Ty Baranie!
- sprocket73
- Kontakt:
sokół pisze:Taki ślad (świeży) znalazłem i dorobiłem sobie do niego ideologię. Magda twierdzi, że to psi, ja mam inne zdanie
niedźwiedź jest zaliczany do podrzędu ssaków drapieżnych - psokształtne
więc w pewnym sensie niedźwiedź to pies
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
sokół pisze:Myślę, że to kwestia czegoś, co w końcu kupiłem do aparatu, i czego uczę się obsługiwać. To filtry.
A jakie to te filtry kupiłeś? Wielu uważa, że krajobraz bez polaryzacyjnego, to nie krajobraz. Też odtąd jak go nie posiadam zacząłem tak uważać. Jak dla mnie to najistotniejszy filtr w fotografii krajobrazowej. Resztę łatwo podrobić w programie graficznym, ale bez polaryzacyjnego ciężko mi się obejść.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja chciałam dzielnie zacząć używać filtra polaryzacyjnego, i co?! I co?! I położyłam go na półce z książkami podczas robienia makijażu, a jak zrobiłam "delikatny" zamach ręką, to wpadł do szklanej kociej miseczki z wodą i się roztrzaskał ...
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
- sprocket73
- Kontakt:
nes_ska pisze:położyłam go na półce z książkami podczas robienia makijażu, a jak zrobiłam "delikatny" zamach ręką, to wpadł do szklanej kociej miseczki z wodą i się roztrzaskał
popełniłaś kilka błędów
1) filtr powinien być nakręcony na obiektyw, a nie leżeć na półce
2) makijaż jest niepotrzebny... można go zrobić w fotoszopie
3) miska lepiej żeby była plastikowa - wtedy filtr by się nie roztrzaskał
4) jakbyś nalała kotu więcej wody, to upadek zostałby zamortyzowany
5) nie ma co machać rękami bez potrzeby, chyba że odganiałaś muchy
SPROCKET
Filtr UV, to w sumie za bardzo do niczego niepotrzebny, tym bardziej jak się ma polaryzacyjny. Generalnie to jak się nie ma żadnego to się świetnie sprawuje, po prostu jako ochrona, szkła obiektywu. Coś tam niby daje w górach, ale ja nigdy nie widziałem jakiejś różnicy i najlepiej po prostu założyć tylko polaryzacyjny wg mnie. Co do połówki to idzie się pobawić, chociaż jak dla mnie sprawdza się średnio w górach, chyba że w jakichś szerszych kadrach, bo linia horyzontu przeważnie jest krzywa, a filtr ma przejście równe i dziwnie to wygląda czasem jak pół góry jest jasna, a drugie pół ciemna. Więc lepiej się sprawdza w trochę innych zdjęciach, gdzie ten horyzont jest w miarę prosty. No i kolejną wadą filtrów połówkowych kołowych jest to, że są one przeważnie dzielone pół na pół, co trochę wymusza wiele kadrów. Tutaj o wiele lepiej sprawdzają się filtry cookin, w których to linię przejścia idzie przesuwać. Ale tak czy tak dobrze poeksperymentować i pobawić się z filtrami. Chociaż wydaje mi się, że będziesz używał raczej tylko polaryzacyjnego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
No a tak wracając do tematu, bo w sumie nie doszukałem się jednoznacznej odpowiedzi.
Czyj trop uwieczniłem? Czy to naprawdę niedźwiedź?
Czyj trop uwieczniłem? Czy to naprawdę niedźwiedź?
Ostatnio zmieniony 2015-08-19, 17:44 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.