Kuchnia Klubu Chimalajowego

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
kris75

Kuchnia Klubu Chimalajowego

Postautor: kris75 » 2013-08-23, 13:52

Tutaj wrzucamy przepisy forumowiczów.
kris75

Postautor: kris75 » 2013-08-23, 13:58

Zapiekanka z makaronem i chińszczyzną
Składniki:
1. 50 dkg mięsa mielonego- ja daję wieprzowe;
2. makaron - pół paczki kolanek lub świderek;
3. mieszanka chińska - mrożonka; z biedronki
4. 1 puszka czerw. fasoli;
5. 2 ząbki czosnku;
6. cebula;
7. ser żółty;
8. przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do potraw chińskich;
9. masło i bułka do posypania szkła.



Czosnek i cebulę zrumienić na oleju i odłożyć. Na tym samym oleju usmażyć mięso (rodzaj mięsa w zależności od upodobań) i dodać fasolę. Następnie dodać mieszankę chińską (króluje mieszanka chińska z "Biedronki"), poddusić i przyprawić. Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiekać ok
. 20 min w temp. 170 stopni C.

Nie trzeba długo zapiekać, gdyż wszystkie składniki są gotowane lub smażone. Proponuję podawać z ketchupem.
Życzę smacznego:)
Ostatnio zmieniony 2013-08-23, 14:17 przez kris75, łącznie zmieniany 1 raz.
lucyna

Postautor: lucyna » 2013-08-24, 11:52

Się robi szefie.
Makaron śmietniczek

Dobry makaron gotujemy na półtwardo. Sos śmietniczek: kawałeczek masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy trochę czerwonej papryki i cebuli, rumienimy. Następnie dodajemy do tego łyżkę mąki, rumienimy. Potem wlałam trochę mleka (śmietana lepsza ale kaloryczna), mieszając dodawałam resztki sera żółtego. Jak ser się rozpuścił to wrzuciłam makaron, wymieszałam i wyszło naprawdę dobre.
Jak zapewne wiecie jestem prawie doskonałym żebrakiem, dostaję dużo książek aby je promować. Kiedyś to robiłam na forach, teraz mam stronkę. Ostatnio wpadłam do UG w Dukli i dostałam wspaniałości. Wśród nich książkę kucharską i to nie byle jaką. To "Dukielskie specjały Gdzie i kto", a tam pyszne mazidło chrowskie. To coś dla mężczyzn, w poniedziałek je zrobię na zapas. Nie chce mi się przepisywać więc wrzucę link do książki http://www.potrawyregionalne.pl/media/F ... ecjaly.pdf Jak nie cierpię smalcu to kiedyś z grupą pożeraliśmy na jarmarku taaaakie pajdy świeżego domowego chleba z smarowidłem (to smalec z mięsa wieprzowego z tłuszczem, boczku, cebuli). Zapomniałam o ogórku małokiszonym.
Ostatnio zmieniony 2013-08-24, 11:53 przez lucyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości