Dalekie obserwacje z Biskupiej Kopy - 4 grudnia 2016
W niedzielę 4.12 znów wybrałem się z kolegą na Biskupią Kopę. Szedłem z Cichej Doliny zielonym, a następnie niebieskim szlakiem przez Gwarkową Perć. Dalej tzw. "Nową Drogą" do żółtego szlaku do schroniska i na szczyt Kopy. Błoto na szczęście wszędzie zmarznięte, wyżej już całkiem fajna warstwa śniegu. Ponad schroniskiem wybudowano drewnianą platformę widokową z fajnym widokiem w kier. północnym m.in Srebrną Kopę i Prudnik.
Piękna słoneczna zimowa pogoda, to musiałem wyjść na wieżę no i zobaczyłem...
Lysá Hora i Travny w Beskidzie Morawsko-Śląskim (odległość: 106 km) pomiędzy nimi Veľký Kriváň (odl. 162 km) w Małej Fatrze
Skrzyczne odl. 129 km
Karkonosze: Luční hora, Studničná hora i Śnieżka odległość 130 km
Karkonosze: Luční hora, Studničná hora,Śnieżka i Czarna Kopa odległość 130 km
Góry Kamienne (90 km) i Góry Sowie (80 km)
Góry Kamienne (90 km) i Góry Sowie (80 km)
Góry Kamienne (90 km) i Góry Bardzkie (50-60 km)
Góry Stołowe: Skalniak i Szczeliniec Wielki (80 km)
Śnieżnik 43 km, przed nim Smrk w Górach Rychlebskich: 29 km i Zlaty Chlum (14 km)
Jeseniky: Vysoka Hole, Petrovy kameny i Pradziad ok. 26 km
Pradziad 26 km
Vysoka Hole i Petrovy kameny 26 km
Jeseniky: Červená hora, Vozka, Keprnik i Šerák 26 km
Šerák, przed nim Rejviz
a teraz coś bliższego...
Prudnik i Srebrna Kopa
Příčný Vrch i masyw Keprnika
Prudnik (12 km)
Prudnik (12 km)
Nysa (25 km)
Głuchołazy (7 km)
Góra Parkowa i Głuchołazy
Prudnik, Okopowa z kamieniołomem w Dębowcu
i pozostałe widoczki:
Schodziliśmy z Kopy czeskim niebieskim w kierunku Zlatych Hor (przez ruiny zamku Leuhtenstejn), akurat trwa tam wycinka. Potem przez tamę w Jarnołtówku, Skały Karolinki do Pokrzywnej (uciekł nam autobus), dalej w kierunku Prudnika do Moszczanki (tu przyjechał po nas transport )
Całość trasy 24 km Opłacało się stać na wieży przez godzinę
Pełny album: https://goo.gl/photos/yY81muH4LUGdCXRs5
Zimowe dalekie obserwacje z Biskupiej Kopy (161 km!)
Zimowe dalekie obserwacje z Biskupiej Kopy (161 km!)
Ostatnio zmieniony 2016-12-07, 20:43 przez opawski1, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieźle przetrzebili okolice schroniska. Opawskie najbardziej mi się podobają, gdy jest więcej śniegu. Beskid Śląski ściągnąłeś 200-tką czy na mniejszym zoom?
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
ceper pisze:Nieźle przetrzebili okolice schroniska. Opawskie najbardziej mi się podobają, gdy jest więcej śniegu. Beskid Śląski ściągnąłeś 200-tką czy na mniejszym zoom?
Śnieg u nas prawie znów się stopił (eh ta dziwna pogoda wiosna w środku zimy)...
Beskid ściągałem aparatem kompaktowym Nikon COOLPIX P90 na 24x zoomie
Może i tak, ale moim zdaniem zupełnie zmienił się teraz mikroklimat. Dawniej jak się wchodziło na szlak szło się w cieniu, czuć było przyjemny chłód i wilgoć, teraz jest zupełnie inaczej. Myślę, że większość roślin, które lubiły takie warunki wkrótce przestanie tam rosnąć... Zmieni się cały ekosystem