Trasa: Ustroń Polana (390) - Orłowa (813) - Zakrzosek (672) - Trzy Kopce Wiślańskie (810) - Smerekowiec (835) - Czupel (882) - Wisła Nowa Osada (455) - Wisła Kopydło PKP (500)
Dystans: 18,7 km
Maksymalne przewyższenie: 492 m
Suma wzniesień: ok. 880 m
Coś więcej:
Prognozy na ów dzień nie były najlepsze. Ustroń Polana wita mnie pochmurną aurą. Więc w dalszą drogą wyruszam z ,,taką pewną nieśmiałością"
Po pierwszych potach, gdzieś w okolicach osiedla Palenica, postanawiam nieco wypocząć. Jest chmurnie ale równocześnie bardzo efektownie. Czantoria w tej aurze jakby groźniejsza z ,,pyska" niż zwykle
Za Orłową, schodząc już na Zakrzosek, ukazuje się na ostatnim planie Hala Jaworowa.
A to same okolice przysiółka Świniorka. Cel główny, tj. Trzy Kopce Wiślańskie, po prawej w oddali.
Kotarz i Malinów. Mimo braku słońca, widać nadspodziewanie dużo, więc dzień nie był zmarnowany
Jednak królową dnia bezwzględnie była Czantoria. Wciąż w mroku
Dopiero na Trzech Kopcach Wiślańskich w pełni ukazuję się Równica.
Czas na jadło. Klasyk Beskidu Śląskiego czyli Telesforówka. Żurek niezły.
Będąc w tych okolicach, nie mogłem sobie odmówić przyjemności wejścia na Czupel. Moim zdaniem, bardzo niedoceniany przez turystów. A widoki z niego przednie, tym bardziej, że bezpośrednie okolice szczytu charakteryzują się dużym spadkiem terenu, stąd łatwiej o tak zwaną ,,głębię" panoramy.
Pasmo Baraniogórskie z Czupla.
Na południe, na zdjęciu tego może nie widać, ale goło oko dostrzegło tego dnia Wielki Rozszudziec w Małej Fatrze. Także moc jest
Zejście do Wisły Kopydła też ładne. Foto z Grapy (górna stacja wyciągu narciarskiego) na Stożek i grupę Cieślara i Kobylą (na pierwszym planie).
Czupel z peronu stacji PKP Wisła Kopydło.
Także jak widać, nawet przy nie najlepszej pogodzie, Beskid Śląski fajny jest. Zobaczyłem więcej niż mogłem się na starcie spodziewać
Dobranoc.
Od Orłowej po Czupel (Beskid Śląski)
- Tępy dyszel
Od Orłowej po Czupel (Beskid Śląski)
Ostatnio zmieniony 2023-10-31, 16:14 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
- sprocket73
- Kontakt:
Wielu ludzi (w tym ja), chodzi w góry tylko przy ładnej pogodzie. Wszystko przez zdjęcia. Pamiętam, że kiedyś dawno było mi wszystko jedno, nawet w deszczu chodzenie miało swój urok.
Czupel w Śląskim bardzo lubię. Jest to szczyt pozaszlakowy
Czupel w Śląskim bardzo lubię. Jest to szczyt pozaszlakowy
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
sprocket73 pisze:Wielu ludzi (w tym ja), chodzi w góry tylko przy ładnej pogodzie. Wszystko przez zdjęcia. Pamiętam, że kiedyś dawno było mi wszystko jedno, nawet w deszczu chodzenie miało swój urok.
Też czasem można zrobić fajne zdjęcia w niepogodę, ale do chodzenia w deszczu się chyba nie przekonam
sprocket73 pisze:Jest to szczyt pozaszlakowy
Jest kilka fajnych miejsc pozaszlakowych w Śląskim
Fajna trasa w Śląskim, kiedyś mi ją Sokół polecał.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
- Tępy dyszel
2. Na Czupel się śpieszcie, bo faktycznie zarasta.
Grasowały tam zębate bestyje.
sprocket73 pisze:Pamiętam, że kiedyś dawno było mi wszystko jedno, nawet w deszczu chodzenie miało swój urok.
Wróć więc do czasów radosnej młodości.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Fajna propozycja wycieczki, mógłbyś jeszcze linka wstawiać z tych map turystycznych, bo klikam w obrazek jak debil z przyzwyczajenia xD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach