Rozumiem, że nie zostanę zaszczycona odpowiedzią.bluejeans pisze:Chciałabym dobrze zrozumieć, więc zapytam: czym według Ciebie jest cywilizacja chrześcijańska? I na jakich to wartościach została zbudowana?Tatraman pisze:wartości, które budowały wielkość i siłę cywilizacji chrześcijańskiej.
No dobrze, sama odpowiem na to pytanie.
Przykazanie miłości – według Ewangelii dwa przykazania ustanowione przez Jezusa Chrystusa: miłości do Boga i miłości bliźniego (tj. do każdego człowieka). Zwane są też największym przykazaniem.
Będziesz miłował Pana Boga twego całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. (Mt 22,37-40)
Vlado mnie uprzedził, widać rzeczywiście mamy podobną wrażliwość.
Vlado pisze:Tatraman pisze: Było wiele dyskusji na temat przyjęcia chrześcijan z Syrii. Nie ma dwóch zdań. Nie było w historii takiego czasu prześladowań chrześcijan, jak jest teraz. Trzeba im pomóc, bo inaczej czeka ich śmierć. Nie wahałbym się, ale rządzący nie narażą się UE i zobowiązali się do przyjęcia tysięcy muzułmanów. Z tamtymi przynajmniej na poziomie religii nie bylibyśmy sobie obcy, choć to byli nie katolicy.
Wiem, że to kropla w morzu potrzeb, ale w lipcu wylądował w Polsce jeden samolot z chrześcijańskimi uchodźcami z Syrii.- Nie wiem, jak zacząć życie w Polsce, mam w głowie mnóstwo pytań. Ale jestem gotów od razu pracować, nie chcę jałmużny. Przyjechałem do Polski w piątek i już zacząłem uczyć się języka. Nie zawiodę Polaków – mówi Adnan Saad, uchodźca z Syrii, będący właśnie w drodze do Tarnowa, który od teraz będzie jego domem.
Cieszmy się więc i radujmy, że mamy możliwość spełnienia naszej chrześcijańskiej powinności nie tylko w gębie.
Taka mnie przy okazji refleksja naszła, że ta nieludzka, zła UE jest w tej kwestii bardziej chrześcijańska, niż sami chrześcijanie...