Górki i pagórki
Górki i pagórki
Wiosenna pogoda w niedzielę i nas wygoniła z domu, na spacerek. Miało być że pojedziemy na Kozią Górkę, potem na Boraczą, przeszło jednak, że na Zagroń.
Pojechaliśmy więc ...do Żabnicy A bo ile można łazić w te same miejsca? (stwierdziła moja druga połowa), dzieciaki nigdy nie były na górkach nad Żabnicą a tam fajne schrony sa, okolica ładna i dużo przestrzeni.
To fakt, miejsca urokliwe, z widokami dookoła. Pagóry ciągną się więc można łazić ile się chce. Zaś sama górka nazywa się Bukowina.
Jest i pierwszy schron który zwie się "Wyrwidąb"
Wiało jak cholera, latawiec za nic nie chciał się utrzymać na niebie i ciągle się miotał zaliczając glebę
Kierunek schron 2 czyli "Wąwóz". Wszystkie 5 schronów w tej okolicy ma nazwy zaczynające się na 'W"
Ogólnie schron bardziej zeszpecony niż poprzedni, śmieci trochę w środku, ściany popaprane burackimi napisami. Ale i to ponoć ma klimat
W końcu znalazło się miejsce gdzie wiatr mniej napierał i latawiec mógł pobujać po niebie
FINE
Zdjęcia http://www.zuziawdrodze-album.cba.pl/za ... kry032015/
Pojechaliśmy więc ...do Żabnicy A bo ile można łazić w te same miejsca? (stwierdziła moja druga połowa), dzieciaki nigdy nie były na górkach nad Żabnicą a tam fajne schrony sa, okolica ładna i dużo przestrzeni.
To fakt, miejsca urokliwe, z widokami dookoła. Pagóry ciągną się więc można łazić ile się chce. Zaś sama górka nazywa się Bukowina.
Jest i pierwszy schron który zwie się "Wyrwidąb"
Wiało jak cholera, latawiec za nic nie chciał się utrzymać na niebie i ciągle się miotał zaliczając glebę
Kierunek schron 2 czyli "Wąwóz". Wszystkie 5 schronów w tej okolicy ma nazwy zaczynające się na 'W"
Ogólnie schron bardziej zeszpecony niż poprzedni, śmieci trochę w środku, ściany popaprane burackimi napisami. Ale i to ponoć ma klimat
W końcu znalazło się miejsce gdzie wiatr mniej napierał i latawiec mógł pobujać po niebie
FINE
Zdjęcia http://www.zuziawdrodze-album.cba.pl/za ... kry032015/
Ostatnio zmieniony 2015-03-09, 21:26 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrze, to już wiosennie u was. To dzieci powinny decydować, dokąd macie jechać i nie ważne, że po raz n-ty. Ten "Wyrwidąb" sam się zarwie przy mocniejszym wietrze
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Wiosennie jest w niższych partiach, wyżej nadal kupa śniegu, dziś trochę brodziłem w Małym
To tak nie działa, przynajmniej u mnie. Dzieciaki chcą iść na wycieczkę i tyle z ich strony informacji, nie określają gdzie Choć zdarza się już czasem, że córa napomknie o jakimś konkretnym miejscu, ale rzadko.
To dzieci powinny decydować, dokąd macie jechać i nie ważne, że po raz n-ty.
To tak nie działa, przynajmniej u mnie. Dzieciaki chcą iść na wycieczkę i tyle z ich strony informacji, nie określają gdzie Choć zdarza się już czasem, że córa napomknie o jakimś konkretnym miejscu, ale rzadko.
Do tych fortów ze zdjęć powyżej trafić łatwo. Przy drodze do Żabnicy po prawej jest ten znany z ekspozycją i wypicowany, wystarczy od niego drogą iść kilkadziesiąt metrów drogą i odbić w jakąkolwiek uliczkę w lewo pod górę. Uliczkami dojdzie się na rozległe pagórki i tam sobie stoją.
Natomiast te przy szlaku na Baranią co są dwa to obecnie jeden jest już zamknięty, wejścia są zabezpieczone stalowymi płytami a drugi poniżej to ten na którym stoi dom. W sumie to specjalnie się nie przyglądałem (byłem ostatnio w styczniu) ale chyba użyto go jako fundament.
Natomiast te przy szlaku na Baranią co są dwa to obecnie jeden jest już zamknięty, wejścia są zabezpieczone stalowymi płytami a drugi poniżej to ten na którym stoi dom. W sumie to specjalnie się nie przyglądałem (byłem ostatnio w styczniu) ale chyba użyto go jako fundament.
- Malgo Klapković
Wiolcia pisze:Kiedyś szukałam tych po drodze na Baranią. Wtedy nie wiedzieliśmy, że na jednym stoi dom i krążyliśmy, a tu nic. Chyba ktoś nam w końcu powiedział. Czy ten fort jest "rozpoznawalny", czy stawiając dom przebudowano go?
Fort Wloczega na ktorym stoi dom wyglada tak:
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
na wiecznych wagarach od życia..
Piotrek pisze:że dano pozwolenie
Zdziczały Pracowniku Parku - a czy przypadkiem jeden z bunkrów w Przyborowie nie służy obecnie za kurnik ?
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu