W minionym roku na wyjazdach wyszło nam około 110 dni.
Mieliśmy okazję włóczyć się po Polsce, Słowacji, Węgrzech, Serbii, Bułgarii i Czechach. Odwiedziliśmy też nowy dla nas kraj - Grecję.
Wędrowaliśmy ścieżkami Beskidu Żywieckiego i Makowskiego, Gór Wałbrzyskich i Kamiennych, Wzgórz Strzelińskich, po bułgarskich Stobskich i Melnickich piramidach. Dwukrotnie łaziliśmy przez tydzień czeskimi skałkami, wąwozami i ostrzycami w okolicach zwanych chyba Kokorinsko. Wleźliśmy do kilku fajnych jaskiń w rejonach Morawskiego Krasu.
W ramach majowych wędrówek wzdłuż granic szliśmy przez południowe Roztocze - z Bełżca do Kowalówki.
Maczaliśmy kupry w 3 zgrupowaniach ciepłych źródeł i jednym morzu (i to było nowe dla nas morze - Egejskie)
W ramach zimowych wycieczek po "zadymionych miasteczkach" byliśmy w Legnicy i Krotoszynie. Miasteczka tym razem były zupełnie niezadymione, bo trafiliśmy w wyjatkowo ciepłe weekendy, gdzie było po kilkanaście stopni.
Sporo pojeździlismy rowerami po okolicy, nawet raz udało się wybrać z przyczepką i noclegiem Dwa razy płynęliśmy kajakiem (rzeką Oława) i raz pojeździlismy drezyną po opuszczonych torowiskach koło Staniszcza.
Udało się odwiedzić 3 opuszczone miejscowości - poradzieckie osiedle koło Mimonia (Czechy) oraz uzdrowiska: Janske Koupele (Czechy) i Loutra Eleutheron (Grecja)
Nie zabrakło typowych wycieczek nad Odrą, ciekawych odkryć nad starorzeczami czy włóczenia się po zaułkach Bytomia i lasach w okolicach Kotów.
Szczegółowe zestawienie tutaj:
https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... -2023.html
W minionym roku na biwakach spędziliśmy 51 nocy:
- 3 w budach wszelakich, 17 w namiocie, 31 w busiu
- 1 na Słowacji, 1 na Węgrzech, 4 w Serbii, 5 w Bułgarii, 7 w Grecji, 15 w Czechach i 18 w Polsce
- 7 w kwietniu, 7 w maju, 21 w czerwcu, 3 w lipcu, 7 w sierpniu i 6 we wrześniu
Więcej o poszczególnych biwakach tutaj:
https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... -2023.html
Rok 2023 po bubowemu
Rok 2023 po bubowemu
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
51 nocy to 102 dni w terenie, ładnie
Ilość krajów imponująca.
Zestawienia zrobione solidnie.
Ilość krajów imponująca.
Zestawienia zrobione solidnie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolorowo, oryginalnie, różnorodnie. Jak zwykle ciekawe pomysły i odkrywanie miejsc, obok których zwykły śmiertelnik przeszedłby obojętnie. Podziwiam umiejętność odnajdywania w nawet zwykłych rzeczach drugiego dnia i zrobienia ze zwykłej, zdawałoby się, wycieczki, wyprawy na miarę jakiejś egzotycznej
Adrian pisze:51 nocy to 102 dni w terenie, ładnie
Zależy jak się ułozy - jakby to było jednym ciągiem to tylko 52
Wiolcia pisze:Podziwiam umiejętność odnajdywania w nawet zwykłych rzeczach drugiego dnia i zrobienia ze zwykłej, zdawałoby się, wycieczki, wyprawy na miarę jakiejś egzotycznej
Zwłaszcza jedna tegoroczna wycieczka wybitnie wpisuje się w ten schemat pt. "jak odnalezc delte Mekongu kilometr od domu
Ostatnio zmieniony 2024-01-02, 17:24 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
- sprocket73
- Kontakt:
Jak zawsze rekordzistka pod względem ilości dni na wyjazdach!
Tak sobie myślę, że jakbym się z Bubą ożenił, to też miałbym Busia i wycieczki byłyby przeważnie z noclegiem, a nie tak jak teraz prawie same jednodniówki
Tak sobie myślę, że jakbym się z Bubą ożenił, to też miałbym Busia i wycieczki byłyby przeważnie z noclegiem, a nie tak jak teraz prawie same jednodniówki
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
laynn pisze:Kajaków najbardziej, bo górską wycieczkę, za dolewanie Wam zazdroszczę mniej ja tam lubię jak jest sucho
Nic sie nie boj - na jednych kajakach tez nam dołało
A tak serio to bardzo polecam sie wybrac na naszą małą rzeczkę - na stronce https://znurtem.pl pewnie blizej wiosny bedzie juz jakas oferta co i kiedy. Daleko nie masz, spływ mega prosty, trudności nie ma, odwiozą przywiozą a wrażenia zwalają z nóg. Przynajmniej dla osob mało zaznajomionych z wodnymi atrakcjami, bo może Wiolcia ze swojej perspektywy by oceniła, że nudnawo - żadnych przenosek, żadnych wywrotek, żadnych wodospadów No ale na poczatek to super sprawa!
Coldman pisze:Po prostu taki jest Twój styl życia
Staram się dążyć do idealu!
sprocket73 pisze:Tak sobie myślę, że jakbym się z Bubą ożenił, to też miałbym Busia i wycieczki byłyby przeważnie z noclegiem, a nie tak jak teraz prawie same jednodniówki
Jak nic musiałbys gdzies na trasie rozbijać namiot i czekać bo ja bym cie w jeden dzien nie dogoniła!
Ostatnio zmieniony 2024-01-02, 19:39 przez buba, łącznie zmieniany 2 razy.
Uuuu ta strona z kajakami mi się podoba Buba. Choć kawałek jest to może wspólnie z laynnem może coś wykombinujemy
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Coldman pisze:Uuuu ta strona z kajakami mi się podoba Buba. Choć kawałek jest to może wspólnie z laynnem może coś wykombinujemy
O widzisz! Już wam bedzie razniej
Mysmy w tym roku nastawiali się jeszcze na Widawę, ale zbyt długo zwlekaliśmy i w drugiej połowie sierpnia wyschła... tzn. na tyle opadł poziom wody, ze powychodziły rózne kamulce i progi, ze odwołali wszystkie spływy. Ale moze w przyszłym roku sie uda!
Ostatnio zmieniony 2024-01-02, 20:56 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.