By żyło się lepiej...

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-10-22, 10:47

Słuchając premier/ki/ Kopacz już byłem przekonany, by oddać w najbliższych wyborach głos na PO, po jej zapowiedzi 10% stawki PIT oraz likwidacji składek na ZUS i NFZ, które "na siebie przejmie budżet", w efekcie zostanie w kieszeniach Polaków 10 mld zł więcej. Nawet przez chwilę pomyślałem o wyprawie dookoła świata za oszczędności mające nastąpić w przyszłości :) Czekałem na wyjaśnienie, skąd znajdą się w budżecie oszczędności 10 mld zł?
Myślałem, że koalicja dla dobra narodu rzutem na taśmę zmieni konstytucję i zlikwiduje Senat oraz ograniczy liczbę /p/osłów do 50, ograniczy wydatki na KP i KPRM, zweryfikuje tajne kontrakty z ostatnich 8 lat z "ustawą kominową", zlikwidują wiele agencji, w których dominuje PSL. Za ich przykładem pójdą samorządy likwidując spółki miejskie lub redukując zatrudnienie o 80-90% i zostawiając tylko fachowców /nepotyczni nieudacznicy na bruk, jako premię mogliby otrzymać nakaz zwrotu pensji za "nicnierobienie" za ostatnie kilka lat jako świadczenie nienależne, co mieści się w ogólnym pojęciu sprawiedliwość/ Już sobie wyobrażałem, że wchodzę do takiego starostwa i tu tylko kilka pomieszczeń dla urzędników /obecnie adaptowany jest za 2 mln zł kolejny budynek, nie wiem, za ile został kupiony; parter największego budynku ma zajmować ... wydział promocji miasta/. Co oni chcą promować? Może wybudowaną galerię "Bawełnianka" i niszczejącą od 2 lat /brak chętnych na wynajem/, zaś spółka z udziałem miasta Bawełnianka Sp. z o o. nie ma pieniędzy, by ogłosić bankructwo. Nie wiem, jak jest to możliwe, że wszyscy są zadowoleni /kto miał zarobić, to zarobił/ - może pieniądze na to "dała unia"?
Nic z tych rzeczy nie usłyszałem od Pani Kopacz...
Liczyłem na ogłoszenie konfiskaty majątków biznesmenów-miliarderów z Top10, których wiele działań ma znamiona przestępstw i oszustw w typowym pojęciu uczciwości i sprawiedliwości znanym przeciętnemu obywatelowi. Nic z tego!
Może zatem chociaż zwrot od "szczęśliwców" wszelkich dotacji, które są uznaniowe, zaś na uznanie trzeba sobie zasłużyć lub pomóc szczęściu w znany sposób. Nic z tego!
Domyśliłem się, że podróż dookoła świata muszę przełożyć o 20 lat /na czas emerytury/, bo czeka mnie zaciskanie pasa!.
Nie oddam głosu na PO ani PSL :!
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
Malgo Klapković

Postautor: Malgo Klapković » 2015-10-22, 11:02

ceper, jesteś miodem na moje skołatane nerwy :)
Awatar użytkownika
AniaP

Postautor: AniaP » 2015-10-22, 11:06

W sumie ładnie ceper piszesz, z pozdrowieniami od chorej która nie skorzystała z NFZ :D
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-10-22, 13:18

Służba zdrowia powinna być płatna ... tylko raz i połączona z odpowiedzialnością cywilną służby zdrowia. Nie słyszałem o skazującym wyroku za niedbalstwo wśród lekarzy, Krajowa Rada Lekarska nie dopuści do tego (wyjątkiem są nagłośnione przez media przypadki rażącego niedbalstwa), w normalnym postępowaniu pacjent/petent/ nie ma żadnych szans.
W ostatnich kilkunastu latach ze swego "zdrowotnego" skorzystałem prawie 2h, w dowód wdzięczności za wzorową pracę drobny prezent 6 m-cy później/lekarz nie chciał jej przyjąć, bo miał zasady!/, gdy wszystko było OK. Takich lekarzy, którzy rzetelnie pracują, służba zdrowia zwalnia /obecnie chyba prowadzi tylko prywatną praktykę/ - podobnie jest w edukacji: dobrzy nauczyciele bez koneksji muszą się martwić, czy nie dotknie ich restrukturyzacja, znaczy się niż demograficzny :)
W innym wypadku marny datek /przed zabiegiem/ w wysokości około 100 zł/minutę trwania zabiegu nie przyniósł efektu, pacjent przeżył kilka dni...
Dawać czy nie dawać - oto jest pytanie. Kobiety znają odpowiedź :)

Do AniaP: wiele razy już pisałem, że moje uprzedzenia do urzędników wynikają nie ze złej woli, lecz z doświadczenia. W każdym stadzie znajdzie się czarna owca, zaś w watasze wilk-wegetarianin-pacyfista :)
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/

Krzyś66

Postautor: Krzyś66 » 2015-10-22, 16:43

W Stanach masz częściowo ziszczony swój ideał a mimo pakowania kasy przez państwo i tak już ponad połowa ludzi jest poza systemem.
Gdyby wprowadzić pełną odpłatność i ubezpieczenia prywatne to może z 1/3 ludzi by się załapała na ten dobrobyt .Nie przeszkadzały by ci widoki umierających ludzi z braku opieki medycznej ?
Wszyscy lekarze u nas biorą łapówki ? Wszyscy źle leczą , popełniają błędy medyczne ?
Ty rzeczywiście żyjesz w jakimś Mordorze , pozostaje współczuć .
Media są zainteresowane wyłącznie wpadkami , oszustwami pomyłkami etc Ty tego nie dostrzegasz? Co to za temat dla mediów, dziś doktor X wykonał 15 udaną operację w tym miesiącu ... dziś doktor Y spartolił a wcześniej wziął łapówkę , to jest temat ...
Od jakiegoś czasu z racji własnego posuwającego się wieku i podeszłego wieku rodziców korzystamy częściej z usług NFZ , czy jest bardzo dobrze - nie! , czy jest jak przedstawiasz , na pewno nie . A ponieważ to ja kontaktuję się z lekarzami , to łapówek nie daję , nie ma takiej potrzeby . Jedyny przypadek gdzie pewnie dałbym łapówę to kwestia przesunięcia w kolejce , gdyby była tka konieczność , przy innych zabiegach i operacjach zero łapówek.
System NFZ jest zły ale nie jest tragiczny jak piszesz , znajomi i rodzina korzystali z państwowej opieki zdrowotnej w Anglii i Hiszpanii , nasza w porównaniu z tamtymi wypada dużo lepiej. Główny błąd wszystkich polityków to taki że nikt nie powie ciemnemu ludowi że nigdy nie będzie tak aby wszystkie zabiegi i operacje , wszystkie metody leczenia były dostępne dla wszystkich za darmo , bo tego nie wytrzyma żaden budżet przeciętnego państwa a Norwegią raczej nie będziemy nigdy.
laynn

Postautor: laynn » 2015-10-22, 19:23

Czy żyje w Mordorze? Nie, raczej widzi rycerzy w wiatrakach. Tylko kolor biały (ceper) i czarny (system, rząd, etc). Nie ma szarości...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-10-22, 20:38

laynn pisze:Nie, raczej widzi rycerzy w wiatrakach.

Olbrzymów.
laynn

Postautor: laynn » 2015-10-22, 21:18

Basia Z. pisze:Olbrzymów.

No tak. :D
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-10-23, 12:53

Społeczeństwo potrzebuje chleba (nie być okradanym przez...) i igrzysk :)
Gdyby wybory wygrała uczciwa partia, to problem przepełnionych więzień byłby rozwiązany i zamiast orlików w każdej gminie byłby pręgierz (dziś tylko na niektórych zamkach i przy ratuszach), będący centrum "reality show" dla obywateli i jednocześnie przestrogą dla innych. Kandydatów pod pręgierz spokojnie wystarczy do kolejnych wyborów :)
Jeśli uważasz, że za mało zarabiasz i jesteś oszukiwany, to zamiast pokazywać "fuck-a" - IDŻ NA WYBORY!. Siedzenie na dupie jest po prostu głupie :)

Vision

Postautor: Vision » 2015-10-26, 08:38

Nie przejmuj się składkami na leczenie, Twoje niewykorzystane nadwyżki zostaną dobrze wykorzystane. Ciesz się, że mogłeś pomóc.

http://wgospodarce.pl/informacje/21516- ... la-polakow
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.