Artyści z dziełem TYM dla mnie jedynym ...

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Krzyś66

Artyści z dziełem TYM dla mnie jedynym ...

Postautor: Krzyś66 » 2015-12-23, 21:12

Cześć.
O górach pisać się nie chce bo żal ...

Jeśli kto chciałby komuś przywalić , to proszę luzować się w innych wątkach.

Czy ktoś z Was ma tak , że u niektórych artystów ma swe ulubione dzieło , ale tak ulubione ,że gdyby ten artysta nic innego sensownego nie stworzył to i tak będzie kimś niezwykle ważnym dla Ciebie ? Lub gdy tworzy wiele innych dzieł , wartościowych , wybitnych to dla Ciebie wystarczy to jedno ,żeby był kimś wyjątkowym ?

Dlaczego teraz , taki temat bo ... :( :zly :o-o .. a także dlatego ,że zawsze przed Świętami Bożego Narodzenia , gdy zbliżamy się do końca świątecznej krzątaniny , przygotowań to włączam ten utwór :
https://www.youtube.com/watch?v=XLiMIohp-8Y
był kiedyś na jakiejś gazetowej składance i tak nam przypadł do gustu , że ... dla mnie ci artyści mogli już nic innego nie stworzyć a będę ich wysoko cenił ...
Z innej beczki , dla mnie Wajda , mógł zrobić tylko "Ziemię Obiecaną" i nic więcej i tak byłby jednym z najlepszych polskich reżyserów po wsze czasy ...
itp....

Pozdrówka :)
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2015-12-23, 21:48

Mam tak samo z "Ziemią obiecaną", to jest ten jeden film reżysera :! Reszta, choć dużej klasy, już tego jednego nie przebije.
Coś z muzyki bym pewnie znalazł. Pomyślę :-)
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-12-23, 23:16

"Potop". Choć właściwie uściślając, to uważam, że reszta filmów Hoffmanowi wyszła raz lepiej raz gorzej, ale to jest arcydzieło.

"Czas apokalipsy". Coppolę ogólnie szanuję, ale wyznaję tylko ten.

No i w inny sposób - nie reżyser, ale aktor. "Alternatywy 4" to dla mnie serial wszechczasów, uważam, że większość z osób tam grających zagrała życiowe role, a Romana Wilhelmi kojarzę głównie z tą rolą :)

Bo program jest słuszny :)
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2015-12-23, 23:51

W Alternatywach i owszem ale dla mnie Wilhelmi to "Kariera Nikodema Dyzmy". To jak zagrał to mistrzostwo nie do pobicia :! I jeszcze po części Pokora, który w tym serialu był epizodycznie ale jego "świr" nie ma sobie równych.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-12-24, 00:45

"Karierę" cenię, ale jednak "Alternatywy" stawiam wyżej... i do tego inne role - też Pokora, Gajos, Pyrkosz, Turek, Voit, Gołas... kurczę, tu by szło wymienić prawie wszystkich :)
creamcheese

Postautor: creamcheese » 2015-12-24, 01:26

Jeśli mowa o Romanie Wilhelmim, to dla mnie jego najlepszą rolą jest Józef K. w "Procesie" Kafki - Agnieszka Holland i Laco Adamik - teatr TV chyba z '80 roku!! Nigdy przedtem ani później teatr nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Właśnie dzięki Wilhelmiemu.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-12-24, 07:42

Piotrek pisze:ale dla mnie Wilhelmi to "Kariera Nikodema Dyzmy"

Cudnego drania zagrał też w "Zaklętych rewirach".

P.s. Piotr Fronczewski - jako Yossarian w spektaklu "Paragraf 4".
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
TNT'omek
Kontakt:

Postautor: TNT'omek » 2015-12-24, 09:14

"Bandyta" z Tilem Schweigerem, piękną muzyką Michała Lorenca i krajobrazami Bieszczadzkimi robiącymi za rumuńskie Karpaty.
in omnia paratus...
Krzyś66

Postautor: Krzyś66 » 2015-12-24, 09:40

Cześć.

Co do "Czasu..." to pełna zgoda . Był to pierwszy film Coppoli jaki obejrzałem , potem szukałem jego filmów iii jak dla mnie liczy się ten ponad wszystko ."Czas " to film kultowy męskiej części mojej licealnej klasy .I za ten jeden film Coppola jak dla mnie jest genialnym artystą .
Natomiast jeśli chodzi o Bareję , to nie mam tego jedynego i nie mógł bym się obejść (często sobie powracam do kilku) beż żadnego z jego filmów .
A z muzyki ... coś co może ktoś wyśmiać , ale co tam :-) .. był taki zespół ponoć z Liverpoolu : potęga , krok milowy , nowa droga etc wielu pisze . Dla mnie to zespól jednego utworu
https://www.youtube.com/watch?v=eTNitq77Utg i dlatego byli genialni .
A u nas , hmmm , w latach wczesnej mej młodości leciały w radiu i tv polskie piosenki : Jarocka , Sipińska , Rodowicz ... czy Santor .Nigdy u mnie szału nie było na te utwory , czasem coś tam , jakiś przebój a już Santor to w ogóle . Po latach całkiem przypadkiem dzięki You , znalazłem perłę Pani Santor iii nic nic więcej mogłaby nie nagrać to mi wystarcza :
https://www.youtube.com/watch?v=22XwwVrJAqA , notabene piękna piosenka patriotyczna.
Ostatnio zmieniony 2015-12-24, 09:42 przez Krzyś66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-12-24, 09:48

owszem, Bareję lubię za inne filmy także (poza Zmiennikami), lecz jednak Alternatywy wymiękają :)

Beatlesi zespołem jednego utworu? :o-o toś pojechał :D

Przypomniał mi się film, o którym w nocy zapomniałem - Łowca jeleni. Arcydzieło! Wczoraj zresztą leciał na Kulturze, więc mogłem znowu obejrzeć końcówkę :) To zdecydowanie dzieło artysty jednego filmu.

I na dobry początek dnia :D
[video]https://www.youtube.com/watch?v=jwM9z9ftxAY[/video]
Ostatnio zmieniony 2015-12-24, 09:56 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzyś66

Postautor: Krzyś66 » 2015-12-24, 10:31

Pudelek pisze:Beatlesi zespołem jednego utworu? :o-o toś pojechał :D

Ja wiedziałem , że tak będzie , ja wiedziałem ;) , wiem że "Beatles Wielkim Poetą Był " , ale ... dla mnie ich wszystkie utwory brzmią tak samo i nie jest to mój klimat (no może jeszcze "Hey Jude" ) natomiast "Come ... " podoba mi się bardzo i słucham tego wielokrotnie a innych utworów Beatlesów nie słucham w ogóle.
Z geografii jeszcze to : https://www.youtube.com/watch?v=qlMEpSbESiU :D
Ostatnio zmieniony 2015-12-24, 10:37 przez Krzyś66, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-12-24, 13:56

Z arcydzieł filmowych to ja bym wymieniła jeszcze "Kabaret".
Nie mam pojęcia w jakich jeszcze filmach grała Liza Minelli, ale ten jeden film to wystarczy za wszystko.
I ta scena z piosenką śpiewaną przez chłopców nad jeziorem, ciarki ze strachu przechodzą.
Awatar użytkownika
bton1

Postautor: bton1 » 2015-12-24, 20:51

Ja bym do listy dołożył Kondrata w Dniu Świra.
Oglądałem chyba z 500 razy i nie mam dość.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-12-24, 20:58

a ja tylko fragmentami i do tej pory nie mogę zrozumieć, co ludzie widzą w tym filmie :D
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
bton1

Postautor: bton1 » 2015-12-24, 22:25

Bo oglądałeś fragmentami :D aa
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.