Mam pytanko o wiaty w Beskidzie Niskim. Nie bylam tam juz 5 lat wiec moje wspomnienia moga byc juz troche nieaktualne. Moze powstaly nowe wiatki albo stare sie zawalily?
Moze komus wpadla w oko jakas fajna noclegownia i moglby polecic?
wiaty w Beskidzie Niskim
Ja mogę podać te, które widziałem tego roku:
w sumie na krótkim odcinku szlaku GSB są: 3 wiaty
1) jedna na Przełęczy Hałbowskiej,
2) następna idąc na zachód czerwonym - przy szutrówce z Desznicy do Świątkowej - przy odbiciu czerwonego na Kolanin.
3) i trzecia po zejściu z Kolanina - na przełęczy między nim a Ostryszem, szutrówka z Jaworze do Świątkowej.
w sumie na krótkim odcinku szlaku GSB są: 3 wiaty
1) jedna na Przełęczy Hałbowskiej,
2) następna idąc na zachód czerwonym - przy szutrówce z Desznicy do Świątkowej - przy odbiciu czerwonego na Kolanin.
3) i trzecia po zejściu z Kolanina - na przełęczy między nim a Ostryszem, szutrówka z Jaworze do Świątkowej.
Ostatnio zmieniony 2013-07-22, 12:13 przez BesKid, łącznie zmieniany 1 raz.
4) następna wiata, ale z tych starszych, jest na przełęczy między Świerzową a Magurą Wątkowską.
5) na samej Magurze również jest wiata, choć ostatnio (rok temu...) była uszkodzona.
Ponadto wyczytałem (więc nie widziałem na własne gałki oczne), że nowe wiaty w stylu jak pod Kolaninem są również:
6) pod Wysokim - szlak zielony nad Żydowskiem
7) w Rozstajnem
8) od Baraniego w kierunku Przeł. Dukielskiej
5) na samej Magurze również jest wiata, choć ostatnio (rok temu...) była uszkodzona.
Ponadto wyczytałem (więc nie widziałem na własne gałki oczne), że nowe wiaty w stylu jak pod Kolaninem są również:
6) pod Wysokim - szlak zielony nad Żydowskiem
7) w Rozstajnem
8) od Baraniego w kierunku Przeł. Dukielskiej
--------------
***///***
--------------
***///***
--------------
Jest jeszcze jedna w Radocynie za "hotelem" przy żółtym szlaku z Radocyny w strone Koniecznej. Druga wiata (stara) jest przy zielonym szlaku (szlak turystyczny nadleśnictwa Gorlice) z doliny za wsią Jasionka do nieistniejącej wsi Lipna.
Słowacy parę lat temu postawili wiatę w okolicach Przełęczy Regietowskiej na odbiciu zielonego szlaku do Regetovki.
Jest jeszcze jedna (nowa) wiata niedaleko szczytu Barwiniok w Paśmie Magury Wątkowskiej na dojściu czarnego szlaku z Folusza.
Była jeszcze jedna (stara) na dojściu zielonego szlaku z Wysowej do granicy w strone Cygielki. Ale dawno tam byłem to nie wiem jak to teraz wygląda.
Nawiasem, gdybyś się w tamte rejony wybierała to jak chcesz to daj znać. Zawsze mogę posłużyć poradą, w kwesti dogadania transportem czy towarzystwem na szlaku.
Słowacy parę lat temu postawili wiatę w okolicach Przełęczy Regietowskiej na odbiciu zielonego szlaku do Regetovki.
Jest jeszcze jedna (nowa) wiata niedaleko szczytu Barwiniok w Paśmie Magury Wątkowskiej na dojściu czarnego szlaku z Folusza.
Była jeszcze jedna (stara) na dojściu zielonego szlaku z Wysowej do granicy w strone Cygielki. Ale dawno tam byłem to nie wiem jak to teraz wygląda.
Nawiasem, gdybyś się w tamte rejony wybierała to jak chcesz to daj znać. Zawsze mogę posłużyć poradą, w kwesti dogadania transportem czy towarzystwem na szlaku.
-
jeśli pytasz o fajne miejsce na nocleg to szukaj w okolicach Wysowej Zdrój. Ja osobiście mogę polecić może nie wiatę, ale fajną bazę wypadową na długie wędrówki. W Ropkach, u podnóży góry Siwejka - fajne gospodarstwo agroturystyczne godne polecenia (http://www.siwejka.pl)
-
koraplusania pisze:przepraszam, nie wiedziałam, że nie należy komentować postów sprzed jakiegoś czasu - od niedawna udzielam się na tego typu forach, a wątek był na pierwszej stronie i nie sprawdziłam daty, myśląc, że jest "świeży"
Ależ komentować można, tylko że odpowiedź na pytanie zadane przed rokiem już się raczej nikomu na nic nie przyda.
Poza tym pytanie było o wiaty a nie o agroturystyki.
Basia Z. pisze:tylko że odpowiedź na pytanie zadane przed rokiem już się raczej nikomu na nic nie przyda.
Informacje o wiatach moga sie zawsze przydac- mysle ze jeszzce kiedys w Niski pojade a jak nie ja to moze ktos inny sie wybiera i wiesci mu sie przydadza. Odpowiadania po roku nie uwazam za cos zlego o ile ktos zrozumial temat watku ,jest to odpowiedz sensowna i na temat. Tu niestety tak nie bylo.
Basia Z. pisze:Poza tym pytanie było o wiaty a nie o agroturystyki.
No wlasnie. Reklama agroturystyki pasuje tu jak piernik do wiatraka..
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
na wiecznych wagarach od życia..