No to czas na Kieżmarski ;-)
- Tatrzański urwis
No to czas na Kieżmarski ;-)
Witam , idąc za ciosem po wejściu na Kończystą postanowiłem przenieść się w inny rejon Tatr Słowackich i urobić coś powyżej 8000 tysięcy stóp . Wybór padł na Kieżmarski szczyt . Wcześniej zaklepałem sobie nocleg w Skalnatej chacie gdzie chatarem jest legendarny słowacki nosić Laco Kulanga do którego należy światowy rekord wniesienia do schroniska towaru na plecach , jedyne 207,5 kg . Wytargał ten niesamowity ciężar do schroniska Zamkowskiego . Szacun i podziw . Doszedłszy do Skalnatej chaty i po rozpakowaniu się poszedłem nad skalnate jezioro czyli pleso i obchodząc je z lewej strony zacząłem podejście pod Kieżmarski przez lejkowy kocioł i dalej na przełęcz Huncowską by potem granią wyjść na szczyt . Podejście było długie i żmudne , różnica między Tatrzańską Łomnicą a Kieżmarskim szczytem wynosi 1658 metrów , to dosyć spore przewyższenie. Był taki moment że troszkę pomyliłem drogę będąc w żlebie ale zaraz się zorientowałem i potem poszło już dobrze . Niesamowicie prezentuje się ze szczytu Grań Wideł i Łomnica chociaż szczyt szpeci ta cholerna halastra . Już wiem jaki będzie mój następny cel na Słowacji ale nie będę zapeszał , dokładnie go sobie obejrzałem z Kieżmarskiego . Ale to cel na przyszły rok . Wracając do mojej wyprawy to zszedłem ze szczytu i udałem się na nocleg do Skalnatej chaty a rano wróciłem do Tatrzańskiej Łomnicy i do Zakopca . Kilka fotek :
Skalnate pleso
Na grani
Na szcycie
Zima idzie wielkimi krokami
Okienko na grani
Zostało jeszcze sześć
Jest pięknie
Dowód jest
Zejście
Znalazłem takie ustrojstwo pod Łomnicą , wie ktoś co to może być?
I jeszcze jeziorko
Podsumowując wypad to troszkę się nachodziłem ale warto było . Dziękuję za uwagę .
Skalnate pleso
Na grani
Na szcycie
Zima idzie wielkimi krokami
Okienko na grani
Zostało jeszcze sześć
Jest pięknie
Dowód jest
Zejście
Znalazłem takie ustrojstwo pod Łomnicą , wie ktoś co to może być?
I jeszcze jeziorko
Podsumowując wypad to troszkę się nachodziłem ale warto było . Dziękuję za uwagę .
- Leszek Tatry
Nie wiem czy to to samo ustrojstwo ale między Tępą a Stwolską Przełęczą na jednej skale było coś podobnego przyczepione. Podeszliśmy zobaczyć co to i się okazało ze to coś co przesyła dane o temperaturach. Gratuluję kolejnego szczytu do WKT
"... Wspinanie kojarzy mi się nie tyle ze stawaniem na szczycie, co ze spoglądaniem na drugą stronę. Bo zawsze masz przed sobą nowe horyzonty, ku którym zmierzasz..." (Chris Bonington)
https://www.facebook.com/leszek.tatry
https://www.facebook.com/leszek.tatry
- Tatrzański urwis
Też mi się podobały chociaż pod nogi trzeba było patrzeć bo ślisko , raz mi noga ujechała na skale , jakby co raki miałem w pokrowcu , tak na wszelki wypadek .Piotrek pisze:Oj ładnie wyglądają te oszronione skały
Ja się obawiałem że tam jest zamontowana kamera i filance widzą każdy mój ruch więc szybko się oddaliłem .Leszek Tatry pisze:Podeszliśmy zobaczyć co to i się okazało ze to coś co przesyła dane o temperaturach.
Dzięki , myślę że w przyszłym roku uda mi skompletować całą koronę .Leszek Tatry pisze:Gratuluję kolejnego szczytu do WKT
Tatrzański urwis pisze:Dzięki , myślę że w przyszłym roku uda mi skompletować całą koronę
A na Wielkiej Kopie Królowa byłeś ?
P.s. Tak sobie uświadomiłem, że jeszcze nie byłem w Skalnatej Chacie
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- Tatrzański urwis
Tatrzański urwis pisze:A co ma ten pagórek wspólnego z WKT?
To jest szczyt "ukryty". Dla najbardziej ambitnych
- Tatrzański urwis
- Tępy dyszel
- Tatrzański urwis
Jak za starych dobrych lat................ się wzruszyłem .Tępy dyszel pisze:Całkiem, całkiem urwis nam się turystycznie ,,rozbrykał".
Ale to już w przyszłym roku , chyba że chcesz urobić szczyt w zimie .Tępy dyszel pisze:Rozważam wynajęcie Ciebie jako przewodnika,
Roztropnie czyniszTępy dyszel pisze: w tego rodzaju teren, sam nie pójdę.
Postawisz skszynkę browca i sprawa załatwiona .Tępy dyszel pisze:Co do Twej odpłatności dla mnie, jakoś się dogadamy.
Byłem na Kieżmarskim, wchodziłem od Huncowskiej, schodziłem do Łomnickiej, drogę pamiętam. I jestem tańszy - piwa nie pijam za często.
- Tatrzański urwis