W ten przedświąteczny czas
W ten przedświąteczny czas
Kiedy wszystkie porządne panie domu pucują i glancują oraz przygotowują setki przedświątecznych potraw ja się wybieram w góry.
Tradycyjnie jak co roku moi przyjaciele z SKPG organizują "przedświąteczne bacowanie z bigosem" w tym roku, ponieważ zapowiada się nas sporo w bacówce na Hali Cudzichowej.
Każdy ma obowiązek przywieźć bigos i coś dobrego w postaci stałej i w płynie.
Startujemy o godz. 10.30 z Chorzowa z koleżanką, jej samochodem, inni uczestnicy o różnych - wcześniejszych lub późniejszych porach. Zaczynamy też z rożnych miejsc, my akurat z Sopotni z zamiarem wejścia na Rysiankę.
Po przygotowaniu się, ubraniu startujemy z parkingu około 13.15
Już prawie od razu po starcie widzimy coś nowego:
Plecaki mamy całkiem spore jak na wyjazd dwudniowy:
Idziemy pod górę wydeptanym i przejeżdżonym przez skutery skrótem, dość stromą przecinką.
Po drodze zaliczamy jeszcze ciekawe spotkanie z głuszcem, który wcale się nas nie bał. Ale nie zdążyłam wyjąć aparatu, a potem schował się pomiędzy choinki i był słabo widoczny.
W końcu dochodzimy na początek hali - i oto pojawiają się ONE:
Im wyżej tym ładniej. Powoli nam idzie to podchodzenie, bo ciągle pstrykamy i pstrykamy.
Tu akurat na przedostatnim planie Prosieczne i Kwaczański Róg a za nimi Niżnie Tatry
Pilsko o rzut beretem
I ONA - Królowa Beskidów
No i mój ulubiony szczyt
ON i Niżnie Tatry, w nieco szerszej perspektywie
A tu dla odmiany bliski plan - przełęcz Pawlusia i Romanka
W oddali - Pasemko Pewelsko-Ślemieńskie i Żurawnica
Babia i Pilsko raz jeszcze, niebo coraz bardziej czerwone
Jesteśmy już blisko schroniska, gdy spoza grzbietu wyłania się Mała Fatra
Sprzed schroniska:
I jeszcze rzut oka na Tatry, jak z kamerki:
W schronisku byłyśmy prawie punktualnie o 16, zjadłyśmy obiad, ogrzały, wypiły kilka herbat, posiedziały trochę, no i trzeba wychodzić w tą noc.
Ludzie w schronisku, a było ich kilkoro, patrzyli na nas trochę dziwnie.
Ze szlaku w kierunku Pilska nie mam zdjęć, bo było ciemno.
Lubię takie wędrówki nocą po śniegu, kiedy las wokoło jest tajemniczy.
Podeszłyśmy trochę na Palenicę (o kilku innych nazwach), zeszły na przełęcz i zaczęły na rozjeżdżonym trakcie szukać śladów naszych kolegów. Niestety nie było wyraźnie widocznych śladów, ale koleżanka szybko znalazła właściwą drogę (którą jak się okazało - inni nie znaleźli). Zapadając się w śniegu mniej więcej po kolana po kolejnych 30 minutach doszłyśmy do szałasu.
A tam - bigos, grzaniec i inne smakołyki:
Następnych kilka zdjęć jest bez flesza, stad nieco poruszone, ale za to chyba lepiej oddają atmosferę właściwą bacowaniu:
Oprócz bigosu były i kiełbaski:
A w kociołku - grzaniec
No i musiało być śpiewanie przy gitarze, a było kilkoro grajków:
Na zewnątrz szałasu rozpętał się halny, chmury zapierdzielały z ogromną szybkością, drzewa szumiały a wiatr wył, ale wewnątrz było przytulnie.
Spać poszliśmy około 2, spałam źle, z powodu tego halnego, zawsze mam wtedy jakieś takie dziwaczne sny. Już o 9 obudziła mnie koleżanka, która chciała zdążyć na Miziową na godzinę 12, na mszę. Ponieważ ona dzierży w ręce kierownicę (od swojego samochodu), więc musiałam się dostosować i wywlec się o tej wczesnej porze z ciepłego śpiwora.
Zresztą prawdę mówiąc mnie też to było na rękę, tylko wstać rano i ubrać zimne buty jest ciężko.
Ale i tak wszyscy zaczynają już wstawać.
A to stół, a w lewym rogu nasza choinka:
Na śniadanie kiełbaski i grzanki z ogniska:
Około 10.30 wyszłyśmy z koleżanką z szałasu, pogoda nie jest wcale taka zła jak była w nocy:
Po 1,5 godziny marszu doszłyśmy na Miziową, tam akurat w sam raz zdążyły na mszę, a potem trzeba było pokrzepić również ciało, więc coś zjadłyśmy. W międzyczasie ściągnęła reszta towarzystwa, która miała samochody w Korbielowie.
Trzeba znowu opuścić ciepłe schronisko, aby jeszcze za dnia dostać się do samochodu, który jest w Sopotni, na samym końcu wsi. Nie prowadzi tam żaden szlak, ale najwygodniej nam było zacząć zejście szlakiem zielonym (do Sopotni-Wodospadu), a potem w odpowiednim momencie z niego zejść.
Jeszcze dwie fotki sprzed schroniska:
Widać, że na dole już brak jest śniegu, bo halny całkiem ogołocił góry.
Żegnamy się z resztą kolegów i schodzimy tak jak planowałyśmy szlakiem zielonym, a potem różnymi płajami i drogami. Ostatni odcinek jest dość nieprzyjemny, gdyż prowadzi mocno oblodzoną "spychaczówką", na której nogi rozjeżdżają się na wszystkie strony. Aż mnie bolą nadgarstki od ściskania kijków.
O godzinie 17 docieramy wreszcie do samochodu i wracamy do domu.
Pięknie było
Tradycyjnie jak co roku moi przyjaciele z SKPG organizują "przedświąteczne bacowanie z bigosem" w tym roku, ponieważ zapowiada się nas sporo w bacówce na Hali Cudzichowej.
Każdy ma obowiązek przywieźć bigos i coś dobrego w postaci stałej i w płynie.
Startujemy o godz. 10.30 z Chorzowa z koleżanką, jej samochodem, inni uczestnicy o różnych - wcześniejszych lub późniejszych porach. Zaczynamy też z rożnych miejsc, my akurat z Sopotni z zamiarem wejścia na Rysiankę.
Po przygotowaniu się, ubraniu startujemy z parkingu około 13.15
Już prawie od razu po starcie widzimy coś nowego:
Idziemy pod górę wydeptanym i przejeżdżonym przez skutery skrótem, dość stromą przecinką.
Po drodze zaliczamy jeszcze ciekawe spotkanie z głuszcem, który wcale się nas nie bał. Ale nie zdążyłam wyjąć aparatu, a potem schował się pomiędzy choinki i był słabo widoczny.
W końcu dochodzimy na początek hali - i oto pojawiają się ONE:
Im wyżej tym ładniej. Powoli nam idzie to podchodzenie, bo ciągle pstrykamy i pstrykamy.
Tu akurat na przedostatnim planie Prosieczne i Kwaczański Róg a za nimi Niżnie Tatry
Pilsko o rzut beretem
I ONA - Królowa Beskidów
No i mój ulubiony szczyt
ON i Niżnie Tatry, w nieco szerszej perspektywie
A tu dla odmiany bliski plan - przełęcz Pawlusia i Romanka
W oddali - Pasemko Pewelsko-Ślemieńskie i Żurawnica
Babia i Pilsko raz jeszcze, niebo coraz bardziej czerwone
Jesteśmy już blisko schroniska, gdy spoza grzbietu wyłania się Mała Fatra
Sprzed schroniska:
I jeszcze rzut oka na Tatry, jak z kamerki:
W schronisku byłyśmy prawie punktualnie o 16, zjadłyśmy obiad, ogrzały, wypiły kilka herbat, posiedziały trochę, no i trzeba wychodzić w tą noc.
Ludzie w schronisku, a było ich kilkoro, patrzyli na nas trochę dziwnie.
Ze szlaku w kierunku Pilska nie mam zdjęć, bo było ciemno.
Lubię takie wędrówki nocą po śniegu, kiedy las wokoło jest tajemniczy.
Podeszłyśmy trochę na Palenicę (o kilku innych nazwach), zeszły na przełęcz i zaczęły na rozjeżdżonym trakcie szukać śladów naszych kolegów. Niestety nie było wyraźnie widocznych śladów, ale koleżanka szybko znalazła właściwą drogę (którą jak się okazało - inni nie znaleźli). Zapadając się w śniegu mniej więcej po kolana po kolejnych 30 minutach doszłyśmy do szałasu.
A tam - bigos, grzaniec i inne smakołyki:
Następnych kilka zdjęć jest bez flesza, stad nieco poruszone, ale za to chyba lepiej oddają atmosferę właściwą bacowaniu:
Oprócz bigosu były i kiełbaski:
A w kociołku - grzaniec
No i musiało być śpiewanie przy gitarze, a było kilkoro grajków:
Na zewnątrz szałasu rozpętał się halny, chmury zapierdzielały z ogromną szybkością, drzewa szumiały a wiatr wył, ale wewnątrz było przytulnie.
Spać poszliśmy około 2, spałam źle, z powodu tego halnego, zawsze mam wtedy jakieś takie dziwaczne sny. Już o 9 obudziła mnie koleżanka, która chciała zdążyć na Miziową na godzinę 12, na mszę. Ponieważ ona dzierży w ręce kierownicę (od swojego samochodu), więc musiałam się dostosować i wywlec się o tej wczesnej porze z ciepłego śpiwora.
Zresztą prawdę mówiąc mnie też to było na rękę, tylko wstać rano i ubrać zimne buty jest ciężko.
Ale i tak wszyscy zaczynają już wstawać.
A to stół, a w lewym rogu nasza choinka:
Na śniadanie kiełbaski i grzanki z ogniska:
Około 10.30 wyszłyśmy z koleżanką z szałasu, pogoda nie jest wcale taka zła jak była w nocy:
Po 1,5 godziny marszu doszłyśmy na Miziową, tam akurat w sam raz zdążyły na mszę, a potem trzeba było pokrzepić również ciało, więc coś zjadłyśmy. W międzyczasie ściągnęła reszta towarzystwa, która miała samochody w Korbielowie.
Trzeba znowu opuścić ciepłe schronisko, aby jeszcze za dnia dostać się do samochodu, który jest w Sopotni, na samym końcu wsi. Nie prowadzi tam żaden szlak, ale najwygodniej nam było zacząć zejście szlakiem zielonym (do Sopotni-Wodospadu), a potem w odpowiednim momencie z niego zejść.
Jeszcze dwie fotki sprzed schroniska:
Widać, że na dole już brak jest śniegu, bo halny całkiem ogołocił góry.
Żegnamy się z resztą kolegów i schodzimy tak jak planowałyśmy szlakiem zielonym, a potem różnymi płajami i drogami. Ostatni odcinek jest dość nieprzyjemny, gdyż prowadzi mocno oblodzoną "spychaczówką", na której nogi rozjeżdżają się na wszystkie strony. Aż mnie bolą nadgarstki od ściskania kijków.
O godzinie 17 docieramy wreszcie do samochodu i wracamy do domu.
Pięknie było
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
- sprocket73
- Kontakt:
Chyba kojarze ten szałas!
Ale jak bylam tam dosyc dawno temu to kanapy nie bylo- jak ją tam wtargali?
to jest spory plecak???
Ale jak bylam tam dosyc dawno temu to kanapy nie bylo- jak ją tam wtargali?
Basia Z. pisze:
to jest spory plecak???
Ostatnio zmieniony 2013-12-24, 11:58 przez buba, łącznie zmieniany 3 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
buba pisze:Basia Z. pisze:
to jest spory plecak???
Oj tam, oj tam, piszę - "jak na wyjazd 2-dniowy".
Miałam ciepły śpiwór, płachtę biwakową, karimat i kurtkę puchową, za to "mycie" było zbędne.
A kanap było chyba 6, tak że spanie mieliśmy bardzo wygodne.
Ostatnio zmieniony 2013-12-24, 11:56 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Basia Z. pisze:buba pisze:Nic nie oblazlo delikwentow ktorzy spali na kanapie? Bo my kiedys na Łabysowce trafilismy na zamieszkala kanape
Nic, ale temperatury były ujemne.
Moze inne zyjatka przy tych temperaturach zdychaja - tylko ludzie sa w stanie przetrwac (niektorzy
Ech... w moim przypadku to jeszcze z 3-4 miesiace do takowych biwakow.... a brakuje juz tego bardzo!
Ostatnio zmieniony 2013-12-24, 12:08 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
Pokazuję na słowackiej mapie, bo tu lepiej widać. W samym środku ekranu.
http://mapy.hiking.sk/?zoom=15&lat=6366 ... TTTFFFFFTT
W bacowaniach biorę udział od jakichś circa-about 35 lat i fajnie, że tradycja nie zamiera.
Dawniej bacówek było znacznie więcej, teraz niestety z różnych przyczyn ulegają zniszczeniu, ale na szczęście trochę ich jeszcze zostało, przynajmniej w Beskidach i w Gorcach.
Ale są i nowe, na tej samej Hali Cudzichowej, tylko blisko grzbietu zbudowano w ostatnich latach nowiutką, tyle że maleńką bacówkę. Związane to jest z akcją przywrócenia wypasu owiec.
http://mapy.hiking.sk/?zoom=15&lat=6366 ... TTTFFFFFTT
W bacowaniach biorę udział od jakichś circa-about 35 lat i fajnie, że tradycja nie zamiera.
Dawniej bacówek było znacznie więcej, teraz niestety z różnych przyczyn ulegają zniszczeniu, ale na szczęście trochę ich jeszcze zostało, przynajmniej w Beskidach i w Gorcach.
Ale są i nowe, na tej samej Hali Cudzichowej, tylko blisko grzbietu zbudowano w ostatnich latach nowiutką, tyle że maleńką bacówkę. Związane to jest z akcją przywrócenia wypasu owiec.
Robert J pisze:Zapomniałeś sprecyzować, że w święta Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc ostatnimi czasy śniegu jest więcej
Słuszna uwaga. Bardzo możliwe, że jeżeli tendencja się utrzyma, to było by dobrze zrobić małą podmiankę świąteczną Bo choinka i zielono w ogródku a baranek w zaspach śniegu to mi zawsze będzie zgrzytać