowalem.
I wzajemnie.
Sądziłem jednak, że jako człowiek z doświadczeniem podróżniczym wniesiesz coś na forum, pokarzesz, zaprezentujesz ciekawe miejsca, ciekawych ludzi a tu niestety ...rozczarowanie.
Jak z kurą.
maurycy pisze:Obrazek
Basia Z. pisze:.
Ja osobiście jestem wierząca i nawet nie wiecie jak bardzo mi jest przykro, że inni wierzący robią takie rzeczy, za nic mają wrażliwość innych ludzi i spokój zwierząt i jeszcze mówią, że robią to w moim imieniu.
Więc piszę wyraźnie - nie w moim imieniu.
Tak samo nie podobają mi się ogromne krzyże na szczytach, one są wg mnie znakiem pychy a nie wiary. Znacznie bardziej przemawiają do mnie małe kamienne kapliczki w Beskidzie Niskim, a ich często nie ma kto odnawiać, bo na to nie ma funduszy
Ale bardzo niewiele osób to rozumie.
Jana Pawła II bardzo podziwiam i szanuję, uważam za wielkiego Polaka, ale uważam też, że jego upamiętnienie w ten właśnie sposób jest bardzo niewłaściwe.
Z drugiej strony jest mi też przykro, że się wszystkich wierzących wrzuca do jednego "wora" z tymi co swoją niby to "wiarę" nachalnie wszystkim narzucają - obojętnie czy ktoś tego chce czy nie.
Mam wrażenie, że zdecydowana większość wierzących też tego typu manifestacji nie popiera.
mazeno pisze:> Tylko spokojną dyskusją da się kogoś przekonać
baska - to juz nie te czasy - dzisiaj niemal nie istnieje przekonywanie argumentacja (w sensie skutecznosci), bo ludzie przestali myslec.
dzisiaj istnieje tylko marchewka i bat oraz wypelnianie odpowiednych kratek testow (tak, nie, nie wiem).
mazeno pisze:jest nadzieja, zdarzaja sie wyjatki:
http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/22902 ... uje-system
Obrazek
buba pisze:A ja tak troche nie w temacie... Z jaka kura?
Piotrek pisze:buba pisze:A ja tak troche nie w temacie... Z jaka kura?
Już nie będę rozwijał, uspokoiło się i jest ok
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości