w Osijeku w Chorwacji - dość daleka więc dygresja ze Svidnika
bo juz myslalam ze pomnik stoi w miejscu tych walk i sie zdziwlam - ale wolalam zapytac (a skoro w Lubuskim jest Slask to mnie juz nic nie zdziwi
w Osijeku w Chorwacji - dość daleka więc dygresja ze Svidnika
Basia Z. pisze:Jeszcze do niedawna w okolicznych górach można było znaleźć ślady tamtych zmagań, w postaci żołnierskich hełmów czy wyposażenia, a czasem nawet kości poległych. Pamięć o bitwie jest szczególnie kultywowana po słowackiej stronie granicy.
Pudelek pisze:Lubuskie dostało nazwę od Ziemi Lubuskiej która nijak się ma do obszaru województwa, a jej historyczna stolica nadal leży w Niemczech.
Pudelek pisze:Zaraz za dawnym (i zapewne przyszłym) przejściem granicznym odbijamy w lewo i droga przez las doprowadza nas do muzeum i wieży widokowej w jednym.
Do niedawna szlak opuszczał ruchliwą drogę i skręcał z niej na wschód niedochodząc do zabudowań przejścia. Przechodził przez młody las i zarośla ścieżką wyznaczoną równolegle do granicy schodził w dolinę spływającego do Zyndranowej potoku Astriabiec, przekraczał go i skręcał w prawo pod górę, by niebawem dojść do granicy. W 2006 roku szlak został przeznakowany. Dochodzi teraz do granicy i skręca w wygodną drogę graniczną.
Vlado pisze:No właśnie nigdy nie mogłem pojąć, dlaczego Lubusz znalazł się poza granicami Polski;)
Vlado pisze:zedłem tym szlakiem tylko w nowym "wygodnym" wariancie, pamiętacie przebieg szlaku w czasach sprzed Schengen?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości