Luźny wypad pod namiot w Rudawy i Izery

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Luźny wypad pod namiot w Rudawy i Izery

Postautor: Coldman » 2026-06-15, 14:13

Hej!
To będzie krótka relacja z mojego wyjazdu z kumpelą w Sudety. Zaznaczę na początku, że ona nie była w górach kilkanaście lat i nigdy nie spała w namiocie, więc dla niej osobiście było to duże przeżycie.
Prognoza pogody mocna czarowała przed wyjazdem więc musiałem wybrać bezpieczne opcje.
Także w piątek po pracy ruszyliśmy do Schroniska Szwajcarka w Rudawach Janowickich.
Przełęcz Karpnicka i Śnieżka
Obrazek

W schronisku dosyć pusto, trochę ludzi na zewnątrz siedziało. Rozłożyliśmy namiot i siedzieliśmy sobie w środku schroniska do nocy.
Obrazek

Noc upłynęła całkiem dobrze, rano było ciężko wstać, ale tak to każdy ma co śpi w moim namiocie w którym zawsze jest ciemno :D
Na spokojnie zjedliśmy śniadanie i ruszyliśmy zdobyć Krzyżną Górę. Ogólnie kolejny raz uświadamiałem ludzi, że schody na Sokolika są zamknięte i nie ma sensu tam iść.
Krasnoludek się schował na Husyckich Skałach.
Obrazek

W długi czerwcowy weekend mamy zawsze kursy wspinaczki w Rudawach. Cała masa wspinaczy na ścianach w różnych miejscach.
Obrazek

Widok z góry na Karkonosze i Izery
Obrazek

A tutaj Jelenia Góra
Obrazek

Zeszliśmy tą trasą w dół. Na samym końcu zaczęło padać. Udało nam się akurat zdążyć. Przez godzinną drogę do Jakuszyc zdążyło się wypadać i w słońcu mogliśmy kontynuować wędrówkę. Wybrałem trasę przez Izery, przewyższeń praktycznie nie ma, widoków parę pięknych się za to znajdzie.
Nasza trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/33bs2
Obrazek

Stacja Turystyczna Orle od niedawna z nowymi gospodarzami. Tak wszedłem do środka i faktycznie posprzątane jest i o wiele lepiej to wygląda. Co do reszty to nie mam pojęcia jak się zmieniło. Mieliśmy tutaj rozstawić namiot i iść dalej, ale stwierdziłem, że dam radę to wszystko nieść, i rozbijemy się w Chatce Górzystów.
Obrazek
Obrazek

Trasa jest w sumie dedykowana dla rowerzystów, pieszych było bardzo mało. Chyba też muszę tu wkroczyć z rowerkiem :D
Obrazek

Kobyla Łąka i płynąca Izera.
Obrazek

Hala Izerska
Obrazek

A to ja dygający wszystko :) Sam namiot coś ponad 4kg dobrze, że jestem teraz w TOP formie :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście nocleg w Chatce Górzystów. Wybór nie mógł być inny. Jak ja tu dawno nie byłem. Jak zawsze kolejka po naleśniki była i nie zawiodłem się nadal świetne smakują i to za 25zł porcja. Jeśli się nocuje to nawet jest taniej i co najważniejsze tańsze jest też piwko. Po 10zł dawałem za zwykłe czeskie ciemne lub jasne.
Obrazek

Wieczór super, ruch pod schroniskiem był. Poleżało sobie na kocyku i miło spędziło czas.
Obrazek

Obrazek

W nocy padało, na szczęście rano było już ładnie.
Rzadko się zdarza że jem w schronisku, ale śniadanie w Chatce naprawdę super. Za 25zł zestaw śniadaniowy. Jest nawet miód w kieliszku :D
Obrazek

Ruszyliśmy w dobrym tempie na trasę, bo znów zapowiadali deszcze.
Trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/1w372

Tu już raczej bez widoczków, na dłuższą trasę nie było niestety czasu.
Obrazek
Obrazek

W ten weekend odbywały się zawody MTB w Jakuszycach i co chwilę przyjeżdżały grupki kolarzy.
Obrazek

Ta linia kolejowa Szklarska - Jakuszyce i dalej naprawdę mnie zaintrygowała. Trasa przez góry musi być niezłą atrakcją turystyczną.
Obrazek

To taki luźny weekend. Kumpeli się podobało, ja odświeżyłem sobie pamięć w Izerach, więc zadowoleni wróciliśmy do domu.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Luźny wypad pod namiot w Rudawy i Izery

Postautor: Sebastian » 2026-06-15, 16:03

Fajny luźny wypad, tylko nie mogę zrozumieć, po grzyba taszczyłeś namiot, skoro można było spać dwa razy w schronisku.
Piszesz, że kumpela kilkanaście lat nie była w górach. Czy to oznacza, że ostatnio była w dzieciństwie, czy też może jest z tych bardziej doświadczonych ;) - nie musisz odpowiadać :)
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-06-15, 16:24

Sebastian pisze:Fajny luźny wypad, tylko nie mogę zrozumieć, po grzyba taszczyłeś namiot, skoro można było spać dwa razy w schronisku.
Piszesz, że kumpela kilkanaście lat nie była w górach. Czy to oznacza, że ostatnio była w dzieciństwie, czy też może jest z tych bardziej doświadczonych ;) - nie musisz odpowiadać :)

W schroniskach full to był długi weekend czerwcowy. Nie dość, że w schroniskach pełno to obok każdego przynajmniej z 10 namiotów. Tak to jest u nas w Sudetach :D
Ostatni raz była na obozie w Bieszczadach, więc to się szanuje :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-06-15, 16:25

Coldman pisze:W schroniskach full to był długi weekend czerwcowy. Nie dość, że w schroniskach pełno to obok każdego przynajmniej z 10 namiotów. Tak to jest u nas w Sudetach :D

Ok, to w takim razie zrozumiałe.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2026-06-15, 16:36

A mnie po przeczytaniu wydawało się, że spanie pod namiotem ma być dodatkową atrakcją, bo spać w schronisku każdy głupi może :P
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-06-15, 18:06

Fajny wypad. Ciekawe połączenie dwóch pasm.
Bardzo lubię widok Izery koło tych hal/łąk. Fajną masz wiosnę! :) co chwila wyjazd. Extra.