19.08.2015r - Guzowata, Próg Radkowa
Wzgórze Guzowata jakoś do tej pory nie znalazło się na mojej drodze i nadszedł czas by to zmienić. Z Radkowa ruszyłem żółtym szlakiem w stronę zalewu. Pierwsze co przykuło moją uwagę to kamieniołom na wzniesieniu Lopota nad Bożanovem.
Po przeciwnej stronie zalewu znajduje się wzgórze Guzowata (501m). Informacje o budowie geologicznej tego wzniesienia można znaleźć pod tym linkiem.
https://www.mos.gov.pl/g2/big/2009_06/a ... 7fb460.pdf
Aby zobaczyć najciekawsze fragmenty ścian skalnych należy wejść do lasu między domkami nr7 i 8. W lesie odnajdziemy wyraźną ścieżkę, która nas zaprowadzi pod skały. Ja tę ścieżkę odnalazłem dopiero przy zejściu a na górę wchodziłem niestety przez "pole minowe". Po prostu minąłem domki i wszedłem do lasu pierwszą wydeptaną ścieżką widoczną z drogi. To był ślepy zaułek zakończony gromadą "grzybów papierzaków". Ominąłem jakoś to nieciekawe miejsce i chaszczami wchodziłem coraz wyżej. w końcu bardzo stromym zboczem wdrapałem się na górę. Mniej więcej takim.
Górą biegnie droga a las zaraz się kończy. Można popatrzeć na Wzgórza Włodzickie czy Góry Sowie.
Postanowiłem pójść drogą wzdłuż urwiska i poszukać dogodnego miejsca do zejścia. Jako takie, a i tak strome, znalazłem i zszedłem w dół. Tam z daleka spostrzegłem ściany skalne, które miałem obejrzeć.
Tyle, że już nie chciało mi się ponownie wdrapywać do połowy stoku i postanowiłem podziwiać je z dołu. Gdy jednak stwierdziłem, że w kieszeni nie mam czapki chcąc nie chcąc wróciłem i to na samą górę. Teraz schodząc podszedłem do podnóża skał żeby zrobić parę zdjęć.
Następnie zszedłem na tamę i tak widziałem Guzowatą.
Dalej szedłem szlakiem żółtym i przed Wodospadami Pośny przeskoczyłem na niebieski.
Dotarłem do krzyżówki z czerwonym i nim kontynuowałem wędrowanie. Szlak na tym odcinku to nic ciekawego z wyjątkiem jednego miejsca, które nazywa się Ochota Magdaleny.
Jest to punkt widokowy na Radków i okolice.
Można też przyjrzeć się kamieniołomom piaskowca.
Gdy czerwony szlak doprowadził mnie do Szosy Stu zakrętów przeszedłem na szlak niebieski. I tu niespodzianka, bo przy szosie stoją całkiem fajne wieże skalne.
Na Sroczym Zakręcie przeszedłem na szlak zielony prowadzący u podnóża Radkowskich Skał. Bardzo ciekawe miejsce.
Na skrzyżowaniu ze szlakiem niebieskim moją uwagę przyciągnął ten kamień. Mech układa się w ludzką twarz.
Niebieskim podążałem już w stronę Radkowa. Po wyjściu z lasu widok na Radków. Po lewej Góry Suche.
A tu centralnie Koruna.
Po mojej prawej stronie zaś Mnich.
Jeszcze chwila przy starej figurze i już byłem z powrotem w Radkowie.
Guzowata, Próg Radkowa - Góry Stołowe
Guzowata, Próg Radkowa - Góry Stołowe
Ostatnio zmieniony 2017-01-27, 18:34 przez włodarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tępy dyszel