21.03.2015: Zamek ,,Lipowiec" w Babicach
- Tępy dyszel
21.03.2015: Zamek ,,Lipowiec" w Babicach
Ponieważ ,,białe coś" w górach nawet niskich jeszcze wówczas zalegało a sobota wolna była i się nudziłem więc postanowiłem wybrać się na krótką wycieczkę - ,,inną niż wszystkie".
Trzeba było ,,obadać" tajemniczy płaski wał wyniesiony ponad równinę, który wielokrotnie widziałem z tyskich bloków. A że blisko, tylko nieco ponad 30 km w jedną stronę, więc czemu nie ?
Zamek ,,Lipowiec" to dawna siedziba biskupów krakowskich o ciekawej i złożonej historii, obiekt w formie trwałej, zabezpieczonej ruiny, którą można samodzielnie zwiedzać..
Kilka fotek.....
Okazuje się że na pograniczu Babic i Wygiełzowa przebywał Jan III Sobieski.
Groźnie
Cel już blisko.
Już ci on......
Od ,,dupy" strony....
Dziedziniec.
I już w środku.
Część edukacyjna.
Główny cel coraz bliżej.
Cela Sankara czyli teologa, który w XVI w. odważył się nieco bardziej myśleć samodzielnie
Nabieram wysokości
Można się nieźle ,,zakręcić" i nie każdy się zmieści.....
Ciasno, ma to swoje plusy
I już na szczycie....27 metrowej wieży a niej takie oto widoczki na Garb Tenczyński i nie tylko.....
Warun spox, long reset, easy outdoor
Szczegóły:
https://picasaweb.google.com/1099460780 ... 7863690530
P.s. Łącze się w bólu z każdym, kto przeczytał i/lub obejrzał tą relację.
Trzeba było ,,obadać" tajemniczy płaski wał wyniesiony ponad równinę, który wielokrotnie widziałem z tyskich bloków. A że blisko, tylko nieco ponad 30 km w jedną stronę, więc czemu nie ?
Zamek ,,Lipowiec" to dawna siedziba biskupów krakowskich o ciekawej i złożonej historii, obiekt w formie trwałej, zabezpieczonej ruiny, którą można samodzielnie zwiedzać..
Kilka fotek.....
Okazuje się że na pograniczu Babic i Wygiełzowa przebywał Jan III Sobieski.
Groźnie
Cel już blisko.
Już ci on......
Od ,,dupy" strony....
Dziedziniec.
I już w środku.
Część edukacyjna.
Główny cel coraz bliżej.
Cela Sankara czyli teologa, który w XVI w. odważył się nieco bardziej myśleć samodzielnie
Nabieram wysokości
Można się nieźle ,,zakręcić" i nie każdy się zmieści.....
Ciasno, ma to swoje plusy
I już na szczycie....27 metrowej wieży a niej takie oto widoczki na Garb Tenczyński i nie tylko.....
Warun spox, long reset, easy outdoor
Szczegóły:
https://picasaweb.google.com/1099460780 ... 7863690530
P.s. Łącze się w bólu z każdym, kto przeczytał i/lub obejrzał tą relację.
Ostatnio zmieniony 2015-03-29, 16:20 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
podobno mają zmienić nazwę na celę ceperaTępy dyszel pisze:Cela Sankara czyli teologa, który w XVI w. odważył się nieco bardziej myśleć samodzielnie
Coś sugerujesz? Ostatnio w Błędnych Skałach 3x na kolanach pokonałem Przesmyk Liczyrzepy oraz Ucho Igielne (nie takie straszne) na SzczelińcuTępy dyszel pisze:Można się nieźle ,,zakręcić" i nie każdy się zmieści.....
Również łączyłbym się w bólu, gdybyś na ruiny wszedł jak to w Tatrach bywa(dowodów brak), zaś odwrót na urwisaTępy dyszel pisze:P.s. Łącze się w bólu z każdym, kto przeczytał i/lub obejrzał tą relację.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
- Tępy dyszel
ceper pisze:podobno mają zmienić nazwę na celę cepera
Planujesz ucieczkę z forum ? Sankarowi udało się zbiec z zamku.
Basia Z. pisze: księży lub dla tych co złamali celibat.
Ksiądz też człowiek. Jestem przeciwny celibatowi. Dzięki temu jest szansa na zmniejszenie skali pedofilii i homoseksualizmu duchownych katolickich.
Vlado pisze:A na skansen już zabrakło czasu?
Panie, mam już swoje lata i na skansen nie miałbym już siły
Pisząc nieco poważniej - podczas zwiedzania zamku pojawiła się opcja pewnej ,,robótki" w domu.
,,Musiałem" wykonać pewne ,,obowiązki" więc czasu na skansen brakło.
Ostatnio zmieniony 2015-03-31, 17:07 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Tępy dyszel pisze:Jestem przeciwny celibatowi. Dzięki temu jest szansa na zmniejszenie skali pedofilii i homoseksualizmu duchownych katolickich.
Kiedyś z Towarzyszem Prezesem prowadziliśmy dysputę na ten temat. Wyszło nam , że ogólnie powinno to dać pozytywne efekty ale pewne "ale" też mieliśmy Np. taka sytuacja : mała wioska, ksiądz dobrodziej od lat wykorzystuje wierne. Jedne rzadziej, drugie częściej. I przychodzi rozkaz z kurii : żeń się. Ksiądz dobrodziej szuka, wybiera, testuje, prosi znajomych o radę. W końcu wybiera. I co z takiej żony wychodzi? Tępa baba "na włościach", miejscowa księżniczka co rączek sobie nie ubrudzi. Zatrudnione ( za snickersa ) służące, życie w dostatku, itd.
Podsumowując na poważnie - ta organizacja jest tak zdegenerowana moralnie, że chyba jedynym sposobem na jej uzdrowienie jest jej zlikwidowanie.
Ostatnio zmieniony 2015-04-01, 12:29 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Prezes pisze:Dobromile, pójdziesz do piekła.
Wiesz co ... Pewien pomysł mi teraz zaświtał ... Szczegóły podam Ci na miejscu.
Prezes pisze:Jak będziesz szedł to zagrychę weź, jakbym zapomniał. Tylko nie czekoladki.
Ok. Wezmę świnię
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- Malgo Klapković
- Malgo Klapković
- Malgo Klapković
Malgo ,trzy puchy piwa Tatra na parapet i masz widok na Tatry
Ja tak zrobiłem w schronie na Lipowskiej,jak mi powiedziano,że będę miał pokój z widokiem na Tatry,choć była mgła z widocznością na 10 metrów
Ja tak zrobiłem w schronie na Lipowskiej,jak mi powiedziano,że będę miał pokój z widokiem na Tatry,choć była mgła z widocznością na 10 metrów
Ostatnio zmieniony 2015-04-04, 16:53 przez trotyl, łącznie zmieniany 1 raz.
A na ziemi pokój ludziom dobrej woli
Malgo Klapković pisze:Czersk to na południowy wschód, z balkonu i platformy może jakimś cudem... Kiedyś śniło mi się, że obserwowałam Tatry od siebie, to był piękny sen
Mi to się nawet dość często śni.
Tatry to z mojego miasta można nawet zobaczyć - są dostępne zdjęcia, ale niestety nie z mojego domu, który położony jest w dołku.