Wypadki...
Pudelek pisze:może by dał do myślenia kolejnym cwaniaczkom, którzy w ten sposób organizują "atrakcje", nie tylko dla wycieczek szkolnych
Przypomina mi to casus zimowej wycieczki na Rysy licealistów z Tychów.
Ostatnio zmieniony 2014-06-05, 20:07 przez darkheush, łącznie zmieniany 1 raz.
Tyszanie ruszali przy chyba dwójce z tego co pamiętam. Dopiero po wyjściu grupy ogłoszono "trójkę". Niemniej nie zmienia to faktu, że prowadzący powinien mieć świadomość czym grozi odwilż w żlebach...
Edit
Paradoksalnie najwięcej wypadków lawinowych w Tatrach zdarza się właśnie przy "dwójce", "trójce".
Edit
Paradoksalnie najwięcej wypadków lawinowych w Tatrach zdarza się właśnie przy "dwójce", "trójce".
Ostatnio zmieniony 2014-06-05, 20:47 przez darkheush, łącznie zmieniany 2 razy.
- TataOjciec
Pudelek pisze:więc tutaj kaliber jest cięższy
Tyle że Studnisko nie jest zamknięte ze względów na bezpieczeństwa tylko na ochronę batmanów, nie zmienia to faktu że to na prawdę niebezpieczna dziura . Konsekwencje będą na pewno i to szerokie, to już 3 śmiertelny wypadek na Jurze w tym roku.
Ostatnio zmieniony 2014-06-06, 08:46 przez TataOjciec, łącznie zmieniany 1 raz.
TataOjciec pisze:Pudelek pisze:więc tutaj kaliber jest cięższy
Tyle że Studnisko nie jest zamknięte ze względów na bezpieczeństwa tylko na ochronę batmanów, nie zmienia to faktu że to na prawdę niebezpieczna dziura . Konsekwencje będą na pewno i to szerokie, to już 3 śmiertelny wypadek na Jurze w tym roku.
I wszystkie dotyczyły jaskiń.
Czasem się zastanawiam co kieruje ludźmi, co pozwala im być tak nieodpowiedzialnymi, że zabierają osoby niepełnoletnie w takie miejsca ?
To była wycieczka szkolna, a na niej opiekunowie biorą odpowiedzialność za młodzież.
Dlaczego "instruktorzy" tam poszli, dlaczego nauczyciele zezwolili na pójście tam ?
W czasie wycieczek wiele razy rozmawiałam z nauczycielami.
Im nie wolno nawet zmienić programu wycieczki, bo gdyby cokolwiek się stało "poza programem" - to ponieśliby konsekwencje służbowe.
Każdą zmianę (np. rezygnację z wycieczki do Chochołowskiej w czasie ulewnego deszczu) musiałam im tłumaczyć i uzasadniać, ale oczywiście zrezygnowaliśmy, bo to nie miałoby sensu.
Ostatnio zmieniony 2014-06-06, 09:11 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziwne jest to ,że takie instytucje jak szkoły,które muszą mieć wszystko "obłożone papierami" wybrały takich nielicencjonowanych "instruktorów". ??? Coś w tym konspekcie musieli wpisać...Ze co ? prawie, niemalże speleolodzy? Ktoś chciał zaoszczędzić, albo ktoś chciał zbić kasę
Organizuję skoki se spadochronem i na bungee! jest ktoś chętny? naprawdę mam o tym pojęcie Tak to się chyba odbywało
Organizuję skoki se spadochronem i na bungee! jest ktoś chętny? naprawdę mam o tym pojęcie Tak to się chyba odbywało
in omnia paratus...