Robert J pisze:Basia Z. pisze:Wybieram się w tamten rejon - to jest na Kopę Biskupią z ekipa "Razem na szczyty" w najbliższy weekend. Ciekawe czy pogoda będzie równie sprzyjająca. Niestety dojazd mam beznadziejny. Aby dotrzeć do Jarnołtówka na 11 muszę wstać o 5 rano i jechać przez Opole.
Jeżeli chcecie skorzystać i wejść na wieżę na Biskupiej Kopie to radzę się zameldować na szczycie dość wcześnie. Najlepiej nie później jak 14:30. Wieża obecnie czynna do 15. W zeszłą niedzielę niestety gościu zamknął wieżę jeszcze przed tą godziną mimo rewelacyjnej pogody i sporej liczby turystów na szczycie. Dobrze przypuszczałem, że tak właśnie będzie po zmianie dzierżawcy obiektu
Mamy wyjść z Jarnołtówka o godz. 11. ale ta grupa porusza się dość powoli, więc nie wiem o której będziemy na szczycie. W każdym razie będę proponować abyśmy do schroniska wstąpili dopiero po zejściu ze szczytu.
Korzystając z tego, że znasz tamten rejon zapytam - z mapy wynika mi, że najprostsza i najłatwiejsza droga prowadzi na szczyt z parkingu obok domów "Leśnik" i "Ziemowit" i idzie do schroniska szlakiem żółtym oraz jednocześnie czerwono znakowaną ścieżką rowerową.
Czy faktycznie sądzę dobrze ?