Towarzyski weekend ze Wschodem Słońca na Babiej
Re: Towarzyski weekend ze Wschodem Słońca na Babiej
Ta wieża to na Mosornym Groniu.
Sebastian pisze:buba pisze:Zawsze było ogolnodostępne, wiec chyba poki co sie nic nie zmieniło.
Byłem na Mędralowej w listopadzie, czyli całkiem niedawno, nadal było ogólnodostępne.
Warunki na Babiej Górze miałeś pierwsza klasa, Mała Fatra jak z bajki. Też uważam, że na wschody Pilsko jest lepsze od Babiej.
Porada fotograficzna: na wschody słońca przydaje się filtr połówkowy szary (patrz moje zdjęcia z Kamionnej), na kilku zdjęciach masz za jasną górę i przepalenia, najbardziej widać to tu:
i tu:
Fotografujesz w RAW, więc sporo można wycisnąć z tych zdjęć, spróbuj użyć filtru gradientowego w Adobe Camera Raw, może da się "ściągnąć w dół" te przepalenia, bo RAW ma dużo większą dynamikę tonalną niż JPG.
Lightroom się nie przyczepił, że to przepalone Ja mam taki filtr połówkowy, ale nic nie brałem ze sobą, ze dużo kilometrów z duża wagą, (bo też nie swoje nosiłem)do tego na górze odczuwalna -12 stopni. Musiałbym zrobić jedno zdjęcie z dobrą górą, i drugie takie jak to z dołem.
Zobacz jak to zdjęcia w RAWie wyglądało, było jeszcze gorzej
Pudelek pisze:Wybrałeś najgorsze i najbardziej strome podejście na Jałowiec Kiedyś tam prawie padliśmy, ale może to przez kaca
Mostek w Lachowicach za każdym razem wygląda gorzej
To chociaż mnie trochę pocieszyłeś
marekw pisze:Ta wieża to na Mosornym Groniu.
Dzięki wielkie
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Coldman pisze:Zobacz jak to zdjęcia w RAWie wyglądało, było jeszcze gorzej
Zdjęcie w RAW w ogóle "nie wygląda", bo to tylko zrzut z matrycy. Ale góra jest lepsza, rozjaśnij dół i będzie dobrze.
Coś w tym stylu:
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Cień Wielkiej góry jest fajny, kadr jak z K2
Ładny i miły dla oka wschód
Ładny i miły dla oka wschód
- sprocket73
- Kontakt:
Mostek w Lachowicach został naprawiony, w sensie część desek wymieniona, byłem przedwczoraj
Podobają mi się zdjęcia ze wschodu. Ładne kolorki wyszły
Podobają mi się zdjęcia ze wschodu. Ładne kolorki wyszły
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
- sprocket73
- Kontakt:
"Oryginał" najlepszy... słońce ma razić po oczach, czy po matrycy, a tak to wygląda jak zdjęcie nocne
SPROCKET
Pierwszy dzień ciekawy przez te kontrasty: jesień na dole i ładna zima na Hali Jaworowej.
Wschód na Babiej bardzo fajnie Wam wyszedł. Chciałabym tam kiedyś trafić na inwersję. No ale trzeba by tam częściej chodzić.
Wschód na Babiej bardzo fajnie Wam wyszedł. Chciałabym tam kiedyś trafić na inwersję. No ale trzeba by tam częściej chodzić.