Pieniński klasyk i cudowne jesienne kolorki

Relacje z Pienin, Gór Świętokrzyskich i innych polskich gór...
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Pieniński klasyk i cudowne jesienne kolorki

Postautor: Sebastian » 2024-10-25, 22:13

Ta wycieczka nie jest dla tych, którzy w Pieninach widzieli już wszystko. Klasyk i nuuuda, Panie, czyli Sokolica i Trzy Korony. Ale będzie fragment poza szlakiem!

Startujemy z Krościenka, z parkingu położonego przy Rynku. Jest siódma rano, Krościenko jest jeszcze w cieniu, mamy bardzo rześki i chłodny październikowy poranek. Trzeba się ciepło ubrać.

Zielonym szlakiem idziemy na Sokolicę, na początku ul. Świętej Kingi wzdłuż krościeńskich domów. Po lewej stronie mijamy cmentarz, przy którym trwa rozbudowa parkingu, ciekawe czy będzie można ta, parkować za darmo? Aha, my za całodzienne parkowanie przy Rynku zapłaciliśmy 15 zł, uczciwa cena.

Marsz nas trochę rozgrzewa, choć cały czas idziemy w cieniu, a słońce dopiero zaczyna powoli oświetlać czubki otaczających nas gór. Przy wejściu na teren Pienińskiego Parku Narodowego znajduje się kolejny parking, idealny na łapanie wschodów słońca na Sokolicy-stamtąd jest najbliżej.

Idąc ścieżką wzdłuż Dunajca cały czas czekamy na słońce, które jednakże pokaże się na chwilę dopiero po zejściu z drogi i podejściu trochę w górę. W ciepłym świetle porannego słońca jesienne kolory od razu wyglądają dużo lepiej i stanowią piękną zapowiedź dzisiejszych atrakcji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Sokolicy pięknie jak zawsze, choć sosenka wygląda coraz marniej. W Leśnicy i nad Dunajcem reszki porannych mgieł, Trzy Korony i Zamkowa Góra w jesiennych kolorach, doskonale widoczne Tatry. Turyści powoli się schodzą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mgły nad Beskidem Sądeckim

Obrazek

Obrazek

Za Sokolicą czeka nas Sokola Perć, czyli szlak wytyczony w 1926 roku przez księdza Walentego Gadowskiego, twórcę tatrzańskiej Orlej Perci, prowadzący przez kilka urwistych, nierzadko widokowych szczytów, między innymi Czertezik i Czerteż oraz Białe Skały. W kilku miejscach mamy tam do czynienia z niewielką wspinaczką skalną (nic wielkiego, raptem dwa-trzy metry), kilka odcinków jest wyposażonych w drabinki lub poręcze. Wokół mamy piękne lasy, sporo sosen, sporo liściastych drzew, tak kolorowych jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za Sokolą Percią szlak prowadzi przez bardziej leśno-łąkowe tereny, jest czas i okazja nacieszyć się jesiennymi kolorkami. Przejście przez Pieniński Potok, gdzie można uzupełnić zapasy wody lub usiąść na ławeczkach, jest pogrążone w cieniu i wilgoci. Niskie słońce robi swoje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy pod Zamkową Górę. Tamtejszy las, choć dość mroczny, zawsze robi na mnie duże wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Pod szczytem Zamkowej Góry znajdują się ruiny Zamku Pienińskiego - budowli wzniesionej na prawdopodobnie w końcu trzynastego wieku. Historia tego zamku jest słabo udokumentowana, choć wiele śladów wskazuje na to, że już na początku piętnastego wieku zamek popadł w ruinę. Widoczne dla turystów ruiny zamkowe są dość skąpe, nie za bardzo jest nad czym się rozwodzić.

Obrazek
zdjęcie z ciotki Wikpedii

Nad zamkiem wznosi się góra, która od niego wywodzi swą nazwę. Na Zamkową Górę prowadzi spod zamku krótka ścieżka, a sama góra na strome, skaliste i widokowe zbocze opadające do Przełomu Dunajca. Aktualnie wejście na Zamkową Górę jest zamknięte z uwagi na ochronę bardzo cennego stanowiska górskiej wapieniolubnej roślinności. Kto nie był na tym bez wątpienia atrakcyjnym szczycie, prędko może nie mieć okazji tam pójść, bo
przyczyna zamknięcia szlaku nań raczej prędko nie wygaśnie.

Już coraz bliżej Trzech Koron. Tuż za Zamkową Górą znajduje się pewne miejsce dostępne tylko dla wtajemniczonych, na które zaglądamy. To pozaszlakowy Ostry Wierch dostępny dosłownie trzy minuty podejścia od szlaku.

Obrazek

Obrazek
na Ostrym Wierchu

Obrazek

Z Ostrego Wierchu jest najlepszy widok na Sokolicę:

Obrazek

Obrazek
Jarmuta

Tuż przed Trzema Koronami Polana Kosarzyska, częściowo ocieniona nawet wczesnym popołudniem - niskie październikowe słońce po raz kolejny daje znać o sobie.

Obrazek

Obrazek

Pod Trzema Koronami uiszczamy opłatę za wejście obowiązującą wspólnie na Sokolicę i Trzy Korony - pod Sokolicą było jeszcze wcześnie, w punkcie opłat nie było jeszcze pracownika parku. Choć nie mamy dziś do czynienia z kolejką do wejścia na Trzy Korony, co często ma miejsce w wakacje, na niewielkiej platformie szczytowej jest sporo ludzi, a że mieści ona mniej więcej 10 osób, to cały czas jest ciasno.

Obrazek

Widoczność jest dziś bardzo dobra, widać nawet leżące na południe od Muszyny słowackie Góry Czerchowskie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tym pienińskim „zawijasku" przez Sokolicę i Górę Zamkową teraz czeka nas szybkie, krótkie zejście do Krościenka przez Przełęcz Szopka, na której po raz ostatni tego dnia oglądamy Tatry na horyzoncie. To najkrótszy szlak i najłatwiej dostępny szlak na Trzy Korony, w szczycie turystycznym ciągną tu prawdziwe tłumy. Na szczęście październikowemu czwartkowi daleko do szczytu turystycznego, choć mimo wszystko byłem zaskoczony liczbą turystów na tym Trzech Koronach.

Obrazek

Ostatni etap zejścia do Krościenka zawsze miło wspominam, podobają mi się tamtejsze łąki i widoki na miasto i Beskid Sądecki znajdujący się po drugiej stronie Dunajca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle. Mam nadzieję, że obejrzeliście relację, pomimo że wiele odkrywczego w niej nie ma. Gdyby nie Ostry Wierch, to chyba nie warto by jej w ogóle wrzucać ;)
Awatar użytkownika
Lidka
Kontakt:

Re: Pieniński klasyk i cudowne jesienne kolorki

Postautor: Lidka » 2024-10-25, 22:38

w Pieninach widzieli już wszystko. Klasyk i nuuuda, Panie, czyli Sokolica i Trzy Korony.

Niby tu byłam, ale że to było z 15 lat temu , to patrząc na niektóre zdjęcia- same nowości. jakies schodki, drabinki,,, Czyli widziałam, ale nie widziałam. Wszystkiego- oczywiście :-o
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-10-25, 22:42

Ja proponuję by autor dawał najpierw opis a następnie zdjęcie a nie odwrotnie. Wrzucanie opisów losowo czyni relację bez sensu a przynajmniej bardzo utrudnia odbiór.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2024-10-25, 23:29

Bardzo ładnie; nieistotne, że klasyk. Chętnie bym się tam wybrała w taką jesień.
marekw

Postautor: marekw » 2024-10-26, 07:50

Lubię takie klasyki,a każdą relację nawet powtarzalną warto wrzucić bo zawsze coś nowego się zobaczy.Nie wiem jak wy to robicie,że zawsze macie mega pogodę i widoki na wycieczkach :) .
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2024-10-26, 08:55

Fajnie, że słońce miałeś - ale szkoda, że mgiełek nie było.
Fajnie wrzucać takie klasyki, dobrze Marek pisze, zawsze coś nowego.
Myślałem, że poszedłeś na Zamkową. Ja bym z miłą chęcią wrócił na Zamek. A Sokola Perć mi się strasznie podobała, fajnie się nią szło, choć widoków nieco mniej było.
Fajna wycieczka! :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2024-10-26, 11:38

marekw pisze:Lubię takie klasyki,a każdą relację nawet powtarzalną warto wrzucić bo zawsze coś nowego się zobaczy.Nie wiem jak wy to robicie,że zawsze macie mega pogodę i widoki na wycieczkach :) .

Z tym "niewrzucaniem" to była taka lekka prowokacja dla pobudzenia dyskusji. A co do zastanej pogody, po prostu sprawdziłem prognozę i wziąłem dzień urlopu. Ot, cała tajemnica.

_laynn pisze:Myślałem, że poszedłeś na Zamkową. Ja bym z miłą chęcią wrócił na Zamek.

Był tak plan. Niestety, było na szlaku sporo ludzi, a na zamku ludzie siedzieli, odpoczywali, jedli i pili. Za duży tłum był, żeby na oczach wszystkich przechodzić przez barierki i iść na nielegalu.

_laynn pisze:Fajnie, że słońce miałeś - ale szkoda, że mgiełek nie było.

Nie można mieć wszystkiego. Za to wiem z pewnego źródła, że mgiełki były następnego poranka.

Obrazek

Wiolcia pisze:Bardzo ładnie; nieistotne, że klasyk. Chętnie bym się tam wybrała w taką jesień.

Dzięki. Kolejna relacja będzie dla odmiany "z zadupia".
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2024-10-26, 21:26

Ostry Wierch mi się podoba - pozaszlakiem, piękne widoki - od razu jakoś atrakcyjniej :)
Tak po prawdzie to atrakcyjne było wszystko. Klasyczną pętelkę dawno nie szedłem, 2016 rok ostatnio.
Pieniny są super! :)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-10-28, 09:10

Nuda ? Panie, toż to miejsce dramatyczne ! Kilka lat temu, w ZIMOWYM miesiącu lutym, Prezes naszego Klubu dokonał tam ( podejście na Sokolicę ) przyspieszonego zejścia po schodach. Krew, oderwane kończyny ( od razu je przyszyliśmy ), łeb ubity, kość połamana. Byłem tym wydarzeniem tak zszokowany, że wycieczkę skończyłem w Schronisku Chochołowskim.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Coldman

Postautor: Coldman » 2024-11-07, 12:14

Takie klasyki naprawdę dobrze się ogląda w takich warunkach pogodowych. Dzięki za przypomnienie tej trasy :)

Ja liczyłem, że jak na 3 Koronach mi się udało za darmo to na Sokolicy też się uda, ale niestety xd
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach