ostatnia chatka

Relacje z Tatr polskich i słowackich.
Awatar użytkownika
1OO

ostatnia chatka

Postautor: 1OO » 2025-06-14, 00:28

Obrazek
Świtało, a schronisko smacznie chrapało.
Obrazek
W prognozach pogody polegam na zmianach trendów.
Obrazek
Zgodnie z ostatnią - Grześ przywitał mnie 1mm opadem gradu - byłem na to więcej niż przygotowany.
Obrazek
Odrobina pokory mimo wszystko
Obrazek
i front chmur deszczowych minąłem bokiem, obchodząc go przyjemną granią Javoriny.
Obrazek
i dalej w dół od Polany pod Osobitą.
Obrazek
Na rozpadających się tablicach informacyjnych blaknie zapis podania, zgodnie z którym sam Dobromił uczył się tu pływać. Znacznie później dowiedział się iż była to jednak religijna ceremonia. ;) Z lewej z wyłaniających się zabudowań słychać było szczekanie dobrego ala pirenejskiego psa górskiego. Skubany wyczuł mnie z odległości 200m, nie było tam nikogo innego. Im więcej uczę się o ludziach, tym bardziej lubię mego psa. :pies (Mark Twain)
Obrazek
We wnęce pod Białą Skałą przeczekałem mocniejszą zlewę jak na powsinogę przystało.
Obrazek
Ruch tu taki, że lekko w prawo od centrum obrazka na tle trawy, można powiększyć/dostrzec spacerującą środkiem ścieżki cieciorkę z dwojgiem piskląt. Miłe szlakowe spotkanie.
Obrazek
Seneca mawiał że natura nie ujawnia swych tajemnic raz na zawsze. Cyfrowy zoom 10x jednak pozwolił mi zlokalizować zamaskowania tytułowej ostatniej chatki. Sekretnego mobilizatora by zbudować formę, wrócić i ją odnaleźć.
Obrazek
Góry poczekały, nie oceniając, tylko weryfikując. Na tym padole wszystko jest testem, łatwiej wtedy określić najsłabszy punkt.
Obrazek
Na trzy sposoby można się tam dostać. Z przełęczy dostrzegłem zarys ścieżki. Wystarczy. Od pradawnych czasów ludzie lękali się uwięzienia w świecie iluzji. W efekcie każdy chełpi się swą fikcją, w której ugrzązł i nie oczekuje kogoś kto by go z niej wyrwał.
Obrazek
W Rozdrożu Kruków prawda jest dla tych, co potrafią ją znieść.
Obrazek
Cóż. Człowiek jest wolny dopóki nie pozna prawdy, w labiryncie duchów Zafona.
Obrazek
każdemu, kto pragnie zachować zdrowy rozsądek, niezbędne jest na tym świecie miejsce, w którym będzie mógł i będzie chciał się zgubić. Miejscem tym, ostatnim azylem, jest drobny zakamarek duszy, do którego można uciec, schronić się, a potem zamknąć się i wyrzucić klucz, gdy świat w absurdalnej komedii zmierza ku katastrofie.(tamże)
Obrazek
Chwilowo zażegnana wizja świata zalanego fabrykami spinaczy (taki żarcik).
Obrazek
Cietrzew zapiał.. chyba wypisał mi się długopis.
Obrazek
Następnego dnia w drodze powrotnej postanowiłem przeszwarcować przez Baraniec i Rohacze.
Obrazek
Na wschód brakło już motorka w dupie.
Obrazek
Stare nieaktualne założenia są również pewnego rodzaju fikcją.
Obrazek
Każdy ma swój alkohol. Dla mnie wystarczającym alkoholem jest to, że istnieję.(Pessoa)
Obrazek
Tyle za mną,
Obrazek
również Baraniec.
Obrazek
Pierwszych turystów spotkałem dopiero na pozaszlakowym fragmencie Rohacza Ostrego(na obrazku ten z prawej).
Obrazek
Napędzane wiatrem śnieżne chłodziarki robiły robotę.
Obrazek
Rozumiem pustki w deszczową pogodę. Zacząć można kichać lub więcej nie kichać już. Chłód jest dobry, człowiek się zaprawia. To po prostu kolejny wróg do pokonania. Rozkminy z Głodu Bogów.
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=bePCRKGUwAY
Master the fear (Cus D'amato)
Obrazek
Ploty jakieś o "milionowych tłumach zadeptujących umiłowane taterki".
Obrazek
Jak mawiał pewien mnich wspomniany w Problemie Trzech Ciał: Ci, którzy naprawdę miłują spokój, mogą go znaleźć w tętniącym życiem mieście. By osiągnąć ten stan, trzeba się pozbyć wszelkich pragnień, oczyścić umysł z wszelkich myśli o świecie.
Obrazek
Razem przeszło 75km i 4.100m przewyższenia w dwa dni.
Zrobiłem wszystko by wrócić, nie robiąc niczego by nie powrócić.
Obrazek
Z czasem wcale nie stajemy się mądrzejsi, stajemy się tylko bardziej tchórzliwi.(Marina)
Ostatnio zmieniony 2025-06-19, 18:12 przez 1OO, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Re: ostatnia chatka

Postautor: sprocket73 » 2025-06-14, 07:28

Widzę działasz dalej w swoim stylu :)
A w miejsce jednych chatek powstają inne, lepsze ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-06-14, 19:10

Dobry wieczór.

Piękne ścieżki z literackim fundamentem - zacnie. Dobrze, że Ci się udało ominąć atak mitycznego tłumu.

Tak przy okazji - z dobrego źródła wiem, że dzisiaj w Tatrach Bielskich czterech osobników odwiedziło pewne historyczne miejsce. I zadali sobie pytanie. "Ciekawe czy 100 tutaj był". Byłeś w jaskini na A ?

P.s. Życzę powodzenia "schronisku" w szukaniu nocujących.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-06-14, 20:46

Poetycko się zrobiło.
W temacie finansów:
Dobromił pisze:P.s. Życzę powodzenia "schronisku" w szukaniu nocujących.

Nie sądzę, by mieli z tym problem.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-06-14, 20:48

Możesz mieć, niestety, rację.

Ja tam spałem raz ( dwie noce w lutym ) i pamiętam klimat. Syf z ubikacji było czuć wszędzie. Oczywiście po remoncie będzie inaczej ale mi tam już nie po drodze.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
1OO

Postautor: 1OO » 2025-06-15, 20:12

sprocket73 pisze:Widzę działasz dalej w swoim stylu :)

Bycie sobą jest najwygodniejszym podejściem, nie zaprowadzi cię tam ślad GPSa :ok

sprocket73 pisze:A w miejsce jednych chatek powstają inne, lepsze ;)

Całe 5 minut zajęło odrzucenie tego wymysłu, jeszcze przed oficjalnym otwarciem. "z własną łazienką" = z własnym nocnikiem :) Nie ma co strzępić jęzora: kwatera <<< schronisko <<< chatka/koleba

Dobromił pisze:zadali sobie pytanie. "Ciekawe czy 100 tutaj był". Byłeś w jaskini na A ?

Tropem pierwszego skojarzenia Kiedyś mapy mówiły, że będą tam smoki. Teraz już nie. Co nie znaczy, że smoków tam nie ma. Wydawało się na tyle sensowne, że wcieliłem temat w życie. Mapa Tatr na nowo ożyła. Kreatywna osoba mogłaby nawet ułożyć Smoczą Koronę. Choć niektórymi drogami nie powinno się podążać. :P

Na koniec wiosenny kwiecisty górski prezent, dla nieprzepadających za kamolami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnie nazywam leśnymi satynowymi duszkami, jakby znalazł się tu ktoś na tyle miły i imiennie je skatalogował.
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-06-16, 09:25

Ta Chatka jest pod Suchą Przechybą ? Seta spałeś może w Kolibie pod Jeżową zanim spłonęła ?
Awatar użytkownika
1OO

Postautor: 1OO » 2025-06-19, 18:40

Na nowo wstsawiłem zdjęcia na inny serwer. Poprzedni zaczyna szwankować.

Gór Ski pisze:Ta Chatka jest pod Suchą Przechybą ?

W treści wiele na to wskazuje, ale nie. Przez ostatnich kilka miesięcy w myślach przenosiłem się w to miejsce i w terenie udało się je odnaleźć. Radocha płynąca m.in. z faktu braku koordynat. Nie zostawiłem po sobie sladu, żeby teraz promować w necie. Na geografii w podstawówce rysowalo się poziomy roślinności - regiel górny graniczy z kosodrzewiną na 1500, można tam dorysować chatki i mapa gotowa. :D Nie Forumowicze, ale jakieś dzięcioły podchwycą temat klikając w internet. Później na miejscu podnoszą ciśnienie np. paląc plastikowymi śmieciami, rozbijając butelki czy wyrzucając puszki po jedzeniu. Szkło czy puszka może okaleczyć zwierzęta. Wniosłeś to znieś.

Gór Ski pisze:Seta spałeś może w Kolibie pod Jeżową zanim spłonęła ?

Kojarzę jedynie że zgrana ekipa opiekowała się tą chatką. W tamtym czasie usuwałem białe plamy w Wysokich i Bielskich. Dużo lepiej pamiętam jak się skopciła Zbójnicka Chata. Rozbita butelka plus susza i może być po chatce.

Obrazek