Ostatnio mamy jakies nieszczegolne szczescie do pogody- co gdzies pojedziemy to jest tak:
Tu akurat sniezno-deszczowa zawieja na przeł. Wilczej gdzie postanawiamy zapodac pierwsze tegowyjazdowe ognisko.
Tak wymyslilismy, ze moze w kominku bedzie bardziej sucho niz w lesie i uda sie je rozpalic. Z ogniem sie udaje, ale sama wiata jest totalnie do niczego. Pizga przepotwornie, no ale czego oczekiwac od daszku na żerdziach..
Wieczorkiem docieramy do schroniska Jagodna. O dziwo troche ludzi sie kreci, mimo ze jest pozaweekendowo. Impreza jednak na wieczor sie zadna nie szykuje, ludziska zajmują sie raczej ogladaniem filmow na swoich laptopach albo grą w gry planszowe w podgrupach. Idziemy wiec spac razem z kabakiem kolo 21. Spimy ponad 12 godzin Od razu czlowiek budzi sie radosny i i rozpiera go chec do zycia!
A za oknem zwarta sciana mgły. I wszedzie ułozone wiatrem igiełki szadzi. Szadź i sople - to są te dwa jedyne elementy zimy, ktore lubie.
Busio wyglada bardzo malowniczo - jak jedna wielka bryła lodu i juz sie toperz zastanawia jak jutro oddrapie szyby
My tymczasem ruszamy z sankami w dal, tzn. w tą białą nicość, ktora sie przed nami rozposciera.
W bystrzyckich lasach za to panują zupelnie inne warunki klimatyczne niz na przeleczy - jest odwilż. Wszystko płynie i ciapie. Widac tez namacalnie, ze ostatnio mocno tu wiało.
Pod leśną chatką zapodajemy ognicho!
Ognicho jednak przegrywa z samą chatką, ktora wybitnie przypada kabakowi do gustu (chyba nie pamieta, ze byla tu juz 3 razy, z czego 2 razy spała). Biega jak najęta wte i wewte i cały czas śpiewa.
W ktoryms momencie kabaczę wytarguje gdzies z chatki składane krzesełko. Nie mam pojecia skąd ona go wyfasowała, bylam chwile wczesniej w chacie i go nie widziałam! Zanim zdązylismy sie nad tym zastanowic krzesełko stoi juz przy ognisku, jest rozłozone a mały kuper na nim usadzony.
Ku wieczorowi mgły gęstnieją jeszcze bardziej.
Schronisko zarowno wczoraj jak i dzis bardzo udalo sie kabakowi, a to glownie z racji 4 powodow: kot, pies, konik i racuch
Jestem tez bardzo szczesliwa, ze małe wykazuje pociąg do map. Ciekawe czy jej zostanie Upodobala sobie jedno miejsce w Czechach i w nie dziubie paluszkiem wolajac “Tu tu”. Nie pojechalismy tam. A moze to błąd.. Moze takie małe ma instynkt? I tam bylo cos ciekawego?
Rano okazuje sie, ze mgły poznikały a szadz i zlodowacenia wraz z nimi. Tzn. wszystko poszlo w doliny.
W kamieniolomie kolo Żelazna zapodajemy kolejne ognicho! Statystyka prawie jak na tegorocznej Suwalszczyznie - 2.5 dnia= 3 ogniska!
Śnieg wiec tej zimy zaliczony, może juz przyjsc wiosna!
Bystrzyckie sanki
Bystrzyckie sanki
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
Byłem na Jagodnej w ostatni weekend. Pogoda w piątek jeszcze ciut śnieżna a potem z każdą godziną raczej wczesnowiosenna niż zimowa. Droga pod same schronisko na czarno. Parking jeszcze w piątek w ciapie śnieżnej, a w niedzielę praktycznie suchy (poza kapiącym deszczem) - w sensie bezśnieżny.
W weekend w schronisku pełno (racuchy i kilka innych dań zaliczone ).
W weekend w schronisku pełno (racuchy i kilka innych dań zaliczone ).
gar pisze:a w niedzielę praktycznie suchy (poza kapiącym deszczem) - w sensie bezśnieżny.
To pewnie minelismy sie o kilka godzin Mysmy przyjechali w niedziele kolo 18
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
Wiolcia pisze:Widzę, że żadna pogoda Wam nie straszna. Jak kabak znosi takie temperatury?.
Kabak cos niezbyt lubi zimno (pewnie po mamusi ) Chyba najbardziej jej sie podobalo schronisko, ognisko i jazda ogrzewanym autem. A sanki to tak srednio.... A jak łapki w snieg wsadzila to zaraz byl wrzask
Ostatnio zmieniony 2018-01-22, 18:37 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
Kefir - sladow wspinaczkowych nie widzialam, ale tez nie patrzylam jakos specjalnie za nimi. Ale wydaje mi sie ze to miejsce sie do tego nie nadaje- strasznie krucha skala. W ogole bym nie polecala zblizania sie do scian - w czasie gdy siedzielismy przy ognisku to 3 razy poszly minilawiny z kamieni. Tak same z siebie.