Pasmo Policy jeszcze nie odwiedzane i słynny Wodospad.
Pasmo Policy jeszcze nie odwiedzane i słynny Wodospad.
Przed latem udaje się namówić kumpli na męski wypad, wszak jedno dniowy. Planów była masa, najpierw miały być Bielskie T. ale te dopiero w drugiej połowie czerwca można legalnie odwiedzić, więc myślimy nad Wyspowym, Sądeckim a w końcu stwierdzam, że bliżej mamy do Pasma Policy, na której ja jeszcze nie byłem. Pamiętam, że prognozy zapowiadały w okolicy 16-17 deszcz i decyzja na trasę najbliższą by w razie niepogody móc w miarę szybko wrócić do domu.
Ruszamy z Skawicy. To ja na pierwszym planie:
a cel w chmurach:
mijamy przysiółki
polany
ule
no i wkońcu przemy do góry
docieramy na przełęcz Kucałową
skąd podziwiamy widoki na tatry
idziemy na Okrąglice
później zaglądamy do schroniska na Hali Krupowej, na mnie zrobiło złe wrażenie. Nigdy tak niedobrego bigosu nie jadłem (skoro bigosu nie potrafią zrobić, to wolę reszty nie próbować) a herbatę dostaje na brudnej podstawce. Wstyd i tyle.
Idziemy więc na Police.
Bawimy się w podchody pośród wykrotów, razem z szukaniem zguby wychodzi nam czas dojścia dwa razy dłuższy niż szlakowy!
Jest Polica i pomnik ofiar katastrofy
A potem schodzimy mrocznym lasem
i lecimy na Mosorny Groń. Gdzie chciałbym podziękować pewniej parze za fajny temat do zdjęcia:
Tu stwierdzam, że Babia na mnie robi większe wrażenie niż samo wejście na nią:
Schodząc na dół wąchamy w lesie dziki czosnek i lecimy obejrzeć słynny wodospad
Potem już tylko na dół i do domu. Po drodzę lekki deszcz ok 16tej tak jak na prognozach.
reszta https://picasaweb.google.com/1006097890 ... icy12Rawy#
Ruszamy z Skawicy. To ja na pierwszym planie:
a cel w chmurach:
mijamy przysiółki
polany
ule
no i wkońcu przemy do góry
docieramy na przełęcz Kucałową
skąd podziwiamy widoki na tatry
idziemy na Okrąglice
później zaglądamy do schroniska na Hali Krupowej, na mnie zrobiło złe wrażenie. Nigdy tak niedobrego bigosu nie jadłem (skoro bigosu nie potrafią zrobić, to wolę reszty nie próbować) a herbatę dostaje na brudnej podstawce. Wstyd i tyle.
Idziemy więc na Police.
Bawimy się w podchody pośród wykrotów, razem z szukaniem zguby wychodzi nam czas dojścia dwa razy dłuższy niż szlakowy!
Jest Polica i pomnik ofiar katastrofy
A potem schodzimy mrocznym lasem
i lecimy na Mosorny Groń. Gdzie chciałbym podziękować pewniej parze za fajny temat do zdjęcia:
Tu stwierdzam, że Babia na mnie robi większe wrażenie niż samo wejście na nią:
Schodząc na dół wąchamy w lesie dziki czosnek i lecimy obejrzeć słynny wodospad
Potem już tylko na dół i do domu. Po drodzę lekki deszcz ok 16tej tak jak na prognozach.
reszta https://picasaweb.google.com/1006097890 ... icy12Rawy#
laynn pisze:A potem schodzimy mrocznym lasem
Piękny. Jak muzyka zespołu Black Sabbath.
laynn pisze:Nigdy tak niedobrego bigosu nie jadłem (skoro bigosu nie potrafią zrobić, to wolę reszty nie próbować)
Spytaj Sokoła co sądzi o bigosie z Hali Miziowej
bton1 pisze:Ale Cię Panie wzięło na reminiscencje
Za trzy dni przeczytamy ... 25 relację Kolegi
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Aleś mi przypomniał stare, dobre czasy.
Na Policy pierwszy raz to byłem z zamiarem przejścia od Makowa do Wisły w trzy dni, przy opcji minimum kosztów i spaniem pod płachtą z worków na śmieci.
Proszę się nie śmiać, nie opluwać monitorów, to było bardzo, bardzo dawno temu, a mnie na namiot stać nie było. Miałem może 14, może 15 lat...
Na Policy dopadła nas taka burza, że ja pier...
Pamiętam, że bardzo mi się tam podobało, szczególnie dziwiłem się występowaniem kosówki.
I Cyl Hali Śmietanowej, kapitalny widok na Babią ( z tego, co słyszałem, już zarośnięty jest, ale nie wiem, czy to prawda)
Oczywiście dalsza część wycieczki zakończyła się fiaskiem, totalnie przemoczeni ewakuowaliśmy się do Zawoi, gdzie witało nas piękne słońce.
Chciałbym wrócić w Pasmo Polic w roku kolejnym. Wiem, że warto.
Na Policy pierwszy raz to byłem z zamiarem przejścia od Makowa do Wisły w trzy dni, przy opcji minimum kosztów i spaniem pod płachtą z worków na śmieci.
Proszę się nie śmiać, nie opluwać monitorów, to było bardzo, bardzo dawno temu, a mnie na namiot stać nie było. Miałem może 14, może 15 lat...
Na Policy dopadła nas taka burza, że ja pier...
Pamiętam, że bardzo mi się tam podobało, szczególnie dziwiłem się występowaniem kosówki.
I Cyl Hali Śmietanowej, kapitalny widok na Babią ( z tego, co słyszałem, już zarośnięty jest, ale nie wiem, czy to prawda)
Oczywiście dalsza część wycieczki zakończyła się fiaskiem, totalnie przemoczeni ewakuowaliśmy się do Zawoi, gdzie witało nas piękne słońce.
Chciałbym wrócić w Pasmo Polic w roku kolejnym. Wiem, że warto.
Ostatnio zmieniony 2014-11-20, 10:25 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.
Na Policy byłem aż dwa razy
Raz na początek trzydniówki :
- w piątek Polica, potem nocleg w Zawoji połączony z imprezą taneczną;
- w sobotę Babia Góra, powrót do Żywca, lekkie spożycie alkoholowe z okazji meczu w TV;
- w niedzielę Siwy Wierch od Choczańskiej czyli długa trasa
Drugi raz początkiem listopada poszliśmy tam z Alim. Weszliśmy na szczyt, popatrzyliśmy na drzewa i zeszliśmy. Dwa dni później weszliśmy na Zadni Granat.
Raz na początek trzydniówki :
- w piątek Polica, potem nocleg w Zawoji połączony z imprezą taneczną;
- w sobotę Babia Góra, powrót do Żywca, lekkie spożycie alkoholowe z okazji meczu w TV;
- w niedzielę Siwy Wierch od Choczańskiej czyli długa trasa
Drugi raz początkiem listopada poszliśmy tam z Alim. Weszliśmy na szczyt, popatrzyliśmy na drzewa i zeszliśmy. Dwa dni później weszliśmy na Zadni Granat.
Dobromił pisze:Za trzy dni przeczytamy ... 25 relację Kolegi
Jeszcze jedna, ale jak nie chcecie to już jej nie opiszę
wcześniej nie miałem czasu, chęci ani nastroju...
Dobromił pisze:Spytaj Sokoła co sądzi o bigosie z Hali Miziowej
Się pytam?
Iva pisze:Zdjęcie mrocznego lasu rewelacyjne!
Dzięki.
Mnie raz opuściła ta Polica, a raczej ja ją. Po nocnej imprezie nie miałem siły wsiąść do auta. Kumpel z obecną żoną się wkurzali, bo się z nimi umawiałem, a ja umierałem, a szkoda bo takie mieli widoki:
laynn pisze:ale jak nie chcecie to już jej nie opiszę
Pozwalamy.
Dobromił pisze:Spytaj Sokoła co sądzi o bigosie z Hali Miziowej
To było dawno temu. Podczas wizytacji dóbr żywieckich wójta Złoniemiła (wówczas nie używał On jeszcze tytyłu Dobromił, bo z dobrocią miał mało wspólnego)
Zima była.
Po ciężkiej nocy poszliśmy na Pilsko. Wcześniej występowała w dramacie Hala Miziowa. A właściwie schronisko na tej hali. Tam skonsumowałem bigos. Smakował jak rozgotowany kalosz. Bez przecieru.
A potem dostałem kolorów tęczy na ryju i leciałem w kosówkę. Ech.
Polecam.