50
A co powiesz, Zdziczały Piotrze, na koncert Slayer na Kozim Wierchu ? Dwie "stopy" w Angel of Deatch "odbijające się" pd Miedzianego ?
Wracajmy na szlak.
Przełęcz ładna ale okolica jeszcze ładniejsza. I żeby ją lepiej zobaczyć udaliśmy się w lewo, w górę. Znaczy się na Wyżnią Przełęcz pod Kopa. Czy jak to się po naszemu nazywa. Tam to dopiero pięknie wiało Szron, śnieg, lekki lód. Jesień w pełni. I tak tam sobie szalenie pochodziliśmy. W chmurze na ten przykład . Następnie wróciliśmy na Przełęcz pod Kopą i ruszylismy ku Białym Stawom. A tam co ? Ano lato Z pięknym widokiem na ścianę Małego, z pojawiającą się Jastrzębia Turnią i innymi przyjemniaczkami docieramy do schroniska. Pełnego ludzi i zwierzów. Np psów i yorków. Znajdujemy miejsce przy stole i posilamy się miejscową kuchnią. A potem marsz do Białej Wody. Szybki bo autobus mógł uciec. Nie uciekł i dojechalismy do Jaworzyny, w której auta potulnie czekały.
Tego dnia wyszło, że przeszlismy 27 kilometrów. To prawie tyle ile mam lat . Albo miałem
Wracajmy na szlak.
Przełęcz ładna ale okolica jeszcze ładniejsza. I żeby ją lepiej zobaczyć udaliśmy się w lewo, w górę. Znaczy się na Wyżnią Przełęcz pod Kopa. Czy jak to się po naszemu nazywa. Tam to dopiero pięknie wiało Szron, śnieg, lekki lód. Jesień w pełni. I tak tam sobie szalenie pochodziliśmy. W chmurze na ten przykład . Następnie wróciliśmy na Przełęcz pod Kopą i ruszylismy ku Białym Stawom. A tam co ? Ano lato Z pięknym widokiem na ścianę Małego, z pojawiającą się Jastrzębia Turnią i innymi przyjemniaczkami docieramy do schroniska. Pełnego ludzi i zwierzów. Np psów i yorków. Znajdujemy miejsce przy stole i posilamy się miejscową kuchnią. A potem marsz do Białej Wody. Szybki bo autobus mógł uciec. Nie uciekł i dojechalismy do Jaworzyny, w której auta potulnie czekały.
Tego dnia wyszło, że przeszlismy 27 kilometrów. To prawie tyle ile mam lat . Albo miałem
Ostatnio zmieniony 2015-10-02, 12:58 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Ostatnio zmieniony 2015-10-02, 17:03 przez Dobromił, łącznie zmieniany 2 razy.
Metalstwo na szczyty !!!
Na dzień drugi w planach była Szpiglasowa Przełęcz. Albo Kozi Wierch. Wyszedł Kozi Wierch w składzie dwuosobowym. I w warunkach całorocznych Od lata w okolicach schroniska do zimy na szczycie Koziego. Jesień i wiosna były po bokach
Szliśmy tak: Palenica - Wodoryj Pośredni - Dolina Roztoki - Wodoryj Siklawa - Schronisko Pięciowstawiańskie - rozstaj szlaków - odbicie na prawo - Kozi Wierch - odbicie na lewo - Schronisko Pięciowstawiańskie - górne zejście ze Schroniska do Doliny Roztoki - Pośredni Mickiewicz - Palenica. Gdzieś tak od połowy Roztoki szliśmy świecąc światłem sztucznym. Bus czekał, ludzi zebrał całą masę. Tego dnia przeszliśmy 23 kilometry.
Dziękuję za uwagę.
Miks zdjęciowy.
Na dzień drugi w planach była Szpiglasowa Przełęcz. Albo Kozi Wierch. Wyszedł Kozi Wierch w składzie dwuosobowym. I w warunkach całorocznych Od lata w okolicach schroniska do zimy na szczycie Koziego. Jesień i wiosna były po bokach
Szliśmy tak: Palenica - Wodoryj Pośredni - Dolina Roztoki - Wodoryj Siklawa - Schronisko Pięciowstawiańskie - rozstaj szlaków - odbicie na prawo - Kozi Wierch - odbicie na lewo - Schronisko Pięciowstawiańskie - górne zejście ze Schroniska do Doliny Roztoki - Pośredni Mickiewicz - Palenica. Gdzieś tak od połowy Roztoki szliśmy świecąc światłem sztucznym. Bus czekał, ludzi zebrał całą masę. Tego dnia przeszliśmy 23 kilometry.
Dziękuję za uwagę.
Miks zdjęciowy.
Ostatnio zmieniony 2015-10-05, 14:04 przez Dobromił, łącznie zmieniany 6 razy.
- Tępy dyszel
Dobromił pisze:Kto misiowi urwał ucho ?!?
To była panda, migrująca z Doliny Jaworzynki. Ona jest agresywna i bitna, są na to liczne dowody.
Dobromił pisze:I tak tam sobie szalenie pochodziliśmy.
Szalona wycieczka.
Dobromił pisze:Wodoryj Pośredni
O Wodokmiocie Pośrednim słyszałem ale o Wodoryju Pośrednim już nie. Znów czegoś się nauczyłem
Tępy dyszel pisze:To była panda, migrująca z Doliny Jaworzynki. Ona jest agresywna i bitna, są na to liczne dowody.
I miłująca bliźniego swego. Każdego byleby był to viking.
Tępy dyszel pisze:Szalona wycieczka.
Raz za czas człek musi zaszaleć.
Tępy dyszel pisze:O Wodokmiocie Pośrednim słyszałem ale o Wodoryju Pośrednim już nie. Znów czegoś się nauczyłem
A słyszałeś/czytałeś, że po Tatrach chodzą turyści zadzierający nosa ?
- Tępy dyszel
Dobromił pisze:Raz za czas człek musi zaszaleć.
Oby z tego jakieś jatki nie było.
Dobromił pisze:A słyszałeś/czytałeś, że po Tatrach chodzą turyści zadzierający nosa ?
Nie. Z ,,zadzierających nosa" to myślę o doktorze Chramcu, takie oto spostrzeżenie po wczoraj ukończonej lekturze ,,Księgi Tatr". Homolacze to osobna kategoria.....
,,Wtóra" czeka w bibliotece.
Ostatnio zmieniony 2015-10-05, 16:51 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Tępy dyszel pisze:Oby z tego jakieś jatki nie było.
Była już ...
Tępy dyszel pisze:Nie.
Poczytaj w okolicy. Człek uczy się całe życie
Miks zdjęciowy.
Ostatnio zmieniony 2015-10-05, 17:02 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Napiszę jeszcze o schronisku w 5 Stawach Polskich. Jak wiadomo jest po remoncie. Jedni twierdzą, że remont na plus, inni mistycznie rozrywaja szaty i piszą w apokaliptycznym stylu o "upadku klimatu". Nie wiem, nie znam się na klimacie, Zdziczały cos więcej o tym powinien wiedzieć Natomiast subiektywnie stwierdzam ( po "odwiedzeniu" łazienki i pobycie z posiłkiem w jadalni ), że jest miło, sympatycznie, tanio ( najdroższy zestaw "drugadaniowy" wychodzi 23 zl; w Murowańcu raczej to nie przejdzie ), szybka obsługa. I po prostu jest czysto i elegancko. Jak powinno byc w wielkim budynku na wysokości 1670 m. To nie schronisko np. "alpejskie", gdzie czasami musi być po prostu ubogo.
Życzę miłych pobytów w schronisku. Planuję tam dwa noclegi w przyszłym roku.
Życzę miłych pobytów w schronisku. Planuję tam dwa noclegi w przyszłym roku.
- Tatrzański urwis
Tatrzański urwis pisze:chociaż rzadko tam zaglądam
Zaglądnij częściej wtedy wezmą się do pracy.
- Tatrzański urwis