Wyspowo

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Re: Wyspowo

Postautor: opawski1 » 2024-11-17, 20:41

O wróciły relacje Lidki ;)
i kolejne listopadowe wycieczki całkiem kolorowe
Ogorzała, fajna nazwa i robiłaś to co się tam powinno :D Ciekawe co oferuje zajazd u Gazdy w sezonie. Nie byłem tam jeszcze.
Śnieżnica, szłaś zamkniętym szlakiem, jak tak można nielegalnie i bez wyciągu? :P Z tej polany na szczycie 2 lata temu miałem widowisko jak startują na lotniach, także to prawda.
Ławki na szczytach w Wyspowym to całkiem nowa akcja bodajże ostatni rok, góra dwa, całkiem spoko. Imiona to chyba tych co dołożyli się do nich ;)
Ja Beskid Wyspowy bardzo lubię piękne okolice. Spędziłem tam sporo czasu i wracam regularnie co kilka lat. Zawsze latem siedzimy tam na "swojej bazie". W tym roku także, może zimą wpadną tu jakieś moje relacje ;)
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
Lidka
Kontakt:

Postautor: Lidka » 2024-11-18, 05:53

padałam na kolana, by odpocząć, bo tak było ... bliżej ziemi

jak to brzmi! tak filozoficznie :D ja ten tekst wykorzystam :)

Z tej polany na szczycie 2 lata temu miałem widowisko jak startują na lotniach

dzień wcześniej widziałam jak latali i miałam nadzieję, że oni tak codziennie, ale widać, niekoniecznie.
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2024-11-18, 08:14

Beskid Wyspowy jest super!
W ostatnich latach bawiłem się w "odkrywanie Beskidu Wyspowego" i zapuszczałem się w bardziej wschodnie nieznane mi rejony. Za to w tym roku, w czasie przepięknej jesieni, chodziłem po klasykach, czyli po terenach z Twoich relacji.

Mam kilka uwag. Alkohol nie jest najwłaściwszym towarzyszem górskich wypadów. Napoje wyskokowe mają przede wszystkim negatywny wpływ na motorykę, koordynację wzrokowo – ruchową i prawidłową orientację w terenie, ogłupia, zaburza percepcję, postrzeganie rzeczywistości, obniża sprawność fizyczną, odwadnia. Spożycie nadmiernej ilości sprawić może, że samodzielne zejście z górskiego szlaku nie będzie możliwe.
No ale jeżeli już się musi, to polecam Klub Zdobywcy z Żywca. A co do trunków, Tatra Tea - ma ładną nazwę i moc od 17 do 72%, więc każdy znajdzie coś dla siebie :)

Lidka pisze:Rawka sprawdza się również jako pies pasterki- dzielnie pilnuje swojego stada (czyli mnie i Jacka)- jak jedno zostaje w tyle, to nie pozwala drugiemu iść dalej. Wymownie się odwraca i czeka

Tobi również nas pilnuje. Jak zostaję w tyle robiąc zdjęcia, to wraca się po mnie, a potem biegnie do Ukochanej i próbuje ją powstrzymać od dalszego marszu skucząc, wtedy ona wie, że należy poczekać.
Natomiast przypominam, że 30 ust 1 pkt 13 ustawy o lasach zakazuje puszczania w lasach psów luzem. Art. 166 kodeksu wykroczeń stanowi, że kto w lesie puszcza luzem psa, podlega karze grzywny do 1000 złotych albo karze nagany.
Awatar użytkownika
Lidka
Kontakt:

Postautor: Lidka » 2024-11-18, 08:28

Natomiast przypominam, że 30 ust 1 pkt 13 ustawy o lasach zakazuje puszczania w lasach psów luzem. Art. 166 kodeksu wykroczeń stanowi, że kto w lesie puszcza luzem psa, podlega karze grzywny do 1000 złotych albo karze nagany.

a na polach, polanach i łąkach? :lol
W lesie psica jest z reguły na smyczy. Za dużo ma w sobie domieszki psa myśliwskiego a ja za małą siłę perswazji, żeby nie goniła tych sarenek czy zajączków. :rol
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-18, 08:29

A potem dziczyzna na obiad.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2024-11-18, 08:50

Lidka pisze:
żeby nie goniła tych sarenek

Bo w polach sarenek nie ma ;)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-18, 09:08

sprocket73 pisze: Spożycie nadmiernej ilości sprawić może, że samodzielne zejście z górskiego szlaku nie będzie możliwe.
No ale jeżeli już się musi, to polecam Klub Zdobywcy z Żywca.

Podobno mają sekcję "Pomocna dłoń".
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-11-18, 18:51

Lidka pisze:tabliczkę informującą nas, że przyszliśmy nielegalnie na nogach z dołu do góry. Powinniśmy wjechać wyciągiem

Dobrze, że nie napisali: Najbliższy czynny szlak niebieski w Bieszczadach

Lidka pisze:i figura Chrystusa ogrodzona jakimiś paskudnymi sznurkami z jeszcze paskudniejszymi foliowymi dodatkami. No ozdoba to to nie jest

Sznurek pewnie po to by krowy nie czochrały się o postument :-)