Postautor: Malgo Klapković » 2014-03-13, 11:12
Tomek.P, tak jak Basia, sugeruję udanie się po dobrą diagnozę. Jeżeli widzisz, że to tyle kosztuje albo zajmuje tyle czasu, to jedyne, co mogę Ci zasugerować, to wykupienie abonamentu w prywatnej klinice, ja za Lux Med płacę 700 parę złotych rocznie i takie badania jak USG czy TK nie jest aż tak drogi, czyli teoretycznie się to zwraca...
Jeżeli bolą Cię stawy, to na już możesz zastosować 2-3 miesięczną kurację lekiem typu Flexus (koniecznie w składzie glukozamina, kwas hialuronowy), ważne by stosować ją ciągle przez te 2-3 miesiące.
Dla mnie największą poprawę przyniosły ćwiczenia, które indywidualnie dobrał mi rehabilitant i było to m. in. wzmocnienie mięśnia czworogłowego uda (czyli ten z przodu). Są proste ćwiczenia, które na pewno nie zaszkodzą: siad płaski i napinanie mięśnia poprzez podciąganie stopy do kąta prostego, kilka sekund przytrzymania i rozluźnienie i tak jak najwięcej razy. To jest najprostsze ćwiczenie.
Inne to np. ściskanie piłki pomiędzy kolanami.
Bardzo ważne jest to, by wszelkie ćwiczenia wykonywać nie uginając kolan na więcej niż 90 stopni!
Jeszcze jedna rzecz mi bardzo pomogła - taśmy Kinesio (tzw. kinesiotaping), które nakleja fizjoterapeuta (najlepsze są oryginalne taśmy Kinesio).
Tomek, nie chcę Cię zniechęcać, być może to tylko mój indywidualny przypadek, ale jeśli powstał uraz w kolanie, to już chyba zawsze będziesz je odczuwać, ale można postarać się, by odczuwać je jak najrzadziej.
Zawsze kijki, jak najmniej dźwigania oraz nieoszczędzanie nóg (bo ja np. zaczęłam oszczędzać lewą nogę, co dało odwrotny skutek, ale takie rzeczy dzieją się niestety "mimo woli").
Mimo wszystko, najważniejsze byś uzyskał konkretną diagnozę co robić, bo własne rozmyślania, że pewnie rezonans wykaże mogą być błędne.