darkheush pisze:Nie każdy Visu. Nie czerpię korzyści materialnych z prowadzenia bloga.
Tak czy tak reklamujesz siebie, reklama to nie tylko korzyści materialne, ale wszelkie informacje czy działania dążące do rozpoznawalności jakiejś marki, czy strony, w tym przypadku Ciebie. Więc jest to reklama, a nie jesteśmy tu żeby roztrząsać skalę reklamy i kto jakie z tego ma korzyści. To, że Ty nie czerpiesz z tego korzyści materialnych, nie znaczy, że ktoś inny nie czerpie. Poza tym reklamujesz serwis
blogger.com. Szacowaną wartość tego serwisu i dzienne zarobki, możesz zobaczyć sobie np.
TU. Nic nie ma za darmo i tak właśnie działa reklama...
Druga sprawa, wiele osób na blogach czy swoich stronach ma linki do banerów czy programów partnerskich, czyli mam im je wywalić z profilów, bo czerpią z tego korzyści?
Popatrz na adres swojego bloga, i na stopkę, na nim. To jest właśnie reklama.
Tak samo działa google i inne serwisy, udostępniające usługi za darmo, a czasem, nawet jak zapłacisz i tak musisz coś reklamować, bo ktoś musi mieć z tego korzyści.
Jedynym rozwiązaniem byłoby robienie wszystkiego samemu od podstaw i mieć do tego pełne prawa.
darkheush pisze:"Noclegi", a znam to z praktyki choćby na beskidzkim, są zajebiście zainteresowane konstruktywną dyskusją na forach górskich. Jedynym celem jest podbicie PR.
Dlatego wyraźnie napisałem
"sensowna" dyskusja i normalne uczestnictwo w życiu forum, a nie pisanie do podbicia PR. To widać raczej od razu, chociaż czasem jak zauważyłeś ciężko wyczuć granicę, ale bądźmy ludźmi, a nie jakąś komisją do badania skali i skuteczności reklamy.
Np.
TUTAJ było widać cele o których piszesz w tym zacytowanym przeze mnie fragmencie, dlatego link z podpisu tego użytkownika zniknął od razu. Ale są też właściciele schronisk, pensjonatów, pracownicy sklepów górskich, czy fotografowie którzy biorą czynny normalny udział na wielu forach. I skoro wielu użytkowników ma prawo, zamieścić sobie link do swojej strony czy do czegoś co lubi, to wspomniani przeze mnie wyżej też mają do tego prawo. Ktoś pisze, niech sobie link zamieści, lepiej jak jest on w podpisie czy profilu, niż ma go wklejać w co drugim poście na forum.
A jak już mamy tak drążyć temat to może zablokujmy możliwość umieszczania linku w podpisie, w końcu podpis to podpis, a nie miejsce na linki czy obrazki.
Od linków jest rubryka: "strona www" i można sobie tam link wkleić i nie rzuca się w oczy i z reklamą jako tako nie będzie problemu.
Tak w ogóle tu też można zrobić coś takiego jak system wymiany banerów użytkowników czy coś w tym stylu, ale na jakiejś osobnej podstronie, dodając dodatkowy przycisk w menu, w zasadzie nie widziałbym przeszkód, tym bardziej, że właśnie paru użytkowników, na swoich blogach czy stronach, ma link do tego forum i nawet jakieś wejścia są czasem.