Rozmowy o pogodzie
- Malgo Klapković
- Malgo Klapković
Wczoraj szedłem w słońce, ale wysoko był śnieg i minus 1, na skałach w miarę sucho, ale na trawkach lód. Wracaliśmy już w buroszarych chmurach . Dzisiaj od rana leje
luknij na moje panoramy i galerie
Niezłą, kiedyś wstawiłem sobie kilka dobrych prognoz na taką swoją stronkę, żeby nie szukać http://dagomar.home.pl/pogoda.html , w pięciodniowej można wstawić dowolną miejscowość tak po polskiej, jak i słowackiej stronie
Ostatnio zmieniony 2013-09-13, 18:10 przez dagomar, łącznie zmieniany 1 raz.
luknij na moje panoramy i galerie
- Malgo Klapković
Malgo Klapković pisze:Piotrek pisze:Najlepiej kupić sobie ten domek z babą i chłopem.
Już wiem jaką pamiątkę następnym razem sprawić sobie z wyjazdu w góry
Ja pamiętam, że kiedyś prawie w każdym domu na parapecie stała ta pogodowa wyrocznia. Przynajmniej w moich stronach. Teraz już praktycznie tego u ludzi nie widuję.
A działało to w dość ciekawy sposób-przy zmianie wilgotności i temp, cięciwa na której był stojaczek z babą i chłopem zmieniała swe naprężenie powodując wychylenie jednego z bohaterów.
- Malgo Klapković
Oj nie pamiętam. Ale chyba chłonąc/tracąc wilgotność zmieniało się jej naprężenie, przy większej wilgotności "flaczała" że tak powiem Jednocześnie była poskręcana łącząc się ze stojaczkiem baby i chłopa więc jak flaczała to się odkręcała wysuwając stojaczek. I odwrotnie. Jakoś tak to było.
A może ktoś pamięta dokładniej zasadę działania?
A może ktoś pamięta dokładniej zasadę działania?
Ostatnio zmieniony 2013-09-13, 22:48 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković