Muńcuł z Ujsoł
Muńcuł z Ujsoł
Muńcuł.
Byłem raz jesienią, bardzo mi się spodobało więc postanowiłem wrócić.
Widomo, trzeba by tam wleźć od jakiejś innej strony, wybrałem zielony szlak z Ujsoł, dalej niebieskim przez Młada Hora i czerwonym w stronę Rycerki, tyle że odbiłem w prawo przez Urówke i zszedłem z powrotem do Ujsoł.
Zielony szlak na początku solidnie zarośnięty i wąski, zbierałem na twarz wszystkie pajęczyny po drodze, milutko tak o poranku
Później wychodzi się już na otwartą przestrzeń i robi się pięknie, polany pełne kwiatów i dziesiątek motyli, które chyba mają akurat gody, bo jest ich naprawdę sporo, latają z każdej strony.
Pojawiają się chaty w miejscach gdzie chyba każdy z nas chciałby taką mieć
Ścieżka się zwęża i zaczyna piąć mocniej w górę, im jestem wyżej tym więcej widoków pojawia się za plecami, wypatruję na mapie momentu kiedy muszę odbić żeby skrócić sobie drogę do chatki pod Muńcołem.
Przez wysokie trawy i borowinę docieram do celu, w chatce pusto choć wydaje się tam być spory syf, chyba ostatnio odwiedzający nie znali zasad dobrego wychowania i sprzątania po sobie …
Rozwalam się na ławie przed domkiem wyciągam sprzęt i zaczynam działać !
Kuchenka odpalona, patelnia rozgrzana, można rzucać plastry boczku, ale przyjemnie skiwierczy i ten zapach mmmmmniam
Na przypieczony boczek lądują jajeczka, chwilę później zajadam się jajecznicą i podziwiam widoki.
Kiedy ja pałaszuje śniadanie, na kuchence już grzeje się woda na kawę, bo wycieczka bez kawy, to zmarnowana wycieczka
Na niebie jakoś dziwnie się mroczy i mam wrażenie jakby wszystko zmierzało w stronę deszczu !?
Postanawiam się zbierać i ruszać żwawym krokiem w stronę Mładej Hory, bardzo lubię ten odcinek z Muńcoła na Przeł. Kotarz, Wijąca się ścieżka między prostymi i długimi drzewami (chyba buki) las jest tam naprawdę ładny.
Zatrzymuję się na chwilę przy Kaplicy św. Piotra i ruszam dalej …
Młada Hora i okolice to przepiękne domki i chatki, szczególnie powyżej kaplicy na czerwonym szlaku, są nowe wycacane, gdzie wszystko jest pod prądem, nawet kapliczka przydrożna jest otoczona pastuchem … i są stare rozsypujące się z tabliczkami ostrzegawczymi że grozi zawalaniem, ale dla mnie robią piękny klimat tego szlaku, którym z resztą idzie się bardzo fajnie, a po odbiciu na Urówke to czysta sielanka wśród traw i małych brzóz
Na sam koniec wychodzi się na polany nad Ujsołami, ładnie z nich widać całą wioskę.
I taka to była wycieczka.
Byłem raz jesienią, bardzo mi się spodobało więc postanowiłem wrócić.
Widomo, trzeba by tam wleźć od jakiejś innej strony, wybrałem zielony szlak z Ujsoł, dalej niebieskim przez Młada Hora i czerwonym w stronę Rycerki, tyle że odbiłem w prawo przez Urówke i zszedłem z powrotem do Ujsoł.
Zielony szlak na początku solidnie zarośnięty i wąski, zbierałem na twarz wszystkie pajęczyny po drodze, milutko tak o poranku
Później wychodzi się już na otwartą przestrzeń i robi się pięknie, polany pełne kwiatów i dziesiątek motyli, które chyba mają akurat gody, bo jest ich naprawdę sporo, latają z każdej strony.
Pojawiają się chaty w miejscach gdzie chyba każdy z nas chciałby taką mieć
Ścieżka się zwęża i zaczyna piąć mocniej w górę, im jestem wyżej tym więcej widoków pojawia się za plecami, wypatruję na mapie momentu kiedy muszę odbić żeby skrócić sobie drogę do chatki pod Muńcołem.
Przez wysokie trawy i borowinę docieram do celu, w chatce pusto choć wydaje się tam być spory syf, chyba ostatnio odwiedzający nie znali zasad dobrego wychowania i sprzątania po sobie …
Rozwalam się na ławie przed domkiem wyciągam sprzęt i zaczynam działać !
Kuchenka odpalona, patelnia rozgrzana, można rzucać plastry boczku, ale przyjemnie skiwierczy i ten zapach mmmmmniam
Na przypieczony boczek lądują jajeczka, chwilę później zajadam się jajecznicą i podziwiam widoki.
Kiedy ja pałaszuje śniadanie, na kuchence już grzeje się woda na kawę, bo wycieczka bez kawy, to zmarnowana wycieczka
Na niebie jakoś dziwnie się mroczy i mam wrażenie jakby wszystko zmierzało w stronę deszczu !?
Postanawiam się zbierać i ruszać żwawym krokiem w stronę Mładej Hory, bardzo lubię ten odcinek z Muńcoła na Przeł. Kotarz, Wijąca się ścieżka między prostymi i długimi drzewami (chyba buki) las jest tam naprawdę ładny.
Zatrzymuję się na chwilę przy Kaplicy św. Piotra i ruszam dalej …
Młada Hora i okolice to przepiękne domki i chatki, szczególnie powyżej kaplicy na czerwonym szlaku, są nowe wycacane, gdzie wszystko jest pod prądem, nawet kapliczka przydrożna jest otoczona pastuchem … i są stare rozsypujące się z tabliczkami ostrzegawczymi że grozi zawalaniem, ale dla mnie robią piękny klimat tego szlaku, którym z resztą idzie się bardzo fajnie, a po odbiciu na Urówke to czysta sielanka wśród traw i małych brzóz
Na sam koniec wychodzi się na polany nad Ujsołami, ładnie z nich widać całą wioskę.
I taka to była wycieczka.
Re: Muńcuł z Ujsoł
Przerażające robactwo.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Dobromił pisze:Przerażające robactwo.
Wszyscy byli mili
Wysokie trawy to już początek lata. Ładna wycieczka, dla mnie Beskid Żywiecki ma taki powiew świeżości, może też dlatego że nie lubię jeździć w góry przez Wadowice / Sułkowice / Suchą Beskidzką, wolę kierunek na Chyżne i Orawę Ale byłem ostatnio na Suchej Górze, na Praszywki mam plan, bo jeszcze tam nigdy nie byłem, to może i o Muńcuł zahaczę. Widzę, że polubiłeś biwakowanie: kawka, jajecznica, itp. Smacznego.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
Sebastian pisze:Wysokie trawy to już początek lata. Ładna wycieczka, dla mnie Beskid Żywiecki ma taki powiew świeżości, może też dlatego że nie lubię jeździć w góry przez Wadowice / Sułkowice / Suchą Beskidzką, wolę kierunek na Chyżne i Orawę Ale byłem ostatnio na Suchej Górze, na Praszywki mam plan, bo jeszcze tam nigdy nie byłem, to może i o Muńcuł zahaczę. Widzę, że polubiłeś biwakowanie: kawka, jajecznica, itp. Smacznego.
Zahacz koniecznie, bo to fajne tereny z ładnym widokiem, można zrobić pętlę razem z Rycerzową
A tak sobie urozmajcam te zwykłe wycieczki, jakąś kawką albo jajcówką, żeby coś się innego działo niż tylko chodzenie i pstrykanie zdjęć
- sprocket73
- Kontakt:
Podoba mi się obróbka zdjęć tych z początku jak jeszcze było dużo słońca. Potem warunki trochę siadły, ale i tak technicznie się ładnie bronią.
Ze wszystkiego emanuje spokój, jedność z przyrodą. Sielanka
p.s.
Na forum zostało samo TWA
p.s.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
sprocket73 pisze:Podoba mi się obróbka zdjęć tych z początku jak jeszcze było dużo słońca. Potem warunki trochę siadły, ale i tak technicznie się ładnie bronią.
p.s.
Tak, obróbka jest bardzo ładna, moja szkoła
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
sprocket73 pisze:Podoba mi się obróbka zdjęć tych z początku jak jeszcze było dużo słońca. Potem warunki trochę siadły, ale i tak technicznie się ładnie bronią.
p.s.
Skoro zostaliśmy sami, to teraz musi się lać miód i słodycz
Dziękuję za miłe słowa, jak zawsze się staram
Ostatnio mam farta na pogodę, ma być słonecznie a później zanosi niebo ciemnymi chmurami i jest chłodniej i przyjemniej
Tak, obróbka jest bardzo ładna, moja szkoła
Yes my lord
Wyjątkowo dobrze się obrabiało te zdjęcia.
Jak się okazuje owady też bywają bardzo kolorowe, a je zdecydowanie trudniej pstryknąć bo bywają ruchliwe
Sympatyczna trasa, milutka.
I jakby tu jeszcze dosłodzić.... no miło mi się w gaciach zrobiło
Piotrek pisze:Jak się okazuje owady też bywają bardzo kolorowe, a je zdecydowanie trudniej pstryknąć bo bywają ruchliwe
Zdecydowanie, pstryknąć coś co jest cały czas w ruchu, bywa trudno
Chyba żeś przecukrzył z tymi gaciami
Z perspektywy czasu myślę, że faktycznie...za słodko. Aż się klei
- Tępy dyszel
Gdzieś poniżej starego nieczynnego wyciągu na szlaku czerwonym jest "chatkowe" (?) zejście do Doliny Danielki. Jest on dobrze zaznaczony w terenie w miejscu odejścia od czerwonego ?
Tępy dyszel pisze:Gdzieś poniżej starego nieczynnego wyciągu na szlaku czerwonym jest "chatkowe" (?) zejście do Doliny Danielki. Jest on dobrze zaznaczony w terenie w miejscu odejścia od czerwonego ?
Mijałem stary wyciąg, był po lewej, a z tego co widzę to doliną Danielki jest po prawej, ale czy była ścieżka, nie wiem, na mapy.cz jest zaznaczona, a nawet dwie, jedna wygląda na dojazdową do posesji ...
Teraz już wszyscy są TWA