Trzy kolory. Hala Jaworowa
Ano właśnie, jeszcze ten nieszczęsny filtr polaryzacyjny ... To może dużo zmienić, albo zaszkodzić
Wiola, już długo robi zdjęcia, da sobie radę, tak sądzę
A jak się będziemy widzieć przy okazji jakiegoś zlotu, czy spotkania, to się zobaczy i wszyscy wspólnie coś uradzimy
Wiola, już długo robi zdjęcia, da sobie radę, tak sądzę
A jak się będziemy widzieć przy okazji jakiegoś zlotu, czy spotkania, to się zobaczy i wszyscy wspólnie coś uradzimy
Ostatnio zmieniony 2022-05-25, 17:25 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Wg mnie to na pewno nie jest kwestia filtra polaryzacyjnego. Ja robiłem zdjęcia w JPG (stare dzieje, przestałem w 2014), to z tego co pamiętam, w słoneczny dzień różnica w ustawieniach balansu bieli między słoneczkiem a auto była nieznaczna, tyle że ja nawet wtedy poddawałem te JPG edycji. Trudno powiedzieć o co chodzi, jak widać, jest to też kwestia indywidualnego gustu, Sokołowi i Opawskiemu kolorystyka zdjęć się podoba.
Poddałem zdjęcie tytułowe obróbce, dokonując jedynie korekty balansu bieli i tinty (zielony/magenta) i wyszło mi tak (oryginał dla porównania i po obróbce):
Poddałem zdjęcie tytułowe obróbce, dokonując jedynie korekty balansu bieli i tinty (zielony/magenta) i wyszło mi tak (oryginał dla porównania i po obróbce):
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
opawski1 pisze:Kolejna relacja z bardzo ładnie pokazaną Halą Jaworową! W odsłonie wiosennej jeszcze jej nie widziałem, bo byłem tam dwa razy, ale zawsze jesienią. I sądzę właśnie że wiosenna odsłona jest najładniejsza. Super te porównanie na koniec, brakuje Ci jeszcze tylko lata.
Dla mnie te zdjęcia w relacji są całkiem ładne, nie widzę żadnej żółci w zieleni. W innych relacjach u Ciebie się taka żółć zdarzała.
Ciągle jednak wisi to fatum nad Halą Jaworową... ciekawe jak jej losy dalej się potoczą Te zamieszanie sprawiło, że stała się teraz bardzo popularna, ciągle widzę posty na fb stamtąd.
Lato w wydaniu laynna też się ładnie zapowiada. Najlepiej byłoby być tam między czerwcem a lipcem, by zobaczyć morze zielonych traw, a potem późnym latem, jak Wiktor.
Co do ustawień, balans bieli u mnie akurat odgrywa istotną rolę. W słoneczne i mieszane pogodowo dni, gdy ustawiałam słoneczko, wychodziły zdjęcia, które mi się nie podobały, jak na przykład relacja z wiosennych Czeretników dwa lata temu. Za niebieskie.
Teraz mam na "pochmurno", dlatego ociepla zdjęcia i robi je żółte. Ostatnio próbowałam też na "auto" i bardzo odejmowało kolory, szło w szarzyznę, brązy tam, gdzie była zieleń.
Może i inne ustawienia są tu ważne, nie wiem.
Co do przeróbki zdjęcia drzewa z Hali Jaworowej, dla mnie akurat to kwestia gustu, co kto lubi. W tym wypadku nie ma to dla mnie znaczenia, ale przy pogodzie, o której wcześniej pisałam, różnica w zdjęciach jest duża, na niekorzyść.
Filtra nie planuję, rawów też nie. Przy ilości zdjęć, które pstrykam i ilości czasu, który mam, nie ma to sensu. Może następnym razem trafi mi się aparat, jaki miałam przed obecnym. Tamte zdjęcia mi się podobały, a robiłam na takich samych ustawieniach.
sprocket73 pisze:Albo ściąć i pociąć na małe kawałeczki - relikwie Hali Jaworowej
Jestem za. Oczywiście zyski dla nas : finansowe i może skończy się saga pt "Jakie aparaty i filtry są najlepsze do zrobienia zdjęcia drzewa na Hali Jaworowej".
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
laynn pisze: Ty to masz łeb!
Trzy razy zszywany.
Jeden lekki wstrząs mózgu.
Pięciokrotne złamanie trzech kości prawej części twarzy.
sokół pisze:Wiesz, może tez aparat jest....
Przypomniało mi się jak Adrian się połaszczył na jakiegoś Nikona i wychodziło takie gówno, że głowa boli. Chociaz nie powinno. Coś było, nie?
Nie wiem, czy Adrian zmienił aparat, ale miał chyba ten sam model co ja i też nie był zadowolony.
Dobromił pisze:sprocket73 pisze:Albo ściąć i pociąć na małe kawałeczki - relikwie Hali Jaworowej
Jestem za. Oczywiście zyski dla nas : finansowe i może skończy się saga pt "Jakie aparaty i filtry są najlepsze do zrobienia zdjęcia drzewa na Hali Jaworowej".
Jak uzasadnicie sprzedaż tejże relikwii? Co uleczy, na co pomoże?
Dobromił pisze:laynn pisze: Ty to masz łeb!
Trzy razy zszywany.
Jeden lekki wstrząs mózgu.
Pięciokrotne złamanie trzech kości prawej części twarzy.
Boks ćwiczyłeś?
laynn pisze:A ja na poważnie.
Liczyłem, że będą walki w kisielu...no cóż. Najlepszy aparat do zrobienia zdjęcia drzewa na hali Jaworowej, to ten co go ze sobą mamy
Może jakby była kwestia jasności/ciemności zdjęć, to na kisiel byś się załapał. A tu dyskusja o kolorach, czyli blado.
Wiolcia pisze: Boks ćwiczyłeś?
Bramkarz w piłce nożnej.
Wiolcia pisze:na co pomoże?
Na nasze dobre samopoczucie.
- Tępy dyszel
laynn pisze:Na dziś, to miejsce ze zrytym kawałkiem drogi, pełne turystów, obrońców...ech nie masz panie po co iść.
I fotografów
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/