Cześć
Postanowiłem wydzielić z głównej relacji wycieczki małą część, bo mi wyszło 130 zdjęć.
Okaże się ona jeszcze dziś
Pilsko
(..)
Tak, że gdy znalazłem się na szczycie Pilska o 07:39 warunki nie zapowiadały udanej obserwacji wschodu słońca.
2 gości urządziło sobie nockę na Pilsku, przy takiej temperaturze czemu nie
Ogólnie dość szybko doszedłem do wniosku, że ta mgła i te ośnieżone drzewka tworzą magiczny klimat. Bawiłem się aparatem i kombinowałem dużo w ustawieniach.
07:51 Słońce zaczęło powoli wychodzić znad chmur
Nie spodziewałem się, że uda mi się zrobić naprawdę takie ujęcia. Na szczycie były oprócz mnie z 4 osoby.
Seans skończony, chmury na dobre przykryły widoki, na szczycie już nie pozostał nikt. Zadowolony udałem się z powrotem w dół. Te ujęcia na pewno znajdą się w moim przyszłorocznym kalendarzu.
(...)
Dalsza część - Link
Babia Góra
(..)
Udało się, Tatry w całej okazałości proszę państwa. To powinien zobaczyć każdy w swoim życiu. Większość zdjęć tutaj umieszczona jest zrobiona na ustawieniach manualnych co nie zdarzyło mi się nigdy. Odpowiednie małe ustawienie przesłony i balans bieli i wyszło super. Na zdjęciach w większość panorama Tatr, ale sporo metrów narobiłem na szczycie. Tu z góry, tam trochę niżej, tu ludzie znowu, więc się przestawiłem i tak ciągle w kółko.
Na szczycie stanąłem o 07:08, następnym razem postaram się jeszcze szybciej.
Ludzi była cała masa, głównie z przełęczy Krowiarek.
Grupa Wielkiej Raczy w bajkowej scenerii
Na Pilsku dzisiaj widoki też musiały być wspaniałe
Niżne Tatry
Mogielica i Turbacz
Szczyt opuściłem o 08:03, bo już zacząłem mocno marznąć
(..)
Dalsza część- Link
Zagadka
Co to za grzebień na zdjęciach, widać też go na powyższych fotach ? Na pierwszym planie Mogielica i Turbacz
Wschody słońca na Pilsku i Babiej Górze (...)
Wschody słońca na Pilsku i Babiej Górze (...)
Ostatnio zmieniony 2023-01-15, 17:54 przez Coldman, łącznie zmieniany 4 razy.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Warunki na Babiej bajeranckie, szkoda że na Pilsku tak nie wyszło, lecz był "tylko klimacik". Pilsko ma dwie zajebiste cechy plasujące tę górę w moich oczach zdecydowanie wyżej niż Babia Góra:
1. Widoki są o wiele lepsze - na Tatry i Orawę podobne, ale dużo bliżej jest Mała Fatra i Beskid Śląski, a w tamtą stronę inwersja potrafi być imponująca. Raz nawet widziałem Pradziada z Pilska.
2. Na Pilsko chodzi o wiele mniej ludzi, na Babiej to tłum jak na Krupówkach, nawet na wschodzie słońca - co widać na twoich zdjęciach.
Nie znałem cię od tej strony, raczej kojarzyłeś mi się z szybkim zaliczaniem gór, ale skoro Diadem zdobyty, to można zacząć wycieczki pod innym kątem. Ten kąt bardzo mi się podoba.
P.S. Jak robisz zdjęcia w RAW, to ustawienie balansu bieli w aparacie nie ma znaczenia, RAW i tak zapisuje wszystkie dane z matrycy, a balans sobie kulturalnie w domu ustawiasz.
1. Widoki są o wiele lepsze - na Tatry i Orawę podobne, ale dużo bliżej jest Mała Fatra i Beskid Śląski, a w tamtą stronę inwersja potrafi być imponująca. Raz nawet widziałem Pradziada z Pilska.
2. Na Pilsko chodzi o wiele mniej ludzi, na Babiej to tłum jak na Krupówkach, nawet na wschodzie słońca - co widać na twoich zdjęciach.
Nie znałem cię od tej strony, raczej kojarzyłeś mi się z szybkim zaliczaniem gór, ale skoro Diadem zdobyty, to można zacząć wycieczki pod innym kątem. Ten kąt bardzo mi się podoba.
P.S. Jak robisz zdjęcia w RAW, to ustawienie balansu bieli w aparacie nie ma znaczenia, RAW i tak zapisuje wszystkie dane z matrycy, a balans sobie kulturalnie w domu ustawiasz.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
- sprocket73
- Kontakt:
Kto rano wstaje... ten jest niewyspany
Ale warto było, warunki, szczególnie na Babiej, dopisały.
chmury, tam nie ma żadnych większych gór
Ale warto było, warunki, szczególnie na Babiej, dopisały.
Coldman pisze:Co to za grzebień na zdjęciach
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Sebastian pisze:Nie znałem cię od tej strony, raczej kojarzyłeś mi się z szybkim zaliczaniem gór, ale skoro Diadem zdobyty, to można zacząć wycieczki pod innym kątem. Ten kąt bardzo mi się podoba.
Cały czas coś zaliczam, zresztą niedługo opublikuje temat dotyczący Korony Gór Polski.
W sumie Mędralowa pozwoliła mi się stać prawowitym jej zdobywcą.
To już wiem z tymi ustawieniami, ale potem powiem Ci, że dużo jej nie musiałem poprawiać w programie, jak już wstępnie dobrze zrobiłem.
Adrian pisze:
Robisz RAW, zaczyna manualnie ustawiać ... To kiedy lustrzanek, lub bez... ?
Po takich wyjazdach człowiek się rozgląda za czymś lepszym, ale potem sobie przypomina, że po pierwsze gabaryty, a po drugie najważniejsze, takie rzeczy kosztują kilka tysięcy. Niby mam oszczędności, ale jeśli nie jestem przekonany, do wydawania takiej ilości pieniędzy na sprzęt. Aktualnie sobie kupuje jakiś super ręcznik, no i może jakaś koszulka z merynosa by się przydała.
sprocket73 pisze:Kto rano wstaje... ten jest niewyspany
Ale warto było, warunki, szczególnie na Babiej, dopisały.Coldman pisze:Co to za grzebień na zdjęciach
22:00 i człowiek już śpi
Brawo, tak to są chmury, a ja szukałem i sprawdzałem co to może być, dopiero później ogarnąłem sprawę
Ostatnio zmieniony 2023-01-15, 18:06 przez Coldman, łącznie zmieniany 1 raz.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
W sumie jakbyś odwrócil kolejność: tego dnia co byleś na Pilsku poszedłbyś na wschód na Babią i na odwrót to chyba byłoby lepiej. Bo na Pilsku wyglądało jakby "brakowało wysokości" żeby przebić się przez cienką już warstwę chmur/mgły. Mimo tego też całkiem fajnie bo wyszedł klimacik.
Z Babiej miałeś piękniejszy ten wschód. i też muszę zobaczyć w końcu te Tatry o wschodzie. kurde, ale te tłumy...
Widzę że się wciągasz w fotografię coraz bardziej. Ja długo robiłem w jpg nawet mając już lustrzankę (zresztą dalej robię dość często ujęcia zwykłe, że tak to określę), do Rawów przekonałem się stosunkowo niedawno, no i teraz znacznie dłużej zajmuje mi obróbka zdjęć, niestety...
Z Babiej miałeś piękniejszy ten wschód. i też muszę zobaczyć w końcu te Tatry o wschodzie. kurde, ale te tłumy...
Widzę że się wciągasz w fotografię coraz bardziej. Ja długo robiłem w jpg nawet mając już lustrzankę (zresztą dalej robię dość często ujęcia zwykłe, że tak to określę), do Rawów przekonałem się stosunkowo niedawno, no i teraz znacznie dłużej zajmuje mi obróbka zdjęć, niestety...
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Ave.
Z Babią to jest trochę tak jak z Rysami - najwyższa, najbardziej znana z nazwy w paśmie, "trzeba tam iść". A po co ? Jest sporo szczytów z lepszymi widokami, z ciekawszymi podejściami, itd. Pilsko jest masywem o wiele bardziej interesującym. I kosodrzewiny ma bardziej przytulne.
Coldman - przejdź się jeszcze w elegancki sposób na Małą Babią i więcej tam nie wracaj A Pilsko odwiedzaj często czyli jesienią
Z Babią to jest trochę tak jak z Rysami - najwyższa, najbardziej znana z nazwy w paśmie, "trzeba tam iść". A po co ? Jest sporo szczytów z lepszymi widokami, z ciekawszymi podejściami, itd. Pilsko jest masywem o wiele bardziej interesującym. I kosodrzewiny ma bardziej przytulne.
Coldman - przejdź się jeszcze w elegancki sposób na Małą Babią i więcej tam nie wracaj A Pilsko odwiedzaj często czyli jesienią
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu