Quiz Góry Świata
Nie wiem. Musiałbym zostać kucharzem i stanąć na głowie.
Edit: podpowiedź Alpy, wujek uporał się w niespełna minutę.
Edit: podpowiedź Alpy, wujek uporał się w niespełna minutę.
Ostatnio zmieniony 2017-06-09, 23:05 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Mount Cook (Góra Cooka) 3724m, Alpy Południowe, najwyższa góra Nowej Zelandii.
Zerkam na fotę i nie kojarzę góry (10 sekund), 2 kliki myszką i wujek też nie poznaje (10s), więc robię ciach (4 kliki myszką - 5s) i ponownie poddaję weryfikacji wujka (kolejne 4 kliki myszką i ocena wyników = 10s), jest na pierwszym miejscu + opis po prawej stronie, razem około 35s.
Niestety, ale nie do wszystkich zagadek da się to zastosować, czasem wujek jest nieczuły na moje dyspozycje.
Wiem, że wolno klikam myszką (10 kliknięć w 25 sekund), ale zagadki też rozwiązuję nieśpiesznie.
Zerkam na fotę i nie kojarzę góry (10 sekund), 2 kliki myszką i wujek też nie poznaje (10s), więc robię ciach (4 kliki myszką - 5s) i ponownie poddaję weryfikacji wujka (kolejne 4 kliki myszką i ocena wyników = 10s), jest na pierwszym miejscu + opis po prawej stronie, razem około 35s.
Niestety, ale nie do wszystkich zagadek da się to zastosować, czasem wujek jest nieczuły na moje dyspozycje.
Wiem, że wolno klikam myszką (10 kliknięć w 25 sekund), ale zagadki też rozwiązuję nieśpiesznie.
Po prawej w dół są jeszcze 2 mniejsze skocznie. Trenowano na igelicie tylko z dwu większych.
Ciut po lewej i ciut wyżej wieża widokowa, zaś od niej 400 m dalej w linii prostej źródła znanej rzeki.
Ciut po lewej i ciut wyżej wieża widokowa, zaś od niej 400 m dalej w linii prostej źródła znanej rzeki.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Kottmar na Pogórzu Łużyckim. Chodzi o źródła Szprewy, z tym, że są jeszcze dwa inne miejsca na Pogórzu Łużyckim, gdzie doszukuje się źródeł tej świętej rzeki Serbołużyczan - w Ebersbach i w Neugersdorf. A berlińska wyspa to "Wyspa Muzeów" (pełnych zabytków zresztą )
Ostatnio zmieniony 2017-06-12, 22:28 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo profesjonalna i wyczerpująca odpowiedź.Cisy2 pisze:Kottmar na Pogórzu Łużyckim. Chodzi o źródła Szprewy, z tym, że są jeszcze dwa inne miejsca na Pogórzu Łużyckim, gdzie doszukuje się źródeł tej świętej rzeki Serbołużyczan - w Ebersbach i w Neugersdorf. A berlińska wyspa to "Wyspa Muzeów" (pełnych zabytków zresztą)
Tu rozpoczęła się jedna z najpiękniejszych ścieżek/dróg/ rowerowych wzdłuż Szprewy przez Neugersdorf, na chwilę odboczyliśmy do Czech: Filipov (Bazilika P. Marie Pomocnice křesťanů) i Jiříkov (do knajpki na posiłek), by dalej przez Ebersbach pedałować do Budziszyna/Bautzen/.
Na Wyspie Muzeów/Museumsinsel/ byłem wiele razy, lecz tylko raz zwiedzałem je w 1986 w ramach wymiany szkolnej i wiele lat później rodzinnie tylko w Pergamonmuseum.
Edit: źródło Szprewy:
Ostatnio zmieniony 2017-06-13, 09:58 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
To co? Zaczynamy serię (lub mikroserię?) źródełkową?
A zatem - jakiej znanej rzeki źródła tak właśnie wyglądają?
A zatem - jakiej znanej rzeki źródła tak właśnie wyglądają?
Ostatnio zmieniony 2017-06-14, 00:18 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.