2 Orłowa - Trzy Kopce Wiślańskie.
Znów to pogoda wybrała kierunek gdzie pojechaliśmy, zmieniając w ostatnim momencie plany przez prognozy. Ruszyliśmy w jeden z ostatnich rejonów Beskidu Śląskiego, w którym mnie jeszcze nie było - w Pasmo Równicy.
Beskid Śląski składa się z dwóch głównych pasm:
- Pasma Stożka i Czantorii
- Pasma Wiślańskiego, które dzieli się na kilka mniejszych pasm, po których wędrowałem, jednak były jeszcze trzy rejony, gdzie jeszcze nie miałem okazji być - to Cieślar, to szlaki na południowych stokach Baraniej i Pasmo Równicy, a dokładniej odcinek między Równicą a Smerkowicą i to tam dziś się wybieramy.
https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... zem-w.html
Beskidzkie szlaki Laynna
Porządna pętla, sporo kilometrów urobiliście, szacun. Fragmenty mam tam do przejścia, bo jakoś nie było po drodze (ten czarny szlak z Brennej) albo niewiele pamiętam. Pogoda, a raczej pora roku, odbiera trochę uroku tym okolicom, ale rzeczywiście są tam przyjemne miejsca i ładne przysiółki, o których piszesz.
Z dronem jak z dzieckiem - tracisz z nim kontakt i panika!
A że panowie zgodzili się, byście też oglądali widoki, to super! Jakie "miłe ludzie"!
Z dronem jak z dzieckiem - tracisz z nim kontakt i panika!
A że panowie zgodzili się, byście też oglądali widoki, to super! Jakie "miłe ludzie"!
Adrian pisze:tak dwojako, dobrze i źle jednocześnie
Niestety, nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka...
marekw pisze:bardzo lubię tą porę w górach.A później już tylko czołówka na łeb i do domu
Ta cisza, która nastaje...pustka i jeszcze jak się dzieje na niebie...marzenie
Wiolcia pisze:"miłe ludzie"!
Miłe - zresztą jeden z panów wzbudził nasz szacunek. Pan chyba z porażeniem m. a zasuwał tak, że dopiero pod Telesforówką ich dogoniliśmy.
Wiolcia pisze:(ten czarny szlak z Brennej)
Podchodziłem z Brennej ale zawsze zielonym, który łączył się z czarnym - to podejście pod Horzelice daje popalić. Niestety tu schodziłem resztkę po ciemku - więc trzeba będzie wrócić
Wiolcia pisze:tracisz z nim kontakt i panika
Najgorzej, że zapomniałem sprawdzić na jaką wysokość ustawiłem powrót - bo ten dron ma tak, że jak traci zasięg to wraca do miejsca startu. Tu się bałem, że zacznie wracać i wleci w korony drzew...a na buczyny nie wlazłbym na szczęście wrócił ponad nimi.
marekw pisze:Ładny kawałek urobiliście
Wiolcia pisze:sporo kilometrów urobiliście
Nieco niespodziewanie, ale to dobrze. Kiedyś to były normalne kilometraże, ostatnio częściej było to nawet tylko połowa, więc dobrze wiedzieć, że człowiek jeszcze daje radę